Kedvelj minket a Facebookon!

ERZSÉBET HOZOMÁNYA ÉS KELENGYÉJE

 

Nem szép dolog minden idők leggyönyörűbb és legbájosabb császárnéjának a hozományát és a kelengyéjét, amelyek ráadásul bécsi mértékkel mérve szegényesnek számítottak, kitárgyalni, de érdekességként és összehasonlítás végett mindenképpen érdemes szót ejteni róla. Ezáltal betekintést nyerhetünk a bécsi udvari arisztokrácia hölgyeinek világába is, akik oly megvetéssel szemlélték az ifjú bajor hercegkisasszonyt, és a fiatal császárnét. Ez Erzsébet későbbi életére is kihatással volt, és örökre megpecsételte a viszonyát a császárvárossal...

Erzsébet a házassági szerződés értelmében 50 ezer forintos hozományt kapott készpénzben, és 700 forint értékű ezüstneműt, valamint az alább részletezett ruhaneműt. A hozományt a császár bőkezűen még 100 ezer forinttal egészítette ki az esküvő előtt, az esküvő után pedig szintén ennyit adott ruhákra és egyebekre, valamint 12 ezer dukát nászajándékot, amelyet Sisi a szüzessége elvesztéséért kapott.

Eduard Kaiser: Erzsébet császárné és I. Ferenc József (1858) - A lenti képet a cikk szerzője módosította​

Erzsébet kelengyéjét édesanyjával, Ludovikával állította össze, aki legjobb tudása és a hercegi család anyagi forrása szerint igyekezett megfelelni a bécsi udvar elvárásainak. Zsófia tudta, hogy unokahúgának nincs császárnéhoz méltó stafírungja, és igyekezett megmutatni Ludovikának és három másik nővérének, jó anyós révén, mit tud. Drága ékszereket (összesen 60 ezer dukát értékben) - diadémot, nyakláncot és fülbevalót, valamint ruhákat és használati tárgyakat ajándékozott az ifjú menyasszonynak, például egy tömör színaranyból készült fésülködőkészletet.

Sisi kelengyéjét huszonöt ládában szállították Bécsbe. Pontos lista készült és maradt fenn Erzsébet hozományáról, így tudhatjuk, hogy ez elég szegényesnek számított leendő rangjához képest. Ezen még az sem javított, hogy Sisinek több mint százezer forint értékű ékszere volt, melyeknek nagy részét menyasszonyként kapta az anyósától és a császártól, az utóbbi például egy gyémántokkal kirakott koronát is ajándékozott menyasszonyának. Arról, hogy Erzsébet mennyire kevésre értékelte az ékszereket, és mennyire nem számítottak neki az ehhez hasonló földi hívságok, egy későbbi cikkben lesz szó.

A lenti képeken látható Erzsébet leánybúcsús ruhájának a másolata (az eredetit itt őrzik: Department of Court Uniforms). A ruhát kiállítva megtekinthetjük a bécsi Sisi Múzeumban.  

1.kép: Sascha Rieger; 2. és 3. kép: Lois Lammerhuber © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Az ifjú menyasszony ruhatára 50 ezer Ft-ot tett ki, de legértékesebb darabja a császártól ajándékba kapott kék színű cobolyprémes bársonykabát és a hozzá tartozó coboly karmantyú (suba- vagy bundaféle) volt, amelyeket Sisi szintén a vőlegényétől kapott. A bécsi arisztokrácia és az udvarhölgyek lenézően pletykáltak a leendő császárné rangon aluli kelengyéjéről.

 

Erzsébet kelengyéje - A lista

A lista a lenti szakirodalom listában megjelölt írások alapján készül: Hamann, F.Dózsa

Ruhák:

17 díszruha - uszályos ruha, főként rózsaszín és fehér színben, és beleértve az arany és fehér színű menyasszonyi ruhát is.

4 báli ruha (lehetséges, hogy ez a szám a 17 díszruha számába értendő)

14 zárt selyemruha - köztük néhány fekete is, az esetleges udvari gyászra felkészülve

19 nyári ruha - a kor szokásának megfelelően virágokkal kivart, és selyem virágcsokrokkal hordott (például rózsával és ibolyával, ez utóbbi Erzsébet kedvenc virága volt)

5 reggeli öltözet

Fejrevalók és egyebek:

12 különböző fejdísz

16 kalap, beleértve azt a virágos “kertészkalapot”, amelyet Sisi Ischlben, a császárral való megismerkedésekor viselt

3 hímzett muszlin főkötő

2 legyező; 2 esernyő; 6 napernyő; 15 különféle csipkemantilla; 24 sál

Franz Hanfstaengl: Erzsébet (1853) - A lenti képet a cikk szerzője módosította, az eredeti litográfia itt megtekinthető.

Alsóruházat:

12 tucat (144 darab) alsóing - amelyből egy tucat drága Valenciennes-csipkéből (kézzel készített, ez a legfinomabb és legdrágább csipke) készült

3 tucat (36 darab) hálóing

10 muszlin és selyem hálókabátka

14 tucat (168 pár) harisnya

6 tucat (72 darab) alsószoknya

3 krinolin

1 fűző

3 lovagláshoz használt fűző

24 fésülködőköpeny

3 fürdéshez használt köpeny (nem strandoláshoz, hanem otthoni használatra)

5 tucat “száras ruha” - nevezzük nevén: bugyi

A császárné cipői:

113 pár cipő - 6 pár bőrből készült, a többi a divat előírásainak megfelelően selyemből vagy vászonból; valamint 3 pár gumi sárcipő.

A cipők száma bécsi mércével mérve annyira szegényesnek számított, hogy Sisinek nem sokkal megérkezése után újabbakat vásároltak. A szigorú és akkorra már elavultnak számító) spanyol etikett (amely Zsófia főhercegné udvarában rendszabályozta a mindennapi élet legapróbb részletét is) szerint a császárnénak egy cipőt csak egy napig volt szabad hordania, és utána el kellett ajándékoznia. Mivel Erzsébetnek nagyon érzékenyek voltak a lábai, jóval később, amikor már elég erős volt ahhoz, hogy ezt meg merje tenni, ezt a szokást megszüntette.

Eduard Kaiser: Erzsébet császárné (1855)

Blázy Johanna nemeskisasszony ruhatára (F. Dózsa, 113)

Összehasonlításként álljon itt egy jómódú magyar szepességi család ötödik (!) lányának, Blázy Johannának a kelengyéje, aki Sisihez hasonlóan szintén 1854-ben ment férjhez:

12 tucat utcai ruha; 2 házi ruha; 30 hálóing; 36 pár gyapjú és pamutharisnya; 12 pár csipkeharisnya; 12 hálókabát; 12 alsónadrág; 24 hálófőkötő; 18 alsószoknya

 

A különbség szinte csak néhányszoros a két menyasszony ruhatára között. Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy Erzsébet alsóneműi egészen finom lenvászonból, kézzel vert és varrott csipkedíszekkel és fehér hímzéssel készültek.

A bécsi udvari arisztokrácia hölgyei megvetéssel szemlélték az ifjú bajor hercegkisasszonyt, majd a fiatal császárnét, akit rangon alulinak tartottak Ausztria császára számára. Ferenc Józsefnek még a Laxenburgi mézeshetek alatt is dolgoznia kellett, és alig látta fiatal feleségét, aki bánatos verseket írt ekkor. Sisi szomorúsága és félelmei az egészségének romlását eredményezték. A fiatal császárné köhögési rohamokat kapott már az első néhány héten belül. A császár Sisi kérésének eleget téve meghívta Sisi fivérét, Károly Tivardart néhány napra Bécsbe.

A témával kapcsolatban ajánlott cikkek: ERZSÉBET CSÁSZÁRNÉ RUHATÁRA ; A NÁSZÉJSZAKA, ÉS AMI A SISSI FILMBŐL KIMARADT ; MI TÖRTÉNT A NÁSZÉJSZAKÁN SISIVEL - VAGY INKÁBB MI NEM…? ; ERZSÉBET ELSŐ NAPJAI A HOFBURGBAN

Felhasznált irodalom:
Bigitte Hamann: Erzsébet királyné (49-52. oldal)
Niederhauser Emil: Ferenc József és Erzsébet. (20-21. oldal) In: Erzsébet, a magyarok királynéja, Rubikon Kiadó
F. Dózsa Katalin: A világ legszebb asszonya. Erzsébet, a magyarok királynéja. Rubicon, Budapest, 2001
Eduard Kaiser: Erzsébet császárné és I. Ferenc József (1858) - a fenti képet a cikk szerzője módosította, a kép (egyik) eredetije az Artnet Aukciós oldalon kelt el, itt megtekinthető.