Kedvelj minket a Facebookon!

AZ ÉV ÁSVÁNYA: A sokszínű fluorit

ISMÉT ÁSVÁNYBÖRZE! Február 24–25.Részletek a cikk végén!

 

Az ásványok sokakat lenyűgöznek, hiszen jól esik rájuk nézni, csodálni, és kezünkbe venni őket. Vannak, akik szerint ezek a csodálatos kövek gyógyhatással bírnak, míg mások csupán szívesen hordják őket ékszerként.

Sokan nincsenek azzal tisztában, mi az ásvány és a kőzet fogalmak közötti különbség. Az ásványok vegyületek, azazhogy egy adott kémiai képlet jellemzi szerkezetüket. Az általunk is nagyon jól ismert ametiszt és hegyikristály nem más, mint a szilícium-oxid, akárcsak a többi kvarcszármazék. A rubin és a zafír alumínium-oxid, amelynek a színét a kristályrácsba beépült mikroelemek adják. A gyémánt az elemi szén egy módosulata... A sort pedig folytathatnánk tovább. A kőzetek ásványtársulások, ami azt jelenti, hogy az őket alkotó ásványok között nincs kémiai kölcsönhatás. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a közetek között nem bukkanhatunk csodaszép példányokra.

Visszatérve az ásványokhoz, idén az év ásványa a fluorit lett, amit más néven folypátnak is ismernek. A csodálatosan szép, kocka alakú kristályokat kalcium és fluor alkotja, azonban a látszólag egyszerű kémiai szerkezet ellenére megtalálhatjuk szinte minden árnyalatban. Nevét onnan kapta, hogy ultraibolya fénnyel megvilágítva fluoreszkál. Alapvetően a puhább, lágyabb ásványok közé tartozik, a Mohs-féle keménységi skálán a negyedik helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy körömmel nem, tűvel nehezen, de késsel könnyen karcolható.

Fluorit fehér (bal oldali kép)  és rövidhullámű UV-fény (jobb oldali kép) alatt (Weardale, England)

 

Sérülékenysége ellenére sok helyen találkozhatunk vele, az ezoterikusok szerint stabilizáló ásvány, jó hatással van a lelkiállapotunkra, és segít abban, hogy tisztábban értelmezhessük intuíciónkat.

Február 24-én és 25-én ez a különleges ásvány is kiemelt szerepet kap a 6. Lelkes Ásványbörzén, amely a MOM Sportban kerül megrendezésre. Aki ellátogat ide, az megtekintheti az ásványkiállítást, amely a Fluor sokszínűségét mutatja be, emellett megtudhatják még, milyen kőzetek és ősmaradványok lettek “díjazottak” más kategóriákban. A tudományos bemutatók mellett lehetőség nyílik ásványok és drágakövek vásárlására, bevizsgálásásra, valamint ezoterikus szolgáltatások, gyerekfoglalkoztatók és más érdekes programok várják az érdeklődőket. A felnőttek 1200 Ft-ért, a diákok és a nyugdíjasok 800 Ft-ért vehetnek részt a sokszínű programokban. A hat év alattiak számára ingyenes a belépés.

 

A rendezvény helyszíne: Budapest, XII. Csörsz utca 14-16MOM Sportban

A rendezvény Facebook posztja

További információkat az asvanyborze.com oldalon találhatnak az érdeklődők. Az ásványbörze Facebook oldala: ITT

Képek forrása: 1. 2. 3. 4.