Kedvelj minket a Facebookon!

JÓL ALUDTÁL? Segítő tippek az alvás világnapján

2017. március 17.

 

A tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken van az alvás világnapja, melyre 2008-tól fokozatosan több és több ország jelentkezik. De hát miért is kell felhívni az emberek figyelmét az alvásra? 

Az élő szervezetnek szüksége van pihenésre. Nézzünk csak körül a természetben, az élőlények is alszanak, vagyis több-kevesebb ideig passzív állapotban vannak. Laza állapotban megpihennek izmaink, s másnapra megújult erővel, frissen, teljes készenlétben tesszük a dolgunkat. Közben szerveink folyamatosan munkában vannak, mindegy, hogy pihenünk vagy éberek vagyunk, szívünk, vesénk, emésztésünk megállás nélkül dolgozik. Még izmainkban is elmúlhat a fájdalom éjszaka, de az izomláz is, vagy éppen akkor jön elő? Tehát “mindenünk”, még az agyunk is dolgozik, és mi átalusszuk a másnapra való megújulás folyamatát passzív állapotban, mert ha ezt nem tennénk, nem lenne energiánk. Azt hiszem, ezt mindenki a saját “bőrén” tapasztalja.

Életünk harmadát, negyedét az ágyban alvással töltjük. Csecsemőkortól általában tinédzserkorra alakul ki a felnőttekre jellemző 8 órás éjszakai alvásidő. Persze van, akiknek több, van, akinek kevesebb is elég az erő “begyűjtéséhez”.

 

Mi történik alvás közben?

Az alvásnak különböző szintjei vannak, amelyek az EEG (elektroenkefalogram) készülékkel mutathatóak ki. Ezeknek a hullámoknak különböző mélységeit alfa, béta, téta és delta néven ismerjünk. Egy éjszaka 5-6 alvási ciklus váltakozik, s egy 8 órás alvásból megközelítőleg 2 órát álmodunk. (Több itt: Az álomrólÁlomnál jellemző a lassú hullámú alvási fázis, és ezt követően jutunk el az éber állapotba, vagyis felébredünk.

Sajnos nagyon sokan szenvednek alvási panaszokkal, pedig az alvás nagyon fontos életminőségünk szempontjából. Az álmatlanságunk okai sok dologból tevődhet össze, hiszen életünk körülményei, stressztűrő képességünk befolyásolják a problémák kialakulását. Elsősorban tegyük a hangsúlyt a megelőzésre, és most törekedjünk erre. Mindenféleképpen gondoljuk át, mi lehet az oka annak, ha keveset tudunk aludni. Például van, aki teliholdkor szenved, van, aki bizonyos események előtt vagy után, lehet betegségtől, gyógyszertől, gyakran a mindennapi stressztől, munkától vagy egyéb félelmektől. Az a legjobb, ha mi magunk jövünk rá, és amennyire tudjuk, csökkentjük vagy felszámoljuk az okot, okokat.

 

Alvást segítő, jól bevált megoldások

1. Rendszeres gyógyteafogyasztás kellemes stresszoldó hatású. Ilyen például a CITROMFŰ, ami a kertben is megterem, és/vagy együtt alkalmazva a MACSKAGYÖKÉR (ezutóbbi fogyasztása terhes nőknek nem ajánlott). Kellemes, ízletes tea mindkettő, cukor nélküli fogyasztása javasolt, esetleg mézzel kiváló a nap végén.

2. A MÉZ kimondottan alkalmas az alvás segítésére, mert a benne találhat anyagok szervezetünkben lévő hiányt pótolhatnak. Vacsora után egy kis kanállal fogyasszunk el, s megnyugtató, természetes altatónk lesz. Bármikor felébredünk éjjel, és nehéz a visszaalvás, akkor is elfogyaszthatunk egy kanálka mézet (ezen a módszeren sokan nevetnek, de ha valaki kúraszerűen fogyassza az esti mézet, úgy alszik, mintha altatót vett volna be, de pihenten ébredhet).

3. Kim da Silva kéztartása a jó elalvás érdekében: akiknek ajánlottam ezt, és ki is próbálták, mind sokkal hamarabb aludtak el, mint rendszerint. Célszerű megtanulni, este vagy éjszaka összetenni az ujjakat, s mire szétcsúszik már alszol is: BAL KÉZ 1-es, 5-ös ujjad érintsd össze, a többit nyújtsad, a JOBB KÉZ 1-es, 2-es ujjad, s a többit nyújtsad. (Én a párna alá csúsztatom a kezem, vagy támasztom a begyűrt takaró alatt, s aztán már nem sokra emlékszem…)

4. Nem utolsó sorban a jó ágy, a jó ágybetét nagyon fontos, de ugyanúgy a párna megválasztására is ügyelnünk kell.

A fenti megoldások természetes módok, tehát nyugodt, pihentető, normális alvást tudnak biztosítani – mellékhatás mentesen. Számtalan jó módszer létezik, és ha rájövünk az álmatlanságunk okára, akkor zöld utunk van a megoldáshoz.

 

Felhasznált források: 
Kim da Silva: Kezünkben az egészség
D.C. Jarvis: Az almaecet ls a méz
Rátóti-Romváry: Gyógyító növények
Az alvás világnapja ; Budapesti Alvásközpont