Kedvelj minket a Facebookon!

ALAKÍTSUNK KI EGÉSZSÉGES SZOKÁSOKAT!

 

Hol is kezdjük, s miért? Miért is lenne fontos a fizikai aktivitás, testünk edzése, megmozgatása? 

Először is vegyük azt a tényt, hogy amit nem használunk, az elsorvad. Ez egy törvény! 

 Akinek volt már begipszelve a lába az pontosan megtapasztalta már ezt! Ha akarjuk, ha nem, ez így van! Nemcsak az elhízás miatt van szükségünk a mozgásra, ahogy sokan gondolnák. Testünknek, izmainknak és szerveinknek, illetve egész szervezetünknek szüksége van arra, hogy rendszeresen „használjuk”, vagyis megmozgassuk magunkat, annak érdekében, hogy felpezsdüljön a vérkeringés, amely átmossa, felfrissíti az egész szervezetünket, így gyorsabban eltávoznak belőlünk a fölösleges salakanyagok. Legfontosabb szervünk, az élet szempontjából a szívünk. A szív úgy marad egészséges, ha minden nap meg van dolgoztatva. Nem kell nagy dolgokra gondolni! Sétálni, gyalogolni mindenki tud, ez alapvető mozgásformánk, ez lételemünk. Ehhez nincs szükségünk különösen semmire. Vagyis egy valamire igen: kényelmes cipőre.

Kép forrása: VisualHunt.com

 

Ha valaki naponta sétál, gyalogol minimum 30 percet, az is több a semminél. 

Vannak, akik mindenhová autóval közlekednek, és ráadásul még a munkahelyükön is „ülő” foglalkozást végeznek, nekik mindenképpen javasolt beiktatni naponta minimum egy kis gyaloglást. Mondjuk, ha 500 m-re van a posta és fel kell adni néhány csekket, akkor el lehet menni időnként gyalog is, ha éppen nem a rohanás kellős közepében vagyunk. Vagy ha nem a heti nagy bevásárlás a célunk, hanem csak néhány apróság, akkor a közértbe is el lehet menni gyalog. Aztán persze vannak, akik BMV–vel (Busz, Metró, Villamos) közlekednek, vagy olyan a munkájuk, hogy fizikailag is tevékenykednek, mozognak, nekik ilyen szempontból nagyobb a „szerencséjük”, mert náluk a testmozgás, a napi 30-60 perc gyaloglás valószínű, hogy meg van oldva. Tudatosabbá válni azt jelenti, hogy tudjuk, szükségünk van a mozgásra! Bármit tehetsz, ami megmozgatja a testedet, az jó és hasznos, ha csak egyhelyben ülsz, az kevésbé.

Kép forrása: pixabay.com

 

Az a legszerencsésebb, ha valamilyen szokást alakítunk ki a testmozgással kapcsolatban! „A szokások rabjai vagyunk!” – szokták mondani, és ez bizony így igaz.

Ha jó szokások rabjai vagyunk, az előre viszi az életünket. Például, nekem van egy kis kutyám, és a reggeli sétánk, az nagyobbrészt futás. Elvégzi a szükségleteit az első pár száz méteren, és utána futunk 3 kilométert. Már ő is tudja, hogy a reggeli séta nem a szimatolgatásról szól, hanem a futásról. Egy főiskolai csoporttársammal találkoztam valamelyik reggel, aki testnevelő tanárként dolgozik, s éppen futott az iskolába. Ő azt a szokást alakította ki, hogy reggelente futva megy a munkahelyére.
 
De ha csak a saját sportágamból szeretnék példát hozni, a nagy öregek mesélték, hogy Hesz Mihály kajakos olimpiai bajnokunk (1968 Mexikóváros), annak idején kajakkal járt be az egyetemre ahol tanult. Vácról Budapestre, s közben angol szavakat tanult, melyeket a kajakbeülője elejére ragasztott ki!!! Szóval, így is lehet, össze lehet szervezni életünk tevékenységeit hatékonyabbá. Persze, aki éppen most határozza el, hogy megmozgatja a testét minden nap, annak csak fokozatosan ajánlott ebbe belekezdeni.

A kutatások szerint, tehát ha valamit rendszeresen minimum 3 héten keresztül minden nap csinálunk, az szokásunkká válik.

S persze, ha utána sem hagyjuk abba! Hajrá!

Alakítsunk ki valamilyen szokást testünk megmozgatásával kapcsolatban!

Kép forrása: pixabay.com

 

Visszatérve a szívre, az elhalálozások leggyakoribb oka, a szív és érrendszeri megbetegedések. Persze ennek nem csak a mozgásszegény életmód az oka, hanem másik oldalról a stressz, ami a mai rohanó világ jellemzője. A sportolás viszont a stresszre is jó hatással van, hiszen olyan hormonok termelődnek, amelyek kellemes relaxált érzést okoznak, erről később lesz majd szó bőven.

Tehát kezdjük ott, hogy elhatározzuk: mozgunk minden nap valamit, és igyekszünk valamiféle szokást kialakítani. Persze tudom, ez nem mindig egyszerű, de ha megvan a szándék, akkor biztos mindenki talál megfelelő megoldást!