Rovatok

Éteri

ENYA - DARK SKY ISLAND (2015)

A hét éves hallgatás azonban jót tett az énekesnőnek, mivel az új album ismét a régi Enyát hozza elénk. A napokban megjelent Dark Sky Island dinamikus, sodró, talán kicsit sötétebb, mint a korábbi lemezek. Enya sikerrel tért vissza a hidegebb, földöntúlibb megszólaláshoz, amely mindig is a védjegye volt, azonban a lágyabb, melegebb hangvételű A Day Without Rain lemezzel ez háttérbe szorult. A lemez tematikáját a La Manche-csatornában található Sark sziget ihlette, amely arról nevezetes, hogy éjszakánként nem látható mesterséges fényforrás a településeken, csak a csillagok és a hold fénye. 

Éteri

FAUN - KALANDOZÁSOK KÖZÉPFÖLDÉN

A kétezres évek eleje óta működő formáció különlegessége az, hogy a középkori és reneszánsz zenei megoldásokat vegyítik az európai népzenei hagyományokkal, valamint egy nagyon finom atmoszférikus elektronikával. A kétezres évek eleje óta vannak jelen a német zenei életben, tíz hanghordozót jelentetve meg. A korai évek középkorias hatásai és erőteljes elektronikus lüktetése nagyon hasonlítottak a stílus több másik képviselőjéhez, azonban, ha a mai zenekarra nézünk, akkor egy jóval kidolgozottabb, csiszoltabb hangzásvilág jellemzi a formációt, amelyben több hangszer hallható, gazdagabb énekszólamokkal, változatosabb témákkal, és kevesebb, inkább atmoszférikus elektronikus hatásokkal.

Éteri

MOYA BRENNAN, A MODERN ÍR FOLK KIRÁLYNŐJE

Legyen szó Clannadről, vendégszereplésről vagy szólóprodukcióról, Moya Brennan mindig különleges hangulatot varázsol szétáradó éteri mezzoszopránjával, amely képes egy teljesen más világba vinni hallgatóit, és ugyanúgy szólal meg élőben is, mint a lemezeken. Stílusoktól független módon bárhol és bármikor képes egy olyan minőséget hozni, amely az adott dal magas művészi szinten szólal meg. Így teljes mértékben érthető, miért hívják őt az Írország zenei nagyasszonyának.

Éteri

LOREENA MCKENNITT - THE VISIT - 1991

A kelta hatásokkal dolgozó világzene királynője, Loreena McKennitt neve sokak számára lehet ismert, hiszen Magyarországon két alkalommal is láthatta őt a közönség. A szőkésvörös hajú, példa nélküli hanganyaggal rendelkezdő kanadai énekesnő kiválóan vegyíti a kelta hatásokat a komolyzene és a keleties hatású népzene elemekkel. A végeredményként pedig egy lebegő, éteri, ugyanakkor mozgalmas világ bontakozik ki a hallgatóság előtt, amely egyszere tűnhet ősinek és időtlennek.

Éteri

IDA ELENA, A MODERN FOLK CSILLAGA

Akárhogy is van, Ida Elena remek döntést hozott, hogy az éneklést választotta. Telt, mezzoszoprán hangja kiválóan alkalmas arra, hogy minden zenei stílusban nagyszerűt alkothasson. Szakmai felkészültsége mellett pedig még érdemes megemlíteni az alázatot, amely minden dalában tetten érhető. Legyen szó rockról, folkról vagy crossover produkciókról, a végeredmény mindig önmagáért beszél. Egy ízig-vérig romantikus lány képe bontakozik ki a produkciókból, aki, ha kell, álmainak varázslatos képeit hozza el nekünk, míg más esetben olyan dalokat énekel, amelyekben mi is magunkra ismerhetünk.

Éteri

CLANNAD - LORE (1996)

A naplementekor leszálló ködön átsejlő ír tájon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik világban járnánk. A végtelen sziklás tengerpartok, a kőkörök, valamint a hangával teli mezők és a mocsárvidékek nappal nem látható arca tárul fel előttünk. Ez itt a Titkok Földje.

Éteri

ELANE - ÉTERI TÜNDÉRFOLK

Történetünk a kétezres évek legelején kezdődik, amikor négy Gyűrűk Ura-rajongó fiatal zenekart alapított, amelynek célja az, hogy egy olyan zenei és képvilágot teremtsen, amely méltó a táj szelleméhez, a fantasy könyvek és filmek világához. Az első demofelvétel 2001-ben jelent meg Der Nachtwald címmel, amelyet 2005-ben követett az első nagylemez, a Fire of Glenvore. 

Éteri

KÖZÉPKOR ÉS ELEKTRONIKA - QNTAL

Németország a gótikus zenei stílus hazája, ez egy vitathatatlan tény. A nyolcvanas évek második felében az elektronikus és industrial hatások itt keveredtek a postpunk és a dark elemeivel, így egy olyan különleges megszólalásmód jött létre, amelyet mai napig is nehéz zenei skatulyákba belehelyezni. A kilencvenes évek első felében három fiatal zenész középkori verseket és dalokat értelmezett újra egy elektronikában gazdag közegben, és így született meg az a különleges hang, amelyet ma Qntalnak hívnak.

Éteri

ÉTERI BEKÖSZÖNTŐ

Üdvözöllek, Kedves Olvasó! Igen, jó helyen jársz, egy olyan ösvény tárul fel lábaid előtt, amelyen nem sokan jártak eddig. Az Éteri Zenék Birodalmát sokan ismerik, mégis kevesen járják útjait. Ezernyi tájat láthatunk itt, benne a varázslat és a csoda ezer arcával. Az erdőkben ragyog a fény, mialatt táncoló tündérek lábnyomai érintik a tűzszínű avart.

ENYA - DARK SKY ISLAND (2015)

FAUN - KALANDOZÁSOK KÖZÉPFÖLDÉN

MOYA BRENNAN, A MODERN ÍR FOLK KIRÁLYNŐJE

LOREENA MCKENNITT - THE VISIT - 1991

MIT HALLGASSAK KARÁCSONYKOR? I.

IDA ELENA, A MODERN FOLK CSILLAGA

BLACKMORE'S NIGHT - GHOST OF THE ROSE (2003)

CLANNAD - LORE (1996)

ELANE - ÉTERI TÜNDÉRFOLK

KÖZÉPKOR ÉS ELEKTRONIKA - QNTAL

Oldalak