Kedvelj minket a Facebookon!

SISI MINT ANYA ÉS FELESÉG A HOFBURGBAN

„..kötelességem mutogatni a hasamat” (Erzsébet)

 

Erzsébet szinte azonnal teherbe esett, ezért abba kellett hagynia a lovaglást (Hamann, 88). A terhességet nagyon nehezen viselte, fejfájás gyötörte és sokat hányt, emellett a kedve is leromlott. Sisi depressziós tüneteit csak fokozták Zsófia intézkedései. Brigitte Hamann idézi Erzsébet szavait, amelyeket évekkel később magyar udvarhölgyének, Festetics Mária grófnőnek mondott (kép lent: Th. L. Atkinson festette John C. Charleton festményének másolataként):

„Alighogy megjött /Zsófia/, máris levonszolt a kertbe, és azt magyarázta, hogy kötelességem mutogatni a hasamat, hadd lássa a nép, hogy valóban állapotos vagyok. Szörnyű. Ehhez képest valóságos jótétemény volt számomra, ha egyedül maradhattam, és kisírhattam magam” (Hamann, 90).

Zsófiának egészen elvadult ötletei is voltak, például azt javasolta a császárnak, hogy ne engedje Sisit a papagájaival foglalatoskodni, mert „nehogy ’rájuk csodálkozzék’, és a bébi aztán egy papagájhoz legyen hasonlatos” (Hamann, 88).

Bécsi Bútormúzeum - Császári Bútorgyűjtemény - Sissi-film kiállítás: Sissi megtudja, hogy anya lesz - a képen: Romy Schneider - (kicsinyített, vágott) - © BMobV und SKB./Lois Lammerhuber  

 

Erzsébet és Ferenc József gyermekeinek szobáit nem tekinthetjük meg a császári lakosztályokban tett sétánk alkalmával, mivel azok nagy távolságra helyezkedett el a császárnéjétól. Sisi első három gyermekét (az első kislánya, Zsófia, Budán halt meg két évesen vérhasban) anyósa, a magyarellenes Zsófia főhercegnő elszakította tőle, és szobájukat a saját lakosztálya mellett helyeztette el. A Hofburgban olyan távol voltak a gyerekszobák, hogy Sisinek hosszú sétát kellett tennie, valahányszor meg akarta látogatni gyermekeit. Nem toppanhatott be hozzájuk akármikor, hanem általában előre meghatározott időben. Amikor utazásai miatt sokáig távol volt kisgyermekeitől, megtörtént az is, hogy amikor hazatért, ők alig ismerték meg anyjukat.

Sisi első három gyermeke (képek): 1. Zsófia főhercegnő (1855-57); 2. Gizella főhercegnő (1856-1932); 3. Rudolf főherceg (1858-89)

A negyedik gyermekét, Mária Valériát kisajátította, "Egyetlenkéjének" nevezte. Olvass róla itt: SISI LEGKISEBB LÁNYA, A GÖDÖLLŐI KIRÁLYKISASSZONY

 

SISI ÉS A SZERELMES CSÁSZÁR

 

A császár az első perctől kezdve igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, hogy az ő imádott Sisijét boldoggá tegye. Erzsébet félt a rá váró új élettől, nem szerette a fényűzést, nem érdekelték a Bécsből érkező drága ékszerek, azonban a papagájnak, amit Ferenc József küldött neki ajándékba, felettébb örült. Ludovika is aggódott, hogy Sisi hogyan fogja bírni a rá váró terheket, a reprezentatív feladatokat, és meg tud-e majd felelni a kötelezettségeknek.

A császár próbált apró dolgokkal kedveskedni feleségének, például azzal, hogy a Hofburg rejtett folyosóin mentek át az Udvari Színházba, hogy Sisinek ne kelljen senkivel sem érintkeznie. Azonban ez, mint sok más, Zsófia főhercegné szigorú ellenállásába ütközött.

Képek fent: 1. Amanda Bergstedt: Erzsébet császárné; 2. Barabás Miklós: Ferenc József császár

Zsófia a fiát uralkodóvá formálta, és ugyanezt akarta tenni unokahúgával is. Sisiből makulátlan császárnét akart faragni, tulajdonképpen egy reprezentatív bábot, hiszen valójában Zsófia uralkodott, egy “titkos császárnéként” (Hamann). A főhercegné jót akart, de a maga módján. Szerette unokahúgát, de nem tűrt semmiféle ellenkezést.

A császár azzal is kedveskedett Sisinek, hogy egyszer magával vitte Bécsbe, amikor ott dolgozott, hogy kis feleségének ne kelljen otthon egyedül búslakodnia. Erzsébet élvezte az együtt töltött napot annak ellenére, hogy a császár végig dolgozott, azonban anyósa megtiltotta, hogy ez bármikor máskor előforduljon. (Hamann 80)

Ferenc József császár dolgozószobája (Erzsébet képei díszítették) a Hofburgban © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Johannes Wagner

Zsófia intézkedései, tanácsai, illetve parancsai hatására Sisi nagyon hamar meggyűlölte anyósát és a bécsi udvari arisztokráciát. Pszichoszomatikus tünetei a császárvárosban eltöltött első néhány héten belül jelentkeztek, és néhány év alatt annyira súlyos mértéket öltöttek, hogy az egész császári udvar komolyan aggódott a fiatal császárné egészsége miatt. A kis Sisi viszonyát Béccsel a Zsófia udvarában eltöltött első néhány hónap végérvényesen megrontotta; ezért Erzsébet, miután a befolyása erősödött, minden tőle telhetőt megtett, hogy minél kevesebbet kelljen tartózkodnia a bécsi Hofburgban.

 

Cikkajánló: ERZSÉBET ELSŐ NAPJAI A HOFBURGBAN ; A SZOBA, AMELYET ERZSÉBET IGYEKEZETT ELKERÜLNI - Milyen anya volt Sisi?

English: ELISABETH AS A YOUNG WIFE AND MOTHER

Erzsébet királyné a Facebookon!

Ingrid Haslinger – Olivia Lichtscheidl - Michael Wohlfart: 
The Residence of Empress Elisabeth. Imperial Apartments, Sisi Museum, Imperial Silver Collection Brigitte Hamann: Erzsébet királyné  
Katrin Unterreiner: Sisi. Myth and Truth Hofburg Kaiser appartements  
Kovács Éva Erzsébet királyné Gödöllőn. Erzsébet, a magyarok királynéja. Rubicon, Budapest, 2001