Kedvelj minket a Facebookon!

VIRÁGZIK A FEKETE BODZA

Gyógynövények tudatosan a családban (1.)

Árpádföldi Zsuzsanna, reflex-gyógymasszőr

 

Erdők szélén, utak mentén ligetes réteken májusra mindig felüdítő a bodzavirágzás. Kellemes illata is odacsalogat már évtizedek óta, felkínálkozva, hogy vigyem magammal, mert ezen illatát, s hangulatát felidézhetem majd a téli teázáskor, ha leszedem, megszárítom és eltárolom. Nem csak most tud felvidítani, mosolyra hangolni.

MIÉRT ÉRDEMES BEGYŰJTENÜNK A FEKETE BODZA VIRÁGÁT? Mert kiváló a hurutos betegségekre és tisztító kúrákhoz is használjuk, nagyon sokan szörpöt készítenek belőle, valamint az illatát megőrzi.

HATÓANYAGAIBÓL: izzasztó glikozidák, flavonoidok, rutin, kvercetin (gyulladáscsökkető)

  • MEGFÁZÁSOK idején elengedhetetlen, hogy jó egy-két óriás bögrényit ne igyunk meg, tehetünk hozzá hársfavirágot, és torokfájás esetén feltétlen egy nagy kanál mézet is. Láz, influenzás betegség esetén még fél kicsavart citrommal kiegészítve, beindítja az izzadást, ami tudjuk, a gyógyulás felé vezet. Nagyon finom, de időseknek maximum egyszer egy nap ajánlott. Elkészítése izzasztásra: 3-4 evőkanálnyi mennyiséget forrázunk le, és áztassuk 10-15 percig.

  • KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓNAK is kiváló. Gyerekeknek kellemes íze végett adtam mézzel. Egy evőkanálnyi bodzára egy deciliternyi forró vízzel gargalizálót is készíthetünk, ehhez még tehetünk egy-két teáskanálnyi mézet, így kanalasként is használhatjuk. Köhögéscsillapító, köptető teakeverékekben megtalálható.

  • ENYHE HASHAJTÓ, ezért 1-3 éves gyerekeknek is adhatjuk, valamint kismamáknak.

  • VIZELETHAJTÓ HATÁSA önállóan, de keverékekben a többi vizelethajtó teafűvel fokozódik. Tisztító teakeverékekben is megtalálható, köszvényes problémáknál is kiváló: a népi gyógyászatban a levelét enyhén megpárolták, és a köszvényes lábra tették pakolásnak.

  • SZEM LEMOSÁSRA is alkalmas főzete, de szemcseppnek is használták a népgyógyászatban. Vélhetően gyulladáscsökkentő hatása végett.

 

TERMÉSE FEKETE, kékes, lilás, erről kapta a nevét is. Nyár végéig beérik sok finomsággal: mint A-provitamin, B-vitaminok, antocián festékek, cserzőanyag, szerves savak. Főként teakeverékekben találjuk, például hashajtó vagy fájdalomcsillapító teakeverékben. Kellemes illata és íze is kiérezhető a teákban, enyhítheti a fejfájást, migrént is. A népgyógyászatban készítettek belőle gyógybort is a szervezet erősítésére, emésztés javítására, a boroknak pedig muskotályos ízt kölcsönzött. Színező anyagát fonal festésére is használták.

HŰSÍTŐ ITAL KÉSZÍTÉSE: tölts meg egy kancsót vízzel, tegyél bele jó néhány leöblített virágot, néhány órán át áztasd, ízesítheted limonádénak megfelelően citrommal, mézzel, vagy cukorral. SZÖRP készítéséhez több cukorra van szükség, lehet annyi kilogramm cukor, ahány liter a víz (ennek arányát mindenki másképpen tudja); emellett több citromra (amit bele is karikázhatsz, kicsavart levét is beleteheted),  citromsavra, valamint nátrium benzoátra (1-2 dkg), mert ha télire akarod, akkor tartósítanod kell. Ami talán riasztó, az a sok-sok cukor. Hát a szörpöknél már csak így van, ezt mérlegre kell raknunk.

GYÜJTÉSE megtörténhet egy délutáni kiránduláson is a közeli réten, erdőszélen, amerre már természetesen nem járnak az autók. A virágot szedjük le, majd otthon szárítsuk – napon, szélvédett helyen, s később a virágot lemorzsolhatjuk gyengéden a kocsányról. Nagyon egyszerű, ezért javaslom, akik tehetik menjenek egy kis bodzavirág-szedő túrára.

A legcsodálatosabb, mikor télen a kamrában ismét rábukkanunk, kellemes illata megérint, íze kimondottan fenomenális, és az első korty után minden porcikánkhoz eljut a tavasz melege.

Magyarországon a kertekben, tanyákon fontosnak tartották, hogy bodzát ültessenek, egyrészt gyógyhatása végett (meghüléses, hurutos, torok problémákra), másrészt úgy vélték, hogy védelmet nyújt az ott lakóknak. Bizonyítékul szolgál 1578-ban megjelent Mélius Juhász Péter Herbáriumama, melyben a bodza felhasználásáríl is ír.

 

Árpádföldi Zsuzsanna, reflex-gyógymasszőr

Facebook: Reflexmasszázs

 

Gyógynövényismeretem főkén Dr. Nagy Géza 1990-es évek legelején hallgatott tanításain készített jegyzetemből elevenítem fel, valamint azóta szerzett ismereteimmel, tapasztalataimmal, egészítem ki.

 

Valami bajunk van, mindig el kell dönteni, hogy mit választunk. Vannak problémák, mikor az orvos segítsége szükséges, éppen ezért a tanácsokat, tapasztalatokat olvasva, mindenki maga dönti el, hogy szükséges-e orvos segítsége az ő esetében, mert ha már állapota túllépte a „csak népgyógyászati kezelés” határát, akkor ne kockáztasson, forduljon szakemberhez. A népgyógyászati kezelést ilyen esetben a gyógyulás közben, vagy után használjuk betegségek megelőzéséhez, egészségünk megőrzéséhez.