Kedvelj minket a Facebookon!

SE NEM ESZIK, SE NEM ISSZÁK

 

A kislány napok óta csendben rajzolt, képeskönyveket lapozgatott, mesét hallgatott és néha kisebb köhögési roham tört rá. Délután hatalmas nyári eső lepte meg a várost, elsötétedett, dörgött és villámlott. Mikor vége lett, kibújt a napocska, kisomfordáltak a gyerekek, s ragyogó arccal szaladtak vissza: csodát láttak, kettős szivárvány volt az égen. A kislány nem kapkodta a levegőt, ugrált örömében, az anyuka pedig hirtelen ötlettel beültette őket az autóba és követték a szivárványt. A város szélén lévő nagy parkig jutottak, ahol a friss, tiszta levegőn előkerült a labda is, nyár volt, meleg volt és öröm. A csodás levegő, ami vihar után alakult ki, a szivárvány, mintha elvitte volna az allergiát, az asztmát, legalábbis egy darabig, és ezt ki kellett használni.

 

A levegő minden percünk forrása. Megelőzi a vizet és az ételt is. Nem isszuk, nem esszük, belélegezzük, percenként többször.

A jó levegővel és a testmozgással tudjuk karbantartani a tüdőnket. Légzésünk automatikus, belégzéskor a rekeszizom lefelé nyomódik, a bordát izmai felfelé és kifelé húzzák, kilégzéskor minden visszaáll alapállásba. Tehát percenként több izmunkat mozgatja meg a levegő.

A levegő színtelen és szagtalan. Ebből mi a 21%-ban jelen lévő oxigént hasznosítjuk anyagcserénk során. Emellett 78%-ban nitrogént tartalmaz, és a maradék 1%-ban -nemesgázokat, szén-dioxidot, vízgőzt és egyéb anyagokat találhatunk.

A levegőszenyezettség sajnos korunk jellegzetessége. Az ipari forrdadalom óta ismerjük ezt a fogalmat, mivel az szén elégetésével hatalmas mennyiségű korom és szén-dioxid került a légkörbe, így az iparvárosok környékén téli szmog alakult ki, amely hosszabb távon ödémát okoz. A szmog másik típusa a közlekedéshez köthető. Az itt felszabaduló nitrozusgázok és szénhidrogén-származékok az ózonnal elreagálva olyan szabadgyököket képeznek, amelyek ugyancsak veszélyesek az emberi szervezet számára.

 

KÍSÉRLET:

Üres az üveg vagy nem. Az üvegbe vizet akarok tölteni, de csak a tölcsért tudom megtölteni, annak oldala teljesen az üvegre passzol, és nem folyik le a színezett víz. A tölcsért kicsit megmozdítom, és “sziszegve” szivárog ki az üvegben lévő anyag, amit nem látok, de hallom és érzem az áramlását. Ez az anyag a levegő.

Az égéshez oxigénre van szükség, így keletkezik a szén-dioxid:

Nemcsak az élő szervezetigényel oxigént működéséhez, hanem a természetben a lebontó folyamatok egy részéhez is ez a gáz szükséges. Aki borászattal foglalkozik, az tudja, hogy a must erjedése során oxigén felhasználásával szén-dioxid keletkezik. Ennek sűrűsége nagyobb a levegőnél, így lesüllyed. A borospincébe gyertyával kell menni, ha elalszik, magas a szén-dioxid tartalom, amelyet nem érzünk, hiszen színtelen és szagtalan. Ez hosszabb ideig belélegezve szédülést, fejfájást, ájulást okozhat. Azonnal ki kell menni, mert ha valaki nem kap friss levegőt, megfulladhat. Tudom, hogy tudod, DE minden évben hallunk ilyen balesetet, tehát beszélni kell róla.

Ugyanakkor, ha fával fűtesz, arra figyelj, hogy elég levegő jusson be az égéstérbe. Ha kevés az oxigén, akkor egy másik gáz, a szén-monoxid képződik. Ez még  még veszélyesebb, mint háromatomos testvére, mivel a véráramba kerülve az oxigén helyére lépve blokkolja a hemoglobint, és huzamosabb ideig belélegezbe fulladást okozhat.

Növekszik a szén-dioxid tartalom zárt helyen a kilégzéstől, ha sokan vagyunk, ezért kell sűrűn szellőztetni, például az osztályban. Növekszik a szén-dioxid tartalom a civilizáció eredményeképpen a légkörben, a szén a kőolaj és egyéb tüzelőanyagok elégetésekor. A fejlődés okozta környezetszennyezés megér egy nagy fejezetet, mert például már 1273-ban Edward király korlátozást hozott a tüzeléssel kapcsolatban Londonban.

A jó levegőn való mozgás nagyon fontos, ezért aki úgy érzi, szüksége van többre ebben a témában, annak ajánlom itt A Tudatos Magazinban az olimpiai ezüstérmes és világbajnok, Géczi Erika sporttanárunk írását (aki egyébként az Örökség zenekar énekesnője is), az “Alakítsunk ki egészséges szokásokat”.

 

“Tiszta levegőt lélegzel be?”

Városban, netán nagyvárosban laksz? Mivel közlekedsz? Buszmegállóban állsz, vagy nyitott ablaknál a “dugóban” ülsz? Tudsz nagyokat lélegezni? Eleget mozogsz? Szmog, szennyezés van a közeledben, vagy légkondi a munkahelyeden, amit már régen tisztítottak? Vagy…?

Ha felmerült benned egy kis kétely afelől, hogy nem elég tiszta a levegő, amit belélegzel, akkor visszavárlak. 

(Hamarosan folytatjuk)

Felhasznált szakirodalom: 
Tudatos egészségprogram Biyovis a szakértők kezéből
Képes Enciklopédia (fizika-kémia-biológia)
Képek forrása: A feltőltő saját munkái, kivéve, kivéve: Felhő - pixel2013 ; Sirály - Millennium10