2024-11-13 18:51
Jelenleg online: 2 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Az új őszi kedvenc!
Itt a szezon, minden telis-tele különféle sütőtökleves receptekkel. Sőt, nekem is van egy finom változatom! :)
A krémlevest mi is nagyon szeretjük, de mielőtt picit beleuntunk volna, pont jókor jött egy újabb, nekem még ismeretlen felhasználási mód, az apró lepénykék, tócsni, röszti, cicege, ki hogyan ismeri.
Anyukám hallott róla félfüllel a tévében, és csak az elnevezést jegyezte meg, a receptet nem. Megörültem az ötletnek, és így legalább kedvemre alkothattam, ahogy nekem tetszett :)
Mi joghurtos öntettel és salátával ettük vacsorára, de jól el tudom képzelni lencse vagy sárgaborsó főzelékkel, krumplipüréhez, vagy bulgurból, kuszkuszból készült saláta mellé is.
Hozzávalók 8-10 db:
400-450 g sütőtök héjastul mérve, ez kb. 6-8 centis darab a mag nélküli végéből
1 tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa (részben helyettesíthető útifűmaghéjjal, egyéb pehellyel, kis zabliszttel)
1 szelet vízbe áztatott kenyér (nálam teljes őrlésű)
fél csokor petrezselyem apróra vágva
só, bors
Öntethez:
3-5 evőkanál joghurt
1 gerezd fokhagyma lereszelve
só, bors, pici chili, csipet őrölt koriander
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
1. Elkészítem a joghurtos öntetet, és a hűtőbe teszem.
2. A kenyérszeletet vízbe áztatom.
3. A sütőtök korongot 6 cikkre vágom, mint egy tortát, így könnyen meg tudom hámozni, majd tálba reszelem egy apróbb lyukú sajtreszelőn.
4. Hozzáütöm a tojást, fűszerezem. A kenyérszeletet nagyjából kinyomkodom, belemorzsolom a tálba és a masszát a zsemlemorzsával összeállítom. Ne legyen kemény, de összeálljon.
5. Serpenyőben ujjnyi olajat melegítek, a masszából kis korongokat formázok, és morzsában megforgatom őket.
6. Közepes lángon pirosra sütöm a lepénykék mindkét oldalát.
7. A hűs, frissítően fűszeres öntettel tálalom.
További sütőtökös ötletek:
A Finom & nőies már a Facebookon is!
Ízek, ötletek, hangulatok, hamarosan Adventi készülődés!
Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)