Kedvelj minket a Facebookon!

Galagonya, ami a szívünket karbantarthatja

Gyógynövények tudatosan a családban (2.)

Árpádföldi Zsuzsanna, reflex-gyógymasszőr

 

Minden szívproblémának enyhítője, gyógyítója lehet a galagonya, mely egyedi a gyógynövények között, hiszen folyamatosan lehet fogyasztani. Megközelítőleg 1 hónap után kezd tartósan hatni, valamint a szívizomnál fejti ki hatását, annak működését szabályozza. De ha valami oknál fogva valaki megelőzésként fogyassza, vagy szíve erősítésére, ha kihagy 1-3 hetet, a galagonya még dolgozik szervezetében, mert hatását elnyújtva fejti ki. Ezzel a korlátlansággal azonnal belopta magát a szívembe. Nyomban elkezdtem készíteni a teakeveréket (a cikk végén megtalálod) családom tagjainak, barátainknak, szinte mindenkit teszteltem, akinek galagonyára várt szíve, vagy a keringése.

A galagonya tövises cserje, megtalálható a réteken bozótos területeken. Az állatok is kedvelik, fogyasztják, s így magja természetes úton terjed. Megnőhet több törzzsel, akár 10 méter magasra is. Fehér, rózsaszín és piros virágú cserje van. A fehér virágút gyűjtjük, annak virágos ághajtását, és meg lehet vásárolni a cserjét faiskolákban is, így kerülhet kertünkbe. (A piros virágú díszcserje, főként parkokat ékesít, nem való fogyasztásra, csak a fehér.)

HATÓANYAGAI: Trikarbonsavak (oxigéntartalmú szerves vegyületek), flavonoidok, flavonos glikozidok

MILYEN PROBLÉMÁKRA FOGYASSZUK TEÁJÁT (2 lapos teáskanál mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, 15 percig áztassuk, majd szűrjük le.) Kezdetben inkább háromszor is fogyasszunk egy csészével, mint egyszer, hogy szervezetünk megszokja a benne lévő hatóanyagok rendszeres beépülését, aztán elég kétszer, s ha néha egy-két nap elmard, vagy csak egyszer iszunk belőle, akkor is mindenféleképpen dolgozik, hat, kezeli problémánkat.

SZÍVIZOM: Lelassítja a szapora szívverést, tágítja a szív koszorúereit, vizelethajtó hatásával könnyíti a szív munkáját, oldja a feszültséget, vagyis tonizálja a szívizmot, s ezzel a hatásával tartós fogyasztás mellett kiváló kiegészítője lehet a kezeléseknek. De aki gyógyszerfogyasztó konzultáljon az orvossal!

 

TEAKEVERÉKEK ALKOTÓELEME: cukorbetegségre való teák (a „Györgytea cukorbetegeknek” is tartalmazza), nyugtatóteák, magasvérnyomás problémáknál, szívre ható teakeverékek főszereplője.

JÓ HATÁSSAL VAN: megelőzésre stresszes embereknél, ülőmunkát végzőknél, mozgásszegényéletmódnál, túlsúlynál, dohányosoknál, ideges görcsöknél, szívritmuszavarnál, szapora szívverésnél, idős korban, álmatlanságnál, szédülésnél, magasvérnyomásnál, és TERMÉSZETES SZÍVERŐSÍTŐ, KARBANTARTÓ, MEGELŐZŐ.

NEM JAVALLOTT: alacsony vérnyomásnál, és kismamáknak

BOGYÓJÁBÓL szíverősítő lekvárt is készítenek, de szintén teakeverékek részeként is fogyasztható. Nyersen való fogyasztásra, felhasználásra akkor jó, ha megcsípte a dér, de könnyen ki lehet cselezni a mai kor mélyhűtőjével. A bogyóból még süteményeket, desszerteket is készítenek.

 

Régen a rómaiak kimondottan fontosnak tartották védelmező hatását, így bölcsőkbe tették az ártó, rontó szellemek távoltartására. A keresztények balsorsnak, halálhozónak tartották közelségét, mivel úgy vélték, hogy Krisztus töviskoronáját galagonyaágból készítették. Ellenben a 16. században, már orvosi javaslatra fogyasztotta a bogyójából készített italt IV. Henrich. NÉPI elnevezése sokféle, így például májusvirág, istenalma, fehértövis, disznókörte.

Az első percben nagyon megszerettem ezt a gyógynövényt, holott nekem nem volt szükségem rá alacsony vérnyomásra való hajlamom végett, de a környezetemben szinte minden felnőttnek volt. Dr. Nagy Gézától tanult teakeverék alapján elkészítettem egy adagos filterek formájában, akár 50 filtert is kaptak a családtagok, ismerősök egyszerre. Hatása bámulatos volt: kellemes megnyugtató érzés a mellkasban AZONNAL. Volt, aki jobban aludt, vagy épp nyugodtabb lett a stressz csökkenésével. Mindenféleképpen pozitív érzéseket és problémájuk enyhülését, átmeneti tünetmentességét eredményezett. Példaként megemlítem, hogy a barátok többségénél csak átmeneti javulás volt, mert én csak 1-3 havi teafogyasztásra való teát adtam ajándékba, s mikor elfogyott azt találtam mondani, hogy vedd meg a teafüvet, keverd össze és készítsd el a teát. Ez már sajnos nem tetszett, annak ellenére, hogy 1-3 hónapi fogyasztás jó érzéseket hozott. Környezetemben több infarktuson átesett emberrel ismertettem meg az alábbi teakeveréket a fenti módon, de hosszantartó eredményt csak a teafogyasztás utáni 3 hétig tartott, amíg a galagonya hatóanyagai dolgoztak.

MAGASVÉRNYOMÁSRA, SZÍVPROBLÉMÁRA TEAKEVERÉK 1:1 arányban az alkotórészek: Galagonya, macskagyökér, citromfű, fehér fagyöngy, kamilla

Azok, akik visszatérően fogyasztják a galagonyatartalmú teákat, odafigyelnek a vérnyomásukra, sok problémától mentesítik magukat. Kérek mindenkit, tegyék mérlegre, a különböző nyugtató teák fogyasztásával, rendszeres, vagy visszatérő használatával szervezetüket kímélhetik a stressz okozta terheléstől. A galagonya a koszorúér tisztítására is hat, gondolkodjunk megelőzésben, hogy tehermentesítsük ereinket.

 

Árpádföldi Zsuzsanna, reflex-gyógymasszőr

Facebook: Reflexmasszázs

Ajánlott: Virágzik a fekete bodza - Gyógynövények tudatosan a családban (1.)

Gyógynövényismeretem főkén Dr. Nagy Géza 1990-es évek legelején hallgatott tanításain készített jegyzetemből elevenítem fel, valamint azóta szerzett ismereteimmel, tapasztalataimmal, egészítem ki.

Valami bajunk van, mindig el kell dönteni, hogy mit választunk. Vannak problémák, mikor az orvos segítsége szükséges, éppen ezért a tanácsokat, tapasztalatokat olvasva, mindenki maga dönti el, hogy szükséges-e orvos segítsége az ő esetében, mert ha már állapota túllépte a „csak népgyógyászati kezelés” határát, akkor ne kockáztasson, forduljon szakemberhez. A népgyógyászati kezelést ilyen esetben a gyógyulás közben, vagy után használjuk betegségek megelőzéséhez, egészségünk megőrzéséhez.

 

Weöres Sándor (1913-1989):
A galagonya

 

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.