Kedvelj minket a Facebookon!

SISI VIRÁGAI - Virágköltemények a Monarchia idejéből

2017. 05.20-05.21. Nagytétényi Kastély, Budapest

 

 

A Nagytétényi Kastélyban évről-évre megrendezett virágkötészeti kiállítás kompozícióit idén - a kiegyezés 150. évfordulójának évében - Erzsébet királyné kedvenc virága, az ibolya ihleti. VIRÁGKÖTŐK, VIRÁGKERESKEDŐ VÁLLALKOZÓK MAGYARORSZÁGI SZAKMAI EGYESÜLETÉNEK tagjai által készített virágdekorációkat két napon át láthatja a közönség a Nagytétényi Kastély termeiben. Érdekes családi programokkal várják a látogatókat. (Részletes program lentebb olvasható.)

 

Néhány szó a kiegyezésről – 150 évvel ezelőtt történt…

 

Erzsébet császárné 1866-ban mondta magyarul Andrássy Gyula grófnak az azóta legendássá vált mondatait: "Bizalmasan beszélek Önnel, tehát olyant mondok, amit nem mondanék el mindenkinek. Fáj, ha Olaszországban rosszul mennek a császár dolgai, de ha Magyarországon mennek rosszul, az engem megöl." - Idézi Corti gróf Erzsébet című bibliográfiájában (119.old.) – Ajánlott írás: Erzsébet és Andrássy Gyula

 

A császárné kevéssé érdeklődött a politika iránt, és csak egyetlen egyszer avatkozott bele férje kormányzási ügyeibe, amely azért történt, hogy támogassa a kiegyezést. Sisi még csak fiatal menyasszony volt, amikor elkezdett szimpatizálni a magyarokkal. Később egyre jobban vonzódott az 1849-es szabadságharc bukása után elnyomott, de büszke és temperamentumos néphez. Anyósa, Zsófia főhercegné gyűlölte a magyarokat, és mindent, ami magyar, ez még inkább arra késztette Sisit, hogy keresse a kapcsolatot népünkkel. (Ironikus módon a főhercegné volt az, aki Sisinek az első magyar ruhát készíttette – Erzsébet ruhatára.)

Erzsébet az 1860-as évek elejétől közvetlen kíséretébe csak magyar hölgyeket (grófnőket) választott. Első magyar udvarhölgye a Madeirán megismert Hunyady Lili volt, aki 1861-ig állt a szolgálatában. Legjobb barátnője és bizalmasa, Ferenczy Ida nemeskisasszony élete végéig őrizte titkait – Ida, Őfelsége Felolvasónője 1864-től állt a királyné szolgálatában. Magyar udvarhölgyei és bizalmasai voltak még többek között Festetics Mária és Sztáray Irma is, naplójuknak (megjelent) részletei betekintést engednek a királyné mindennapjaiba. Sztáray grófnő volt vele a halála pillanatában is, így hallhatta a királyné utolsó szavait; mi sem bizonyítja jobban szeretetét népünk iránt, mint hogy azok is magyar nyelven szóltak. (Ajánlott írás: Erzsébet királyné a szívében is magyar volt)

Erzsébet 1863-ban kezdett el magyarul tanulni, és habár nehezen boldogult a nyelvekkel, a mienket néhány év alatt tökéletesen megtanulta. A magyar országgyűlési küldöttség bécsi fogadásakor a császárné magyar ruhát viselt, és magyarul üdvözölte a megjelent arisztokratákat 1866 januárjában.

Wagner Sándor: Erzsébet királyné - 1867 (a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona)

 

Ferenczy Ida még inkább Magyarország és az elnyomott nép felé irányította a császárné figyelmét Andrássy Gyula grófnak és Deák Ferencnek köszönhetően, akik igyekezetek „felhasználni” a fiatal lányt arra, hogy Erzsébetet fellépésre késztesse a magyarok érdekében. Ez sikeres is volt, hiszen Sisi minden női erejét bevetette férje befolyásolása érdekében – Ferenc József élete végéig szerelmes volt feleségébe, és teljesítette annak óhajait. Erzsébet – három gyermek megszülése után – olyan messzire elkerülte a közös hálószobát, amilyenre csak lehetett, a kiegyezés évében mégis engedett –  utoljára – a férjének. Ezért nevezik a kiegyezés ajándékának a királyi pár utolsó gyermekét, Mária Valériát, a „magyar királykisasszonyt”. (Ajánlott írás: A szoba, amelyet Erzsébet igyekezett elkerülni)

A császárné tehát bevetette minden erejét annak érdekében, hogy a kiegyezés a magyarok és a bécsi udvar között megszülethessen – Zsófia főhercegné, habár nagy hatással volt fiára, ezt nem tudta megakadályozni. 1867. június 8-án Ferenc Józsefet Magyarország királyává, Erzsébetet pedig királyéjává koronázták a budai Mátyás-templomban – a magyarok, hogy még jobban kifejezzék hálájukat, a Felséges Asszonyt az uralkodóval egyidőben koronázták királynévá (erre addig és azután sem volt példa). Az új alkotmányos monarchia hivatalosan 1867. július 28-án, 150 évvel ezelőtt született meg, amikor a király aláírta az új törvényeket. A birodalom teljes neve ezután Ausztria-Magyarország vagy Osztrák–Magyar Monarchia lett.

 

A Nagytétényi Kastélyban a kiegyezés 150. évfordulójának tiszteletére rendezik meg idén a virágkötészeti kiállítást, amelyet május 20-21-ig tekinthetnek meg a látogatók.

 

A virágkiállítás hétvégéjén megtekinthető Erzsébet királyné 1854-es esküvői ruhájának korhű mása. A ruhaköltemény a Héjja Szalon (Héjja János) jóvoltából kerül kiállításra. Emellett látogatóink szintén megtekinthetik az Erzsébet – Egy élet ruhákban elmesélve c. kiállítás Sisi - babáit (2017. szeptember 10-ig megtekinthető).

Héjja Szalon: Erzsébet 1854-es esküvői ruhájának korhű mása

 

A RÉSZLETES PROGRAM

2017. május 20. szombat

10.30−11.00: Sisi virágai – virágkötészeti kiállítás megnyitója

11.00−15.00: Göncziné Szilágyi Anna Tulipános kézműves foglalkoztatója

12.30−13.45: „A királyi pár audienciát tart” –  múzeumpedagógiai játék

13.00−18.00: Virágos teadélután – teakóstoló a virágok jegyében, különleges szamovárokkal

13.45−15.00: Mocorgó Events – Interaktív mese Kalimpával, óriásbuborék fújás

15.00−16.00: A Plantart Kft. virágkötészeti bemutatója a Herkules udvarban

16.00−17.00: Tárlatvezetés az Erzsébet – Egy élet ruhákban elmesélve című kiállításban

Képgaléria (nagyításhoz kattintson a képekre): 1. A tavalyi virágkiállítás; 2-3. Kézműves programok; 4.Sisi babák; 5. Mocorgo Events

 

2016. május 21. vasárnap

11.00−15.00: Kézműves foglalkozás a Levendula Játszóház és Műhely vezetésével – virágos fejdíszek készítése

13.00−18.00: Virágos teadélután – teakóstoló a virágok jegyében – különleges szamovárok

14.00−15.00: „A királyné új ruhája” –  múzeumpedagógiai foglalkozás

15.30-tól: Virágkompozíciók árverése

16.30−18.00: Kosztümös tárlatvezetés

 

Egész nap:

A nosztalgiafotós műtermében – kosztümös fotózkodás (G&G Foto Studio)

Virág- és kézműves vásár a kastély kertjében

Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak

 

A program helyszíne:

Nagytétényi Kastély H−1225 Budapest, Kastélypark u. 9-11.  Tel.: +36 1 207 0005

info@nagytetenyi.hu; http://www.nagytetenyi.hu Nyitva tartás a rendezvény ideje alatt:

Jegyárak: 2000 Ft; 1000 Ft; 4000 Ft

Teajegy: 1490 Ft