Kedvelj minket a Facebookon!

A HATOS LISTA

Sikertrükkök

 

Miért van az, hogy valaki minden idejét a munkájával tölti, és mégsem éri el a kívánt végeredményt, másoknak viszont jut idejük szórakozni, vagy még több tevékenységi körrel foglalkozni, és csak halmozzák a sikert? A titok a tervezésben rejlik. Hónapokkal ezelőtt olvastam Ivy Lee (lásd lent) múlt század eleji módszeréről. Lee tanácsaiban nemcsak a lenti történet szereplői, hanem a gazdag és sikeres Rockefellerek is megbíztak. Miért ne tennénk ezt mi is?

Charles Schwab növelni akarta cégének, a Bethlehem Steelnek a hatékonyságát. Lee tanácsa révén az akkor még kis cég Amerika második legnagyobb acélgyártójává és legnagyobb hajógyárává vált, és egészen 2003-ig működött, Mr. Schwab pedig korának egyik leggazdagabb embere lett.

 

 

Ivy Lee azzal az ajánlattal kereste meg Mr Schwab-et, hogy meg tudja növelni alkalmazottai hatékonyságát és az eladási mutatókat, feltéve, ha eltölthet negyed órát a cég minden egyes vezetőjével. A takarékos Mr. Schwab kétkedve ezt kérdezte: „Mennyibe fog ez nekem kerülni?” Lee megnyugtatta a férfit, hogy csak abban az esetben, és annyit kell három hónap múlva fizetnie, amennyit a módszere ért.

Másnap Lee külön-külön eltöltött Schwab cégének vezetőivel tíz-tíz percet. Megkérte őket arra, hogy az elkövetkező negyed évben, mielőtt elhagyják az irodát, készítsenek egy listát arról a hat legfontosabb tennivalóról, amelyet másnap el kell végezniük, majd rendezzék ezeket a feladatokat fontossági sorrendbe. Lee arra is megkérte őket, hogy miután elvégeztek egy feladatot, húzzák ki azt, és folytassák a következő ponttal, a megmaradt tennivalókat pedig írják a másnapi lista elejére. Gondolhatod, hogy megdöbbentek az alkalmazottak hallva, hogy mindössze ennyi a nagy titok.

Három hónappal később Lee kapott egy 35,000 dollárról kiállított csekket Mr. Schwab-től. Ez az összeg akkoriban, amikor egy átlagos amerikai munkás napi bére két dollár volt, hatalmasnak számított.

Ugye, milyen egyszerű? Szinte már hihetetlen. Nem számít, hogy hiszel-e Lee módszerében vagy sem. A lényeg az, hogy próbáld ki, és három hónapon keresztül végezd következetesen, ahogyan a világ egyik leggazdagabb embere is tette. Fogadd meg a szakértők további tanácsát is, és a legnehezebb és legkevésbé kellemesebb tennivalódat tedd a lista elejére, amennyiben nincs egy ennél sürgősebb és fontosabb feladat.

Ivy Lee (1877-1937): Lee, az egykori amerikai nyilvánosság szakértő, a modern közkapcsolatok, ismertebb nevén, PR (public relations) megalapítója leginkább a Rockefeller családdal folytatott PR munkájáról vált ismertté Amerikában.

Felhasznált szakirodalom: Ask the eConsultant; Ivy Lee. Ajánlott olvasmány (a történet hosszabb változata angolul): How to Gain More Time
Képek forrása: Unsplash