Kedvelj minket a Facebookon!

KENYERET SÜTNI ÖRÖM!

Ma van az új kenyér ünnepe - augusztus 20.

 

Mindkét Nagymamám jó háziasszony volt, sok kenyeret megsütöttek. Persze nem akkor, amikor én ismertem őket, nem volt akkor már kemence, se pék, akinél megsült volna a mindennapi.

Mégis, valahányszor kenyeret sütök, ők jutnak az eszembe. Látom magam előtt a takaros, tiszta konyhát és a pontosan odaillő mozdulatokat; mert persze, sora volt mindennek. Csinálták, amit kell, örömmel és egyszerűen, nap mint nap.

 

Most én is beállok melléjük, és részesülök a tudásukból, teremtő erejükből. Az ő mozdulataik munkálnak a kezemben, így sütjük együtt a mai kenyeret.

 

 

Hozzávalók:

 

400g lisztmennyiség, körülbelül 65 dkg-os kenyérhez, elkészítés mintegy 3 óra:

 

Előző esti gyorskovász:

80g kenyérliszt (BL80) vagy finomliszt

80g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

120g víz

4g friss élesztő

ezeket egy nagyobb tálban, amiben majd dagasztani is tudok, összekeverem, letakarom folpackkal, és a konyhaasztalon hagyom reggelig.

 

Másnap:

120g kenyérliszt vagy finomliszt

100g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

20g sikér (teljes kiőrlésű liszt mellé hasznos, ha nincs, helyette finomliszt)

6g friss élesztő

120g langyos víz (Jó tanács: ne add hozzá rögtön az összes vizet, dagasztás közben derül ki, mennyi kell bele pontosan!)

2 csapott teáskanál só

15g olaj

 

Ha nincs kedved, időd előző este bekészíteni, akkor sütéskor az egész lisztmennyiséget kimérve, közepébe az élesztő, rá a kézmeleg víz, letakarod és megvárod, míg felfut, várhatsz 10-20 percet, de akár 1-2 órát is. Több idő =  lazább kenyér.

 

Elkészítés:

 

1. Én szeretek kézzel dagasztani, de nagyon jó lesz kézi robotgép vagy tálas mixer dagasztókarjával is. :) Összegyúrom az anyagokat 5 perc alatt, míg teljesen összeáll és gombóc lesz belőle. Figyelem, hogy nem túl lágy-e, nem túl kemény-e. Ha kell, evőkanalanként adok hozzá lisztet, vizet.

Ha kész, 5 percig pihentetem letakarva.

 

 

2. Ismét dagasztom 5 percig, most már elválik az edény falától, simább a gombóc, és kezd rugalmas lenni. 10 percig pihentetem.

3. Kiteszem lisztezett felületre (pult, deszka, szilikonlap),és finoman, de alaposan átgyúrom, áthajtogatom, igyekszem a tápláló gondolataimat is beletenni a mozdulataimmal. Végül cipóvá formálom, és ismét pihentetem 15-20 percig, a tállal letakarva. Ezalatt nagy valószínűséggel kialakulnak a levegőbuborékok. Látjuk, érezzük majd

 

 

4. Következik a formázás, a cipót lazán átgömbölygetem, megfordítom, majd tenyeremmel óvatosan kilapítom és felülről először egyharmadát, majd a többit is lehajtva egy hosszúkás cipót formálok. A széleket aláhajtom, feszes, apró forma legyen.

 

 

5. Az előkészített, sütőpapírral bélelt sütőedénybe teszem (nekem a legjobb a fedeles jénai), tetejét picit behintem liszttel, a fedelet rárakom.

6. Következik a kelesztés, ez lehet 40-70 perc, időjárástól, hőmérséklettől, páratartalomtól, Hold állástól függően :) Többször ránézek, figyelem. Azt mondják, akkor van jól megkelve, ha megmozdítva a tálat a tészta „megrezdül”.

7. Ha megkelt, bespriccelem vízzel, beszórom liszttel, és pengével bevágom.

 

 

8. Ráteszem az edény tetejét (abba is fújok vizet), beteszem a hideg sütőbe és kb. 25-30 percig sütöm 200-230 fokon, majd még 10-15 percig, kicsit alacsonyabbra kapcsolva. Akkor van megsülve, ha az alja kongó hangot ad, teteje szép piros.

9. Ekkor kiveszem a kenyeret, megspriccelem még egyszer vízzel, és rácson hagyom hűlni. Felvágás előtt legalább fél-egy órát hűljön, mert akkor lehet szépen felvágni. Nagymamáim a kenyér aljára megszegés előtt a késsel mindig keresztet rajzoltak, megáldva a munkájukat és a falatot, én is így teszek.

 

 

Íme, kész is!

 

Amint látod, a mennyiségek, idők, hőmérsékletek csak irányadók, sok függ a te sütődtől, a felhasznált lisztektől. Lehet, hogy valamiből kicsit több vagy kevesebb kell. Mindig jó, ha nem „vakon” követünk egy receptet, hanem figyelünk a saját folyamatunkra. Minél több kenyeret sütünk, annál szebbek, jobbak lesznek!

 

Csodaszép kenyérillatú napot kívánok, süssön mindenki otthon kenyeret! :)

 

Speciális köszönet:

Molnár Ágnesnek, aki kenyérsütő ambícióim legelején megmutatta, együtt készítette velem a kenyeret, és ezáltal tapasztaláshoz és sikerélményhez juttatott.

Köszönöm, hogy tanulhattam tőled, Mági!

A kenyérhez ajánljuk: KÉSZÍTSÜNK AJVART​ és HÁZI VAJKRÉMet!

 

Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)