Kedvelj minket a Facebookon!

SZERETITEK A ROPOGÓS ZSEMLÉT?

Frissen a házi pékségből

 

 

Nincs annál otthonosabb számomra, mint hideg, téli napokon nézni, hogyan kel a tészta a jó meleg konyhában, hogyan sül a kenyér, péksütemény a forró sütőben.

Az egész lakást belengő friss kenyérillat pedig már csak a ráadás a hangulathoz.

Nem is szaporítom a szót tovább, lássunk munkához, mert ez azért nem a félórás kategória lesz.

 

Hozzávalók kb. 10-12 darabhoz:

Gyors kovász, előző este:

 

120 g BL80-as kenyérliszt vagy finomliszt

80 g teljes kiőrlésű liszt

150 g víz

5 g friss élesztő

 

Egy nagyobb tálban összekeverem kanállal, lefedem, otthagyom a konyhaasztalon reggelig.

 

Reggel ehhez adok:

 

170 g BL80-as kenyérliszt, vagy finom liszt

100 g teljes kiőrlésű liszt

30 g sikér (segít, hogy a teljes kiőrlésű is levegős legyen, ha nincs, akkor ez is finom liszt!)

100 g jó kézmeleg víz

70 g joghurt vagy kefír

10 g élesztő

egy litty-lötty olaj

2 teáskanál só

 

 

Elkészítés:

 

1. Fentieket összekeverem (inkább kézzel, mint géppel), figyelem, nem túl lágy, nem túl kemény-e, kell-e hozzá még liszt vagy víz, ha kell, evőkanalanként adagolom. (Ha nincs még gyakorlatunk benne, akkor inkább ne adjunk hozzá semmit, csak figyeljünk, szerezzünk tapasztalatokat. Minden újabb sütésnél jobban megy majd.)

2. Ha már gombóccá összeállt, legalább 6 percig a tálban dagasztom: alulról felhúzom, és a tetejére hajtom, rányomom a tésztát, közben egyszer-kétszer 3 percig pihentetem. Minden pihentetés után rugalmasabb, könnyedebb lesz.

3. Végül szép sima, rugalmas, selymes cipót kapok, eleinte erőteljesebben, majd egyre finomabban dagasztom, nem töröm össze a légbuborékokat.

4. Kiborítom a tálból, lisztezett felületen 2-3-szor óvatosan áthajtom, cipót formázok, tetejét is meghintem liszttel, lefedem a tállal és 40-50 percig kelesztem, kb. a kétszeresére.

5. Ha megkelt, óvatosan lelapogatom kerekre, és felvágom annyi cikkre, ahány zsemlét akarok, lehet mérni is őket, de nem fontos.

6. A kis darabokat lazán átgömbölyítem, letakarom egy ruhával, újabb pár perc pihenő, ezalatt előkészítem a tepsit, bele a sütőpapírt, majd megformázom a zsemléket:

 

 

7. Bal tenyeremben, az ujjaimon tartom sima oldalával lefelé, hüvelykujjam fogja és forgatja, mialatt jobb kézzel kihúzogatom a tésztát és visszahajtom a hüvelykujjam alá, így haladok körbe (7 hajtás biztosan elég), jó feszes kis labda legyen, majd leteszem a gombóckámat a talpára, és oldalról a tenyerem élével megsodorgatom, sütőpapíros tepsire teszem őket tisztes távolságra egymástól.

8. 25 percig ruhával letakarva kel, a sütőt bekapcsolom 180 fokra, majd a zsemléket pengével bevágom, bespriccelem vízzel, megszórom a magokkal, még 5 perc pihenő, és jöhet a sütés:

9. 180 fokon, egy másik nagy tepsivel felülről letakarva, jó gőzös sütőben (vízfújás a zsemlékre, a sütő aljába, a másik tepsire).

10. Először 20-21 perc, megnézem, befújom vízzel, esetleg megfordítom a tepsit, újabb 6-8 perc, befújom, majd leveszem a felső tepsit, így is még 3-5 perc, hogy pirosodjon. Itt már nagyon figyelem, ott vagyok, jelen vagyok (kitapasztalom a saját sütőmet).

11. Ha kész, rácsra teszem, hogy alulról is hűljön, és hatalmas önfegyelemmel várok, amíg már nem tűzforró :)

 

+ 1 ötlet

 

A friss, ropogós zsemléhez remekül illenek a házi vajkrémek, próbáld ki azt is!

 

Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)