Kedvelj minket a Facebookon!

A FIATALABB UNOKAHÚG, AKINEK JOBBAN ÁLLT A FEKETE

 

A tizenöt és fél éves Erzsébet és a huszonhárom éves Ferenc József találkozására a felkapott üdülőhelyen, Bad Ischl-ben került sor 1853. augusztus 16-án. Ludovika és leányai másfél órás késéssel érkeztek meg, ráadásul a hercegnének migrénje volt, és még a ruháikat szállító kocsi is lemaradt a komornákkal együtt. Mindhárman gyászruhát viseltek egy nagynéni halála miatt, és mivel a világos ruháik a lemaradt kocsiban voltak, nem tudtak átöltözni a császárral való találkozás előtt. Az egyszerű, magasan zárt fekete ruha állítólag nagyon jól állt Sisin, Nenén viszont egyáltalán nem - az idősebb nővér szigorúnak látszott a gyászruhájában (Hamann, 25).

Helén hercegnő, Zsófia választása (bal oldal) és Erzsébet hercegnő, a császár választása (jobb oldal)

 

Zsófia főhercegné a komornáját küldte, hogy segítsen a testvérének és az unokahúgainak rendbe hozni magukat. A komorna, aki egyébként el volt ragadtatva Sisi bájától, elkészítette Helén frizuráját, Sisi viszont rendbe hozta a sajátját, hosszú copfba fonva a hajzuhatagot. A fiatalok Zsófia szalonjában találkoztak először. Corti gróf szerint Nené szép, “magas, karcsú jelenség, de vonásaiban van valami erélyesség és keménység, amit még csak fokoz pillanatnyi zavara.” Sisi viszont „teljesen fesztelenül viselkedik” (Corti, 19).

A kis Sisi szépsége anyósának is már azonnal feltűnt.  Zsófia testvérének, Mária szász királynénak levélben számol be arról, hogy „a kicsike minden mozdulata ’bájos és kecses’ és „elragadó volt egyszerű, magasan zárt, fekete ruhájában”. (Idézi Hamann, 25)

Ausztria

 

Zsófia főhercegasszony a fia számára bajorországi testvére, Ludovika idősebb lányát szemelte ki menyasszonynak, és meg is hívta őt a szüleivel együtt Ausztriába. Helén hercegnő csak a harmadik választás volt. Brigitte Hamann szerint a császár és Zsófia főhercegné már két helyen voltak háztűznézőben (18-19).

Ferenc József édesanyja, Sisi nagynénje volt. Ebből adódóan az ifjú pár elsőfokú unokatestvére volt egymásnak. Ez ma megdöbbenést vált ki, azonban akkor, mint az azelőtti századokban is, a királyi házakban ez szokványos dolog volt. Mindössze, egy kicsit több formalitásra volt szükség a frigy előtt: a házassághoz nemcsak a bajor király, hanem a pápa engedélyére is szükség volt.

Carl Piloty és Franz képén Erzsébet a Possenhofeni Kastély előtt (1853 körül) - módosított (vágott, kicsinyített)

 

Zsófia levélben értesíti húgát a választásáról, amely örömteli fogadtatásban részesül Possenhofenben. Ludovika lelkes, Helén nem kevésbé. Heteken keresztül dolgoznak a szabók és varrónők, hogy felkészítsék az idősebb nővért a bécsi fényes fogadásokra. Mivel nem Sisin volt a hangsúly a látogatás alkalmával, ruhatára összeállításával sem sokat törődtek, csupán az utolsó pillanatban készíttettek számára egy egyszerűbb báli ruhát.

A herceg valamilyen okkal kimentette magát. Az viszont valószínűsíthető, hogy Miksa kedvenc lányának, Erzsébetnek az eljegyzése nem történt volna meg annyira gyorsan az apa jelenlétében.

Folytatjuk. A legfrissebb, Erzsébet királyné életével kapcsolatos írásokról itt értesülhetsz: Facebook – ERZSÉBET KIRÁLYNÉ

Olvasd el angolul: THE YOUNGER BAYERN DUCHESS, WHO FITTED THE BLACK BETTER

Felhasznált irodalom:
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné. Európa Könyvkiadó, 2012
Gróf Corti Egon: Erzsébet. Révai Kiadás, Budapest, 1935
Jean des Cars: Sisi avagy a végzet. Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
Soós István: Sisi és családja. Erzsébet, a magyarok királynéja. Rubicon, Budapest, 2001

Fénykép: johnomason via Visualhunt.com / CC BY