Kedvelj minket a Facebookon!

AMIT MÉG NEM TUDTÁL A NIAGARA-VÍZESÉSRŐL

A Niagara-vízesés (Amerikai Egyesült Államok - Kanada)

 

A Niagara-vízesés összefoglaló név arra a három vízesésre, amelyek Kanada és az Egyesült Államok nemzetközi határán helyezkednek el. A vízesésrendszer Ontario tartományt és New York Államot (nem tévesztendő össze New York városával) választja el egymástól. A Niagara-vízesés erejét 1905 óta nagyteljesítményű vízierőművek használják fel áramtermelésre. Ehhez persze el kell vezetni a víz egy részét.

 

Érdekes tények a Niagara-vízesésről

 

A "Niagara" szó az "Onguiaahra" irokéz indián szóból ered, jelentése kissé vitatott; egyesek szerint “a szoros” vagy “a tengerszoros”, mások szerint “a mennydörgő víz”. Aki járt már ott, tudja, hogy mindkét elnevezés illik rá. A fényképészet feltalálása előtt a turisták rajzokkal örökítették meg a látványt. A vízáramlás 1848. március 30-án leállt a folyó felső részén keletkezett jégtorlasz következtében. A Niagara-vízesésé Amerika legidősebb állami parkja. Az elmúlt tíz évben két vakmerő ember vesztette éltét, amikor megpróbálták meghódítani a Niagarát.

 

A tökéletes esküvői helyszín

 

Ha a pénztárcád engedi, pároddal a boldogító igent is kimondhatjátok a festői környezetben az év bármely hónapjában. Ráadásul az étteremben (Top of the Falls Restaurant) felejthetetlen lakodalmatokat is megrendezhetitek. Természetesen mindent személyre szabott igényeiteknek megfelelően. Érdekesség még az, hogy New York állam törvénye értelmében nemi identitástól függetlenül mindenki igénybe veheti a szolgáltatást.

A Niagara-vízesés részei

 

A Niagara-vízesés részei (csökkenő nagyságrendben): a Patkó-zuhatag (Horseshoe Falls), az Amerikai-zuhatag (American Falls) és a Menyasszonyi fátyol-zuhatag (Bridal Veil Falls), amely a nevét onnan kapta, hogy valóban úgy néz ki. Az Amerikai-zuhatag, mint a neve is mutatja, nagyobb részt az Egyesült Államok oldalán helyezkedik el jelezve a nemzetközi határt, amelyet 1819-ben húztak, és máig vitatott. Ezt a Kecske-sziget (Goat Island) választja el a Patkó-zuhatagtól. A harmadik, egyben legkisebb vízesés, amely szintén az USA oldalán található, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag. Ezt a Luna-sziget (Luna Island) különíti el a többitől.

Érdekes adatok: Hosszúsága:  323,08 m; Magassága:  53,6 m; Vízhozama: 567,811 liter/másodperc

Ajánlott írás: ANNIE EDSON TAYLOR (lásd az utolsó képet), AKI LEGURULT A NIAGARÁN a macskája társaságában 1901. október 24-én.

Mi késztet egy 63 éves nőt arra, hogy egy zárt hordóban levesse magát a több mint 50 méter magas Niagara-vízesésen? Kalandvágy, egyedüllét, pénz vagy hírnév utáni sóvárgás? Miért hívta ki Annie maga ellen a sorsot? Mi lett vele, és mi lett a macskájával? A cikkből kiderül!

 

Utolsó képen: ANNIE EDSON TAYLOR, AKI LEGURULT A NIAGARÁN

Felhasznált forrás: Facts about Niagara Falls ; Niagara Falls State Park (US) 

Képek forrása: 
Galéria I. Kép legfelül | kiskép 1: Photo credit: Artur Staszewski via VisualHunt / CC BY-SA | kiskép 2: Photo credit: Ta-tiana Di via VisualHunt / CC BY | kiskép 3 | kiskép 4 
Galéria II. Fagyos Niagara: Photo credit: Elvir K via Visualhunt.com / CC BY 
Galéria III. Kép legfelül | kiskép 1 | kiskép 2 | kiskép 3 | kiskép 4
Annie Edson Taylor - Library of Congress, Prints & Photographs Division, [reproduction number LC-DIG-ggbain-05575 (az eredeti negatív digitalizált formája)]