Kedvelj minket a Facebookon!

TAVASZI FÁRADTSÁG, KIMERÜLTSÉG?

Alamecet és méz csodája 3.

 

Sokan panaszkodtak az elmúlt héten a fáradtságra, amit többen a hirtelen meleggel, a tavasz érkezésével hoztak összefüggésbe. Tavasszal megújul a természet, a mi szervezetünkben is változások történnek, ami erővesztéssel, fáradtság érzéssel járhat.

Mi is ez az évente visszatérő kellemetlen nehézség tavasszal?

Nem betegség, hanem szervezetünk normális reakciója. Mi is téli üzemmódról tavaszira váltunk, és az átállás az energiatartalékunkat igénybe véve minden porcikánkkal érezteti. A fáradtságot nagymértékben betudhatjuk hormonszintünk ingadozásának, ezek a melotonin (alvás) és a szerotonin (boldogság) hormonok, amelyek igazodtak a hosszú sötét éjszakákhoz. Így most a sötét időszakból át kell térniük a tavaszi, hirtelen meleggel járó, napfényes ragyogáshoz. Ezt a munkát szervezetünk nehézkes mozdulataival, fájdalmaival vehetjük tudomásul.

Ha a tegnapi “időrabló” óraátállításra gondolunk, akkor ez ma kimondottan aktuális téma, mert a most következő időben az egy óra elvesztése is sokunknak “fájdalommal” jár, és tetőzheti tavaszi fáradtságunkat. Ilyen időszakokban sokan elhagyjuk a kávénak az élvezeti részét is, mert megduplázzuk, megtriplázzuk, szinte akaratunk ellenére.

A fentebb említett problémák bekövetkezését a korábbi évek alapján már előre tudhatjuk, éppen ezért időben felkészíthetjük szervezetünket. De most sincs késő!

 

Mit tehetünk az almaecet és a méz segítségével fáradtságunk elhagyására?

Ha szervezetünket, ízlésünket hozzászoktattuk az almaecets “limonádéhoz”, akkor a fáradtságos időkben újra elővehetjük, s napi egy-két pohár almaecetes-mézes italt elfogyaszthatunk. Tudjuk, hogy mindkét összetevő bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, nyomelemeket és még vitaminokat is. Szervezetünknek tavaszi fáradság idején nagyobb “dózisban” juttassuk ezt a csodálatos italt.

Klasszikus arány: 1 pohár víz, 2-4 teáskanál almaecet és 1-2 teáskanál méz – étkezések előtt hatékonyabban szívódhat fel. Ez az arány csak útmutató, mindenki saját ízlése szerint állítsa össze a legjobb italt magának, amellyel erősítheti immunitását, élvezheti a természetes hatóanyag jótékony hatását. Ügyeljünk rá, hogy jó ízűen fogyasszuk el. Ne erőltessük magunknak sem, másoknak sem, mert az sok időre visszavetheti fogyasztási kedvünket.

Most egy rendszeres TUMAG-olvasó (levele a cikk végén teljes terjedelemben olvasható), frissítő energia “bombáját” szeretném közvetíteni felétek: 3dl langyos víz, 1 e.k almaecetet, 1 t.k szódabikarbóna , és fél citrom leve.

Az álmatlanságra, a fáradtságtól való nehéz alvásra egy kisebb üvegbe tégy mézet, és abba keverj 2-3 kanál almaecetet, amit lefekvéskor, valamint éjszakai felébredéskor fogyaszd egy-két kiskanállal. (A kiskanál itt inkább csak mokkáskanál, egyébként többségében teáskanál méretről van szó). Álmatlanságra további infó ITT: Jól aludtál?

 

Sokaknak a fogyás jut eszükbe az almaecetről, ezért a jövő héten erről lesz szó, aki kitartó volt és van eredményes tapasztalata, várom, hogy jövő héten megoszthassuk a többiekkel.

 

Olvasói tapasztalat

 

Tisztelt Zsuzsanna,

Nagyon tetszett a cikke, sok hasonlatosságot véltem felfedezni a saját életem és az Öné között. Mivel 14 éves korig n is tanyán nőttem föl, ott töltöttem a gyermekkoromat. Olyan biztos lelki hátteret adott ez az életmód a természetközeliséggel, az állatokról való gondoskodással, az emberek tiszteletével és nem utolsósorban a természetes gyógymódok alkalmazásával, hogy a mai napig ebből töltekezem.

Íme egy példa arra hogyan használom fel az almaecetet, két másik természetes alapanyaggal együtt, élvezve jótékony hatásukat.

Minden reggel a kővetkező turmix-szal indítom a napot:

3dl langyos vízben elkeverek 1 e.k almaecetet, 1 t.k szódabikarbónát, és fél citrom levét. Amióta iszom ezt a csodás elixírt, megszűntek az ízületi fájdalmaim az ujjaimban, ki tudom őket egyenesíteni, ugyanakkor kedvező hatással van az emésztésemre és anyagcserémre is. Ezenkívül reggeli koktélomnak erőteljes lúgosító hatása is van. Fontos, hogy éhgyomorra igyuk. A kicsavart fél citrom héját fertőtlenítem almaecettel átitatott vattával és lefagyasztom, hiszen a fagyott citrom héját le tudom reszelni a későbbiekben és hozzáadni egyes ételekhez. Vitaminbombaként tartják szàmon.

Örülök, ha tapasztalataimat megosztva segíthetek másokon.

Tisztelettel

T. Zita

 

Kedves Olvasók! Várjuk a Ti saját tapasztalataitokat is a tudatosszulo@tumag.hu emailcímre vagy (vagy a TUMAG Facebook oldalán üzenetben), 6-7 soros terjedelemben, de természetesen hosszabb beszámolókat is örömmel fogadunk. A tárgy rovatba írjátok: "Mézes almaecet" vagy "Almaecet".  Gyűjteményt készítünk, hogy hozzájuthassunk egymás tapasztalataihoz, ötleteihez. 

Almaecet és a méz - a cikksorozat első két része itt olvasható: 1. rész - Azonnal megszerettem; 2. rész - Napi egy alma, és a doktor távol van tartva 

TUMAG - A Tudatos Magazin - Facebook