Kedvelj minket a Facebookon!

NAPI EGY ALMA, ÉS A DOKTOR TÁVOL VAN TARTVA

Az almaecet és méz csodája 2. rész

 

Születésünktől kezdve sokat halljuk a fenti mondást többféleképpen. Nemcsak Magyarországon van ez így, például Angliában is ezen nőttek fel a gyerekek: „An apple a day keeps the doctor away.” – Napi egy alma távol tartja az orvost.

Az alma magas vitamin (például C-vitamin), ásványi anyag (például Ca, Mg, K), valamint rosttartalma (például a pektin, amely gátolja a vastagbélben a koleszterin felszívódását) miatt, kimondottan fontos élelmiszerünk. Minden évszakban eltartható. Évszázadok óta minden napra kiváló antioxidáns forrás (főként a héjában található vegyületek miatt). Minden formában jótékonyan hat szervezetünkre, többek között az almalé (tartósítószer mentesen!) elősegíti a kiválasztást, védelmet nyújt a szájüregben – szinte minden diéta fontos része. Az almaecetben pedig az alma minden – fent említett - tulajdonsága megtalálható.

Fogyasszuk az almát vagy bármelyik feldolgozott formáját, és élvezzük jótékony hatását!

Ami fontos az az, hogy az alma tulajdonságai változatlan állapotban az almaecetben megmaradnak. Tehát az alma hatóanyagtartalmát megőrzi, a cukor pedig savvá, illetve ecetsavvá alakul a feldolgozás során. Ezzel a sajátossággal csak az almaecetnél találkozunk, ezt a hatást az olaszok által kedvelt borecet közelíti meg a legjobban, melyet előszeretettel használunk mi is saláták készítéséhez.

 

Mi történik az almaecet fogyasztásakor a szervezetben?

Legfontosabb: megöli a baktériumokat, amelyek nem oda valók!

Elvégezhetsz egy kísérletet az almaecet baktériumölő hatásának igazolására, főként akkor, ha szkeptikus vagy. Most tavasszal megteheted a következőket: keress egy gilisztát, tedd rá egy üveglapra, és csepegtess rá egy-két csepp almaecetet. Mit tapasztalsz majd? A giliszta összegömbölyödik, elfehéredik és elpusztul. Valamint emlékeztetlek egy korábban megjelent cikkre A Tudatos Magazin oldalán az Egészség rovat Prevenciós stratégiák alrovatában a SEGÍTSÉG!!!! MIT TEGYEK? címmel, amelyet érdemes elolvasnod.

Minden ember életében előfordult már, hogy nem megfelelő, esetleg romlott ételt evett, vagy egyszerűen túlette magát, felfúvódott, émelygett, fájdalmai voltak és számtalan kellemetlenséget élt meg emiatt. Netán több napra kényszeredett eltérni a nyaralás tervétől, vagy a munkáját kevésbé tudta megoldani. Lehet ez egy kisebb probléma, de akár egy súlyosabb emésztési zavar is – annyi biztos, hogy hátráltatja dolgaink elvégzését. Ilyenkor a leggyorsabb megoldás, ha egy pohár vízbe két teáskanál almaecetet teszünk, és megisszuk. Azonnal segíti az emésztést, enyhíti vagy megszünteti a működési zavart. Ha pazar vendégségbe megyünk, tanácsos, hogy az étkezés előtt és után is megigyunk fél-egy pohár almaecetes vizet megelőzésként.

Nincs megfelelő adag, nincs előre megírt helyes adagolás, ez mindig egyénenként változik.

 

Erre egy tegnap történt példa. Barátnőm figyelmét egy villámlátogatás alkalmával felhívtam eme cikksorozatomra, melyben ÖSSZE KÍVÁNOM GYŰJTENI AZ ALMAECET ÉS MÉZFOGYASZTÓK NÉPES TÁBORÁT, hogy példával szolgáljunk másoknak eme természetes csodának jótékony hatásaival kapcsolatban. Természetesen barátnőm is rendszeres fogyasztó. Férje, aki még nem itta ezt az italt, mondván, neki semmi baja, beszélgetésünket hallva, meg akarta kóstolni. Barátnőm elkészítette neki a saját adagját, amely a másfél deciliter széles pohárba bő egy ujjnyi almaecetet jelentett vízzel. Én sokalltam, de férje bátran elkezdte inni, majd szaladt a mosogató felé, hogy megszabaduljon tőle. Ekkor ugyanennyi vízben fél mokkáskanálnyi almaecetet átadtam, amely a „szelídebb adag”, amire “no ez már barátságosabb íz, majd kóstolgatom” volt a válasza.

Aki most kezd bele, vagy ismét rászánja magát, az minimális ecettel kezdje, és tegyen bele mézet is - mindennap egyszer-kétszer fogyasszon el egy pohárra

FONTOS, HOGY KELLEMES ÍZŰ ITALT KÉSZÍTSÜNK!

Emésztés javítására gyakran méz nélkül alkalmazzuk. Telítettségérzés megszüntetésére is, émelygésre és hányás esetén is. Nagyon kevés mézet tegyünk bele, ha szükségét érezzük, vagy ha folyamatosan fogyasztjuk emésztés javításra. Minden rendszeres fogyasztás immunerősítő is egyben. Tudjuk, a bélrendszerünk elsődleges immunitásunk, hiszen ahogyan a bölcs mondás szól, „azzá leszünk, amit megeszünk.”

Emésztésjavításról többféleképpen lesz majd szó a szerteágazó tünetek végett, és többféle adagolásban és arányban fogyaszthatjuk ezt a csodás italt.

Hozzánk érkező TAPASZTALAT

Leggyorsabban kedves ismerősömtől, Edittől kaptam a Facebook üzenetet, aki több, mint húsz éve almaecetfogyasztó, kezdetben reggel, teába tett egy-két kanál almaecetet:

“Rendszeresen iszom, kicsit öntök az ivóvizembe, valamint a hajmosás utáni hajöblítésre is használom. Inni a mézes változatot veszem, hajamra a simát.”  Edit, Budapestről

Kedves Olvasók! Várjuk a Ti saját tapasztalataitokat is a tudatosszulo@tumag.hu emailcímre vagy (vagy a TUMAG Facebook oldalán üzenetben), maximum 6-7 soros terjedelemben, de természetesen hosszabb beszámolókat is örömmel fogadunk. A tárgy rovatba írjátok: "Mézes almaecet" vagy "Almaecet". Gyűjteményt készítünk, hogy hozzájuthassunk egymás tapasztalataihoz, ötleteihez. 

TUMAG - A Tudatos Magazin - Facebook

Felhasznált szakirodalom:
www.dietabc.hu
D. C. JARVIS Az almaecet és a méz.
Margot Hellmiss: Természetes gyógymódok ALMAECETTEL