Kedvelj minket a Facebookon!

SEJTEK EGYMÁS KÖZÖTT

 

Mi köze a sejtjeinknek ahhoz, hogy mit érzünk, gondolunk, eszünk és cselekszünk? Sejtjeink villámgyorsan kommunikálnak, adják le egymásnak a ,,drótot”! Csupán ebből a megközelítésből kívánok rávilágítani a legapróbb egységeink szükségleteire, mert bármi történik, ők függenek a másik ténykedésétől, és „veszik a lapot”.

Gondolj csak bele abba, hogy egy emberi test sejtjeinek a száma meghaladhatja az 50 milliárdot, és nagyságukat mikrométerben mérjük. Egy vörösvérsejt átmérője 2 mikrométer, azaz 0,002 milliméter. Próbáltam ezt belerajzolni egy milliméterbe, de nem sikerült, és ugyanígy jártam a talán tízszer nagyobb májsejttel is.

 

Mi történik egy kis karcoláskor? A fehérvérsejtek azonnal szolgálatba állnak, és bekebelezik a kórokozókat. Talán épp akkor keletkeztek azért, hogy „parancsra” elvégezzék a munkát. Miután megmentették a gazdájukat a fertőzéstől, elpusztulnak. (Lásd a sejtek pusztulását: a Tükröm, Tükröm… című cikkben) Ezek a sejtek lehet, hogy csak fél órát élnek, és újaknak adják át a helyüket.

Testünket szervek, azokat szövetek építik fel, a különböző szöveteket pedig más-más típusú sejtek összessége alkotja. Például a csontsejtek pókszerű formájúak, a vázizomsejtek lehetnek akár 20-30 cm hosszúak is, és a szélességük a hajszálakéval vetekszik.

Ami fontos az az, hogy a sejtjeink helyébe újak jönnek, kicserélődnek. Ennek időtartama fél órától kezdve akár kilenc év is lehet.

A bőrsejtek egy hónap alatt is lekophatnak, a vörösvérsejtek négy hónapon belül elöregednek, belőlük másodpercenként akár kétmillió új képződik a szolgálatunkra. Tehát a lágy részek sejtjei hónapok, a szilárdabb szöveteké néhány évente megújulnak, a porc- és csontsejtek akár 6-9 évig is élhetnek.

 

Valóban 7 évente megújulunk?

 

Ez nem ilyen egyszerű, mert ez a megújulás lépcsőzetesen megy végbe, a sejtek pedig kommunikálnak, és van egy sejtféle, ami kakukk-tojás. A skála csúcsán az agy- és idegsejtek állnak. Ők nem cserélődnek, de viszik az infót, ezért ezeket külön is ápolni kell (erről a későbbi cikkekben bőven lesz szó).

Gondolod, a sejtjeidet érdekli, hogy éppen hol vagy, mit csinálsz, mit gondolsz, vagy mit eszel? Nem. Egyetlen dolog érdekli a sejtet úgy, mint egy kis gyermeket: Az, hogy megkapja mindazt, ami az életéhez éppen kell.

 

A SEJTEKNEK AZ KELL, AMIBŐL FELÉPÜLNEK

28 aminosav

70 ásványianyag

12 vitamin

3 telítetlen zsírsav

7 enzim

Na, persze, mindez a megfelelő táplálékon keresztül jut el hozzájuk!

Vajon mi kell nekik, ha itt fáj, ott sajog, amott pedig nyilallik néhány millió közülük?

A megfelelő táplálék.Tudd, ha 4-5 hónap alatt megadod a szükségleteit, akkor az újonnan születő sejtek frissebbek, életrevalóbbak lesznek, mint őseik, és Te pedig máris jobban érzed magad. Sokszor 1-3 hét is elég a jó közérzethez, csak a sejtek élettartama tudatában hosszútávon ez kevés.

A mai rohanó világunkban is szükséges hagyni időt a gondolataink és a dolgaink rendezésére. Kell a tiszta víz, a tiszta levegő, a megfelelő táplálék, a kellő mozgás és a rendszeres tisztítás kívül-belül.

És most időt hagyva a gondolatainknak ezt később folytatjuk.

Képek forrása: 1.; 2; 3; 4 ; 5

Felhasznált szakirodalom:
Anatolij Solo ukrán biológus, egytemi tanár Egészségakadémia oktatása és anatómiai tanulmányaim alapján