Rovatok

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

HARMONIKUS ÉLET MINDENKINEK JÁR

Első pillanatra nehéznek tűnhet, hiszen lehúzó gondolatokkal és hatásokkal bőségesen ellátnak minket, nemcsak a családunk, barátaink, hanem a média is. Ezek a negatív képek, hangok mindenhonnan áradnak felénk, hiszen a televízió és az internet világa tele van félelmet keltő helyzetekkel, katasztrófákkal és politikai csatározásokkal. Ezek a források azok, amelyek a lehető legészrevétlenebbül kúsznak be mindennapjainkba, folyamatos véleménynyilvánítást és visszaigazolást várva. Itt nem arra van szükség, hogy egy idilli, rózsaszín álomvilágot teremtsünk azzal, hogy minden ablakot bezárunk magunk előtt, hanem inkább arra, hogy ebben a káoszban a tudatosságot kereshessük meg. 

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

Látogatás, és az „egyebek” a „Napfény” Rákbetegek és Hozzátartozók Nagykanizsai Egyesületénél

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő 

Nagykanizsa vezetése és polgárai is ugyanolyan látszatszégyenlősek, illetve struccpolitikusok a rákkal és a rákbetegekkel szemben, mint bárhol másutt, szerte szét hazánkban, ezen belül szűkebb pátriánkban, a dél – zalai régióban. Tudják, hogy van, ismerik az ilyen és olyan arcát a ráknak, de nem szívesen vesznek tudomást róla. 

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

AZ ÖREGKOR NAGYSZERŰ AJÁNDÉKA

Súlyos probléma az is, hogy nem tudjuk elfogadni a test mulandóságát, örökké fiatal, energikus testben óhajtunk élni. Elveszítjük testi, szexuális erőnket, emlékezetünket, vakmerőségünket. Az öregkornak az a nagyszerű ajándéka, hogy elveszi tőlünk mindazt, ami a leghasznosabb az ifjúkorban – mondá Cicero. De több mindent kapunk helyébe: a megfontoltságot, bölcsességet, kiegyensúlyozottságot és tekintélyt. A múltat el kell engedni, de nem szomorúsággal, sajnálattal vagy dühvel. A múltnak a tanulságait vigyük tovább, ne a terheit.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

TABUDÖNTÖGETÉS: AZ ÖREGSÉGRŐL

Dr. Tóth Piroska

Az öregség nem kínál kevesebb lehetőséget, mint a fiatalkor, hanem másmilyeneket kínál. Ezt sokan nem vesszük figyelembe. Többen azért élnek az öregségtől való félelem tudatában, mert azt a magányossággal, a szenvedéssel, haláltól való félelemmel azonosítják. Vizsgáljuk meg először a magányosság kérdését! Először is tisztáznunk kell: az egyedüllét nem magány. A magányosság érzését fiatalon is, családban, nagy tömegben is érezhetjük. Ez az ego, a hamis ego játéka.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

REKLÁM ÉS AGYMOSÁS

Bányay Géza – Mikola Klára

A fogyasztói civilizáció célja a gondolkodásunk átformálása: vásárló robotot akarnak csinálni az emberből, aki ráadásul meg van győződve arról, hogy szabad. A helyzet kafkai.

A régi hatalom eszközei olyan fegyverek voltak, amik annak is látszottak: fizikai erőszak, börtön, száműzetés, megfélemlítés és ideológia, amelyhez elég volt szóban idomulni. Az új világ ártatlannak tűnő eszközzel él, melyet úgy hívnak: reklám.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták nevű nemzetközi közösség két tagjával és feleségükkel készült az alábbi interjú.

"Az Anonim Alkoholistáknál hallottam először arról, hogy nekem is meg kell találnom a lelki békémet, attól függetlenül, hogy a párom iszik-e vagy sem. Volt idő, amikor csak arra tudtam figyelni, hogy mennyit iszik a férjem, ebből állt az életem. Mint egyéniség már teljesen elvesztem. Már teljesen mindegy volt, hogy miben járok, mit eszem – mindig csak rá figyeltem. Ezzel pedig nem segítettem neki, sőt, erősítettem benne a szégyenérzetet, a sikertelenség érzetét. Csak itt, a családi csoportban kezdett feloldódni bennem ez a görcs."

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

ÉN IS SZERETLEK PETI II. rész

Lehuppant az előszoba kanapéjára, s némán bámult a semmibe. Mint aki se lát, se hall. Csak üldögélt, magába roskadva. Nem szólt, én meg nem erőltettem. Ha léptei énhozzám vezették, előbb-utóbb úgyis elbeszéli, mi nyomja a szívét. De tán nem is beszélni akar. Talán csak egy csöndes, nyugodt zugra vágyik éppen, ahol elbújhat a világ szeme elől. Idő múltán azonban nem bírtam tovább. Az én Kriszta barátnőm, meg az elesettség?

Kicsi bántja a nagyot – szól a régi mondás. De hogy olykor mennyire igaz! Újabb gyermekáldás volt kilátásban, amit a Teremtőn kívül senki más e világon nem tervezett és nem látott előre.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

ÉN IS SZERETLEK, PETI

Egy kisfiú, aki nem tehet semmiről

Akkoriban Pesten még nem volt ekkora divatja a kukaborogatásnak, mint pár évvel később. Én itt, kis falunkban, hetven kilométerre a főváros alatt mégsem győztem kapkodni a fejemet. Egyre azon morfondíroztam, mi történhetett a Nagyfaluban, hogy csőstül menekülnek elfelé az emberek. Az eladó házak rendre elkeltek, és láss csodát, szinte mindet olyanok vették meg, akik ráuntak Budapest üresen kongó utcáira, ózondús levegőjére. A szomszédba is beköltözött egy család. Fiatal pár, az asszonyka várandós. Ennyit sikerült megtudnom róluk, noha sosem voltam épp kíváncsiskodós fajta. 

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

VIRTUÁLIS SZAKADÉK

Honnan indul az a szakadék, amely a magány és az internet szerelemgyerekeként született meg? Ezeket a kérdéseket manapság már senki sem hagyhatja figyelmen kívül, hiszen mindenkit érintő témáról van szó. Habár különböző funkciókkal, de minden korosztály használja ma már az internetet, amely természetesen nem egy negatív töltetű dolog, ha ismerjük a határokat. Több csoport és foglalkozás is alakult már, nem csupán online verzióban, ahol azokat próbálják segíteni, akik valamilyen formában belezuhantak abba a bizonyos virtuális szakadékba.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

KAMASZKOR

De miért vált ennyire rémisztővé? (Mert az.) Tisztelet, vagy inkább szerencse, a kivételnek. A hormonok most sem más alakúak vagy mutánsabbak, mint anyáink vagy a mi korunkban. A lelki folyamat alapja ugyanaz, mint régen. Az önazonosság keresése, a szülőkkel való ellenvélemények felvállalása, a leválás szükségességének ijesztő felismerése, miközben a test, őrületes tempóban változik. Nem semmi! Soha nem is volt az, de anyáink-apáink és mi is valahogy átvészeltük, legtöbb esetben különösebb maradandó testi és lelki sérülés nélkül. Sokkal kevésbé volt teátrális, mint manapság.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

A HALÁL MISZTÉRIUMA II. RÉSZ

Elsőként szeretném górcső alá venni a nyugati életszemlélet jelenkori filozófiáját. Ez a boncolgatás szorosan összefügg a manipulátor rovatban leírtakkal. A rossz értelemben vett „valósítsd meg önmagad” szlogen nem más, mint az ego táplálása és természetesen a megvalósítás elengedhetetlen kellékeinek a megvásárlása. Bárki tudatalattijában kialakulhat az a kép, ha megissza a gondtalanság italát, az elképesztően ergonomikus borotvával borotválkozik, vagy a nem is létező, egyre furcsább nevű alkotóelemekből álló testápolóval keni magát… szóval különleges ember.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

TŰRÉSHATÁR ÉS AGRESSZIÓ

Az elgondolkodtató tény az, hogy elképesztően sok a mentális problémával küzdő gyerek. Gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt 15-20 évben mekkorát robbant a kommunikációs iparág. És most tekintsünk vissza az evolúciós fejlődésünkre! Mennyi idő alatt alkalmazkodott a testünk mellett az idegrendszerünk a fejlődéssel járó változásokra?

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

A MANIPULÁCIÓ KORA

Minden történelmi korszak elnevezése beszédes. A sötét középkor, a reneszánsz, a felvilágosodás kora, és még folytathatnánk a sort.

Ha ezt a korszakot kellene jelzővel ellátni, bátran jellemezhetnénk a manipuláció korának - minden szempontból. Napjainkban elképesztően résen kell lennünk, ha szeretnénk a valódi tudatos, önmagunk által felépített és vezetett életet élni.

MANIPULÁTOR ÉS TABUDÖNTÖGETÉS

A HALÁL MISZTÉRIUMA

Talán még soha nem volt az emberiség fennállása óta ennyire különböző a halálhoz való viszonyunk, mint napjainkban.

Habár a legnagyobb különbség még most is a keleti és a nyugati kultúrákban mutatkozik, már nyugaton is erős a megosztottság ebben a tekintetben. Tapasztalatom szerint nagyon sok országban, hazánkban is, kifejezetten tabu témának számít a halál. Hogy miért?

HARMONIKUS ÉLET MINDENKINEK JÁR

Látogatás, és az „egyebek” a „Napfény” Rákbetegek és Hozzátartozók Nagykanizsai Egyesületénél

AZ ÖREGKOR NAGYSZERŰ AJÁNDÉKA

Cikk ismertető: 

Dr Tóth Piroska írása

TABUDÖNTÖGETÉS: AZ ÖREGSÉGRŐL

Cikk ismertető: 

Dr. Tóth Piroska

REKLÁM ÉS AGYMOSÁS

Cikk ismertető: 

Bányay Géza – Mikola Klára

Anonim Alkoholisták

ÉN IS SZERETLEK PETI II. rész

Cikk ismertető: 

Tamara

ÉN IS SZERETLEK, PETI

Cikk ismertető: 

Egy kisfiú, aki nem tehet semmiről

VIRTUÁLIS SZAKADÉK

KAMASZKOR

Oldalak