Kedvelj minket a Facebookon!

A BÉCSI HOFBURG

 

Több mint 600 éven keresztül a bécsi Hofburg volt az osztrák uralkodók rezidenciája, így I. Ferenc József császár és Erzsébet császárné elsődlegesen kijelölt lakhelyéül is szolgált. Általában itt élte az uralkodócsalád téli mindennapjait, már ami legalábbis a császárt illeti, mert mint tudjuk, felesége hamar felrúgta ezen “hagyomány” rá vonatkozó részét.

Hofburg © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Lois Lammerhuber

A Hofburg legrégebbi részei a 13. században, I. Albert német király uralkodásának az idején épültek. Albert négy saroktoronnyal ellátott erődjét várárok vette körül, és felvonóhíddal szabályozták a ki- és bejutást. A középkorban szükséges védelmi funkciót ellátó részeket (saroktornyok, várárok, felvonóhíd) később az újabb korok igényeinek megfelelő építmények váltották fel. A 16. század közepén az épülethomlokzatot reneszánsz stílusban építették át. Az épületegyüttes 1452-től volt a székhelye a Habsburg Birodalom uralkodóinak, az osztrák uralkodó főhercegeknek, valamint a Habsburg-családból választott német-római császároknak. A Hofburg 1806–1918 között az osztrák császárok első számú hivatalos rezidenciájául szolgált.

Az évszázadok során szinte valamennyi uralkodó épített hozzá, így ma mindösszesen 240 000 ezer négyzetméteren terül el Bécs központjában, „kis városként a városban”. A 18 épületrésszel, 54 lépcsőházzal, 26 folyosóval és 19 udvarral rendelkező épületegyüttesben mintegy 2600 helyiség található, amelyek több helyen átjárhatók. Erre utal I. Ferenc József, aki magát a monarchia első számú hivatalnokaként tartotta számon: „A jó császár tulajdonképpen átjáróházban lakik.” A Hofburg struktúrájának ismeretében nincs mit csodálkoznunk azon, hogy Erzsébet császárné olyan kevéssé érezte itt jól magát. Természetesen rossz közérzetéhez és gyakori köhögőrohamaihoz (Erzsébet rejtélyes betegségei) nagyban hozzájárult anyósa, Zsófia főhercegné irányában tanúsított viselkedése is. (Tudj meg többet erről itt: Sisi mint anya és feleség a Hofburgban)

A Hofburg három múzeummal enged bepillantást az udvar mindennapi életébe: a korhűen berendezett Császári lakosztályokkal (kép 1 - Császári ebédlő), a Sisi Múzeummal (kép 2) valamint a Császári Ezüst Kollekció Múzeummal (kattints a linkre az érdekességhez - kép 3), amelynek átfogó gyűjteményét képezik az uralkodók mindennapi és különleges alkalmakkor használt tárgyai. A három múzeum körülbelül 600 000 látogatót vonz a császárvárosba évente. (Képek forrása: 1. © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Edgar Knaack    2. Room “The Sisi Myth“ © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Edgar Knaack; 3. © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Willfried Gredler)

Olvass tovább itt: A KIS SISI ELSŐ NAPJAI A HOFBURGBAN

Felhasznált irodalom: Ingrid Haslinger - Olivia Lichtscheidl - Michael Wohlfart: The Residence of Empress Elisabeth. Imperial Apartments, Sisi Museum, Imperial Silver Collection ; Katrin Unterreiner: Sisi. Myth and Truth ; Brigitte Hamann: Erzsébet királyné ; Hofburg Kaiserappartements