Kedvelj minket a Facebookon!

MI TÖRTÉNT A NÁSZÉJSZAKÁN SISIVEL - VAGY INKÁBB MI NEM…?

"Már attól is összeszorul a szívem, ha visszagondolok arra az időre." (Erzsébet)

 

I.rész: A NÁSZÉJSZAKA, ÉS AMI A SISSI FILMBŐL KIMARADT

A császár a legtöbb esetben nagyvonalúan és tapintatosan viselkedett a feleségével. Kérdés azonban, hogy a tapasztalt grófnőkön nevelkedett Ferenc Józsefnek mennyi gyengédséget sikerült átadnia az érzékeny és tapasztalatlan, még gyermek Sisinek. Valószínűleg nem sokat, mert Erzsébet sem a házasságának korai szakaszában, sem később nem szerette meg a testi kapcsolatot.

A fiatal császérné

 

Hogy mi történt akkor, azon az éjszakán a kis Sisivel, csak találgatni lehet. Arról, hogy mi nem történt, Brigitte Hamann kutatómunkája eredményeként több információnk van. Egy valami biztos: a bajor hercegkisasszonynak a boldog gyermekkor egyszer és mindenkorra megváltoztathatatlanul véget ért azon az éjjelen.

A császári hálószobának nincsenek titkai

 

Másnap az első közös reggelin, amit - a szokásostól eltérő módon - kettesben tölthettek el, váratlanul betoppant a két anya, és Ludovika a lányát, Zsófia pedig a fiát faggatta ki részletesen az éjszakával kapcsolatban. Azt, hogy Ferenc Józsefnek nem sikerült teljesítenie a házastársi kötelességét, még aznap tudta az egész udvar - feltehetően a cselédségnek köszönhetően.

Nagy Szalon © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Lois Lammerhuber

 

Azt is tudta mindenki, hogy a kis Sisi csak a harmadik éjszakán lett asszonnyá. Azon a reggelen, mint az összes többin, meg kellett jelennie a közös étkezésen, ami igen nehezére esett a félénk császárnénak. A későbbi visszaemlékezéseiben gyakran visszatér erre a reggelre, és elborzadva emlékszik vissza arra a napra: “A császár annyira megszokta az engedelmességet, hogy ebbe is beletörődött. Nekem azonban szörnyű volt. Az ő kedvéért mégis odamentem.” (Hamann, 71) Egy másik visszaemlékezésekor így beszél a laxenburgi mézesheteiről és az ottani lakosztályáról (Festetics Mária grófnő idézi a naplójában):

Zsófia főhercegné - módosított - (1872)

“De sokat sírtam itt, Mária. Már attól is összeszorul a szívem, ha visszagondolok arra az időre. Itt laktam az esküvőnk után... Olyan elhagyatottnak, olyan magányosnak éreztem magam. Napközben a császár természetesen nem lehetett velem, ő nap mint nap már korán reggel bement Bécsbe. Este hatkor jött vissza az estebédre. Addig naphosszat egyedül voltam, és már előre reszkettem a perctől, amikor megérkezik Zsófia főhercegasszony. Mert ő minden áldott nap eljött, hogy kiszaglássza, mit csinálok a nap minden órájában.” (Hamann, 79)

A legfrissebb, Erzsébet királyné életével kapcsolatos írásokról itt értesülhetsz: Facebook – ERZSÉBET KIRÁLYNÉ

Folytatjuk...  A SZOBA, AMELYET SISI IGYEKEZETT ELKERÜLNI (Exkluzív képekkel)

Olvasd el angolul: WHAT HAPPENED TO THE YOUNG SISI AT THE WEDDING NIGHT – OR WHAT NOT…?

Köszönetnyilvánítás - fénykép: Bécsi Hofburg

Felhasznált irodalom:
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné. Európa Könyvkiadó, 2012 
Gróf Corti Egon: Erzsébet. Révai Kadás, Budapest, 1935