Kedvelj minket a Facebookon!

A schönbrunni Tiergarten - a birodalom állatkertje

Bártfai Erika és Bártfai Imre írása

 

A legtöbb állatkert modern alapítású, bár nem modern-típusú „állatkertek” már az ókorban is léteztek a királyok és külföldi követek szórakoztatására (ezeket hívták menagerie-knek.) Schönbrunnban van Európa legrégebbi állatkertje, amit 1752-ben alapítottak. Tervezésével Mária Terézia férje, Lotaringiai Ferenc egy francia építészt, Jean Nicolas Jadot de Ville-Issey-t bízta meg. Egy ideig még ingyenesen is lehetett látogatni a császárkorban, de csak „illendő öltözékben”!

2013. június 12-én harmadjára vehette át az Európa Legjobb Állatkertjének járó elismerést. A schönbrunni állatkert nem csak nagyon régi, de ma már nagyon modern is (a kilencvenes években modernizálták) az állatkert nagy teret és szabadságot biztosít az állatoknak, ahogy az ma már egyedül elfogadható. 

Az állatok kifutója különösen nagy területtel rendelkeznek és a természethez közel találhatóak. Mára közel 600 állatfaj él itt, évről-évre tágas létesítményekkel és állatotthonokkal bővül az állatkert, történelmi bája mégis megmarad. 

Ha időben felkelünk, akkor vezetés mellett meglátogathatjuk a parkot, bepillanthatunk az Esőerdő-ház és az Akváriumház kulisszái mögé. A vezetés 1,5 órás és 8 órakor indul.

Nagyon régóta szerettem volna eljutni ide és valóban nem csalódtam, egy fantasztikus napot töltöttem el itt. Az állatkert maga a schönbrunni kastély kertjében található, ami nagyon hangulatos, a séta alatt pedig megpihenhetünk több helyen is. Én a Kaiserpavillonban fogyasztottam el egy kávét, ami egy régi barokk stílusban épült díszes terem. Nem gondolná senki, hogy egy állatkertben van. A pavilon mennyezetét borító freskók csodálatosak, akárcsak a valóban királyi berendezés (a freskó Josef Ignaz Mildorfer műve és Ovidius Átváltozásaiból ábrázol jeleneteket.) Az árak itt bécsi viszonylatban átlagosak, a Sacher-torta nekem különösen ízlett.

De több más hely is van az enni-inni szándékozó turisták kiszolgálására (az ajándékboltot én sajnos kicsit szerénynek találtam.) Az állatkertnek két bejárata van, és ha a Gloriette felé megyünk át a kastélypark közepén, egyenesen odatalálunk a főbejárathoz. Az állatkertben táblák és mancs-nyomok segítik a tájékozódást, és ha elhozunk egy térképet is a belépőkaputól, akkor máris a kedvenc állatainkhoz siethetünk.

A tágas helyeken láthatóan jól érzik magukat az állatok.

Szerencsénk volt, hogy láthattunk egész közelről egy pihenő fiatal gepárdot, de sajnos az oroszlánnak épp csak a tappancsát pillanthattuk meg. Délután sajnos több állat is pihenőt tartott, így nem láthattuk őket.

Mi dél körül érkeztünk, sokak szerint nem ez a legalkalmasabb idő, mert a jóllakott állatok ilyenkor behúzódnak a házakba vagy a rejtekhelyeikbe pihenni.

A pandákra főleg kíváncsi lettem volna. A Kínai Népköztársaság egy panda párocskát ajándékozott az állatkertnek, 2006-ban Yang Yang pandamama ikreknek adott életet, akiket emberi segítség nélkül nevelt fel, ez pandák között példa nélküli eset!

Nagyon mókás volt viszont, ahogy a fókák ugrándoztak a vízbe a nagy szikláról. A kis koalák is vidáman kúsztak fel a fákra. A helyüket nagyon otthonosan autentikusan építették meg, akárcsak otthon lennének Ausztráliában. A kis majmok nagyon viccesek, láthatóan nem foglalkoznak a látogatókkal, egymással játszadoztak. A majmok persze minden állatkertben a legnépszerűbb állatok közé tartoznak, mert szórakoztatóan aktívak. Az orrszarvú is nagyon népszerű ebben az állatkertben (az egyik legnagyobb orrszarvú-kert áll a rendelkezésükre), rengeteget hallottuk a látogatókat említeni a nevét. Nekem a kíváncsi kecskék is tetszettek, a gida odajött megnézni a gyerekeket, míg a „kecskeváron” egy szép, fehér fejű és szakállú idősebb kecske „elmélkedett”.

Igazán látványos az Akvárium-Terrárium csillámló halai és hüllői, egy sötét szobában pedig gyönyörű kék madarak repkedtek, akár a mesében :)

Van több bejárható „világ” is az állatkerten belül: A Ferenc József-föld a sarkok világát mutatja be (a klímaváltozásra való figyelmeztetéssel együtt) van majomház, akvárium és insectárium is természetesen.

Mivel Erzsébet császárné nagyon szerette az állatokat, biztosan nagyon sok időt töltött itt, amikor Schönbrunnban tartózkodott.

Mindenkinek szívből ajánlom a parkot, igazi családi program!

 

A schönbrunni állatkert hivatalos honlapja - magyar menü: Tiergarten Schönbrunn