Kedvelj minket a Facebookon!

CSÁSZÁRI VACSORÁK

A császári ebédlő a bécsi Hofburgban

 

A bécsi Hofburg császári ebédlője bepillantást enged a monarchia idejének világába. Az asztalt a hivatalos alkalmakra megterített egykori állapotában tekinthetjük meg a hagyományosan hajtogatott szalvétákkal, amelyek készítésének technikáját - állítólag - mindig csak ketten ismerték. A legenda szerint írásban nem rögzítették a hajtogatás módját, és nagy titokban tartották, így a módszer szájhagyomány útján öröklődött. 

A császári szalvétahajtogatás © Bundesmobilienverwaltung

 

Eredetileg Hollandiából szállították a Habsburgok számára az asztalneműket, majd később a 19. század elejéig leginkább Szászországból. Amikor a hazai ipar megerősödött, osztrák-sziléziai gyárak készítették a császári asztalneműket. A terítők mérete és minősége különböző volt. Alak szerint pedig kerek, négyzet vagy téglalap alakúak voltak. A császári szalvéták 90-szer 90 centiméteresek voltak, az úgynevezett desszert szalvéták, amelyek nem voltak olyan kiváló minőségűek, mint az előbbiek, pedig 35-ször 35 centiméteresek, és a személyzet használatában álltak. A kiállításon megtekinthetjük a szalvéták megjelöléséhez használt pecsételőket is.

Császári ebédlő a Hofburgban © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Edgar Knaack

 

I. Ferenc József császár idejében különböző típusú vacsorákat tartottak: állami bankettek, családi, katonai és tábornagyi vacsorák. Mindegyiken más dekorációt és étkészletet használtak. Hetente háromszor tartottak a hofburgi császári ebédlőben hivatalos vacsorát körülbelül harminc meghívottal, akik a vacsora jellegéből adódóan leginkább férfiak voltak. Habár a császár különösen szerette a magyar konyhát is, ezeken az alkalmakon általában csak francia ételeket szolgáltak fel.

A vacsora csupán 40-45 percig tartott. A felszolgálás nagyon gyorsan zajlott, mert mindenkit egyszerre szolgáltak ki: két vendégenként egy lakáj jutott.

Levesestál - Thun Porcelain Manufactory, Klösterle (Bohemia) 1851 © Bundesmobilienverwaltung

Emellett a meghívottak csak a közvetlen asztalszomszédjukkal beszélgethettek. Az ételeket ide is úgy, mint a családi ebédlőbe, fűtött tálalókocsin gurították be, így akadályozva meg azt, hogy menet közben kihűljenek. Vasárnaponként a császári család minden bécsi tagja összegyűlt az asztalnál kötelező jelleggel.

Az egyetlen kifogás, amit a császár távolmaradás esetén elfogadott, az a betegség, vagy a hivatalos kötelezettséggel járó elfoglaltság volt. Ezeket minden esetben írásban kellett benyújtani. Ennek ellenére ezek az alkalmak kötetlenek és fesztelenek voltak.

A bécsi udvarban hivatalos alkalmakon előnyben részesítették a francia konyhát. Általában 7-13 fogásos vacsorákat tartottak. A hivatalos étkezéseken előételként osztrigát, salátát, halat és húst szolgáltak fel, utolsó fogásként pedig desszertet és sajtot. Családi vacsorákon a bécsi ételek közül a családtagok kedvencei kerültek az asztalra.

Ezüst asztalnemű - © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Willfried Gredler

 

Az ezüst asztalnemű

 

Az ezüst asztalneműt eredetileg az Ezüst Teremben tartották, amelyet folyamatosan felügyeltek, illetve azt az útvonalat is, amelyen a személyzet az éppen aktuális terítéket az udvari készletből az ebédlőkbe vitte az aznapi étkezéshez. A 19. században az Ezüst Termet egyesítették a Tálaló Teremmel, ahol a porcelán étkészleteket, poharakat és a tálaláshoz szükséges egyéb tárgyakat tartották. A Habsburg Monarchia 1918-as összeomlása után mindkét helyiség tárgyai a Köztársaság tulajdonába kerültek, most is állami tulajdonban vannak. A császári tálalókészletek egészen 1999-ig használatban voltak.

1. A császári szalvétahajtogatás - © Bundesmobilienverwaltung ; 2. Levesestál - Martin-Guillaume Biennais, Paris 1808 © Bundesmobilienverwaltung; 3. Az egykori Ezüst Asztalnemű Terem © Bundesmobilienverwaltung

A császárné folyamatosan növekvő ezüst terítékébe az E betűt és a császári koronát gravírozták. Erzsébet igen kedvelt motívuma a delfin volt. Sisi a császár Greif és Miramare nevű jachtjain utazott a tengeren az 1880-as és 1890-es években. Az 1893-ban a számára készített delfinnel díszített ezüst utazókollekció, az egyéb, személyes használatában álló tárgyai mellett, szintén megtekinthető a kiállításon.

A legfrissebb, Erzsébet királyné életével kapcsolatos írásokról itt értesülhetsz: Facebook – ERZSÉBET KIRÁLYNÉ

ENGLISH: IMPERIAL DINNERS IN VIENNA: Invited to dinner by Emperor Franz Joseph

 

Felhasznált irodalom: Ingrid Haslinger - Olivia Lichtscheidl - Michael Wohlfart: The Residence of Empress Elisabeth. Imperial Apartments, Sisi Museum, Imperial Silver Collection (68-86. oldal)
Képgaléria fent: 1. A császári szalvétahajtogatás - © Bundesmobilienverwaltung ; 2. Levesestál - Martin-Guillaume Biennais, Paris 1808 © Bundesmobilienverwaltung ; 3. Az egykori Ezüst Asztalnemű Terem © Bundesmobilienverwaltung