Kedvelj minket a Facebookon!

TOJÁSFESTÉS AHOGY A NAGYMAMA IS CSINÁLTA

 

Az alábbi a világ legegyszerűbb tojás festése, amit nagyszüleinktől kaptunk örökül. Mégis sok olyan emberrel találkozok, akik nem ismerik. Az egész titka, hogy a tojást meg kell főzni szinte mondhatom, hogy a zöldség kidobandó részével…

Lehet vásárolni festéket, mert természetesen szép, minden évben külön láboskában főzni (mert megfoghatja hosszú időre) és minden színt külön edényben készíteni. Hányan vannak, akiknek már későn jut eszébe a vásárlás: már csak az üres polcot találják, és bosszankodnak, hogyan is tovább.

Őseink mindig előre gondolkodtak, hiszen nem jártak hetente többször friss termékért a boltba. A tojásfestésre való készülődés is már húsvét előtt néhány héttel elkezdődött.

A tojásfestés menete:

  • Húsvét előtt hetekkel össze kell gyűjteni a vöröshagyma levelét, és még jobb, ha egyre több lila hagymát is felhasználunk, mert kincs a tojásfestésnél.

  • Mikor elérkezik a nap, megmossuk a tojásokat, és a hagymával kibélelt lábasba belehelyezzük, forróvizet öntünk rá (mai eszköz, a vízforraló meggyorsítja az életünket), sót teszünk bele, a tetejét is betakarjuk a hagyma levével.

  • Főzzük. Én általában tovább főzöm, mint ahogy a főtt tojást készítem.

  • Hagyom kihűlni a tojásokat a vízben, majd kiszedem.

  • Amint megszáradt, étolajos vagy zsíros ruhadarabbal átfényesítem, majd egy száraz ruhával áttörlöm, és a fényes tojásokat bekészítem egy tetszetős kosárkába, tálba.

Názi és Mama konyhája 3. rész - Tojásfestés nyuszikkal

 

Mintás tojás festése:

  • Összegyűjtünk az udvaron különböző leveleket. A pitypang és az ibolya levele kimondottan mutatós, és szedjük még, ami nagyon kedves és rábukkanunk.

  • Egy elhasználódott harisnyát beáldozunk, a tojásokra „tapasztva” a leveleket szorosan ráfeszítjük a harisnyát, a tojások végén összekötözzük. A legfontosabb, hogy a harisnya nagyon szorosan legyen összekötve a tojáson, mert különben folyadék megy alá, és nem marad eredeti tojás színű.

  • Lehet előre megrajzolt figurákat is rátapasztani a harisnyás módszerrel, de azt műanyagból (pl. egy vastagabb csomagolózacskóból kivágva), mert a papír elázna. Itt is fontos, hogy jól rá legyen szorítva a harisnya.

  • Együtt megfőzhetjük a sima festésű tojásokkal. Az eredményt és azt, hogy jól végeztük-e az előkészületeket, megtudjuk, mikor kiszedjük a félig kihűlt tojásokat.

 

Aki kedvet kap erre a tojásfestő módszerre, kívánok neki kellemes szórakozást.

Názi és Mama konyhája 2. rész - Állatok a konyhában - falusi módra

Ajánló (Facebook oldal): Reflexmasszázs