Kedvelj minket a Facebookon!

TENGERPARTOT IDÉZŐ MAGYAR HOMOKFÖVENY

Körös-torok homok partján  jártam Csongrádon, ahol a Körös folyó torkolatával átellenben a finom szemű folyami homok - a Tisza nyári alacsony vízállásánál - a környék legnagyobb szabad strandját biztosítja.

Most, a nyári meleg napokon különösen érdemes a csongrádi Tisza partra ellátogatni, és meggyőződni a tengerpartot igéző magyar homokföveny szépségéről. A víz hőmérséklete 25 Celsius fokos lehet, valódi nyári strandidő van. A homok a verőfényes naptól alaposan felmelegszik, így legtöbben a vizes részeken tartózkodnak. Igazi paradicsom a kisgyerekeseknek, a család apraja-nagyja élvezheti a pancsolást, a homokvár építést.

Különleges élmény sétálni a part mentén, miközben a hullámzó folyó vize át meg átjárja a homokot, hogy ki ne száradjon.

Különleges élmény sétálni a part mentén, miközben a hullámzó folyó vize át meg átjárja a homokot, hogy ki ne száradjon.

 

Ha egy motoros hajó által hullámok képződnek, a gyerekek belefekszenek a sekély vízbe, hogy a víz fodrai táncoljanak felettük. Kicsiny kis hullámok, a lurkók is kicsik, és a tengerpart is mini. Jó érzés, szívet, lelket melengető, megigéző tengerparti nyaralás. Ajánlom mindenkinek, akár többször is, hogy tapasztalja meg ezt a csodás élményt a Körös-toroki strandon. A parton további nyári szórakozást lehet találni. Szinte évről évre több lehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat. Szállást lehet találni a parthoz közel is, és a városban is. A fesztiválok, borkóstolók, vízi élmények, nyári események kellő szórakozást kínálnak.  

 

Családommal évtizedek óta rendszeresen ellátogatunk ide, sokszor vendégeket hozunk magunkkal, akik még soha nem voltak itt. A folyó gátja mellett leparkolunk, a strandolás kellékeit magunkhoz véve indulunk, a magas parton, s amint vendégeink meglátják a Tisza medrében a mini tengerpartot, megtorpannak: ”Nem is tudtam, hogy van nálunk ilyen!” ,,Bámulatos!”  Sokszor hallottam már ilyen felkiáltásokat. „Igen, van nálunk, Magyarországon ilyen!”  A természet, gyönyörű képeket hoz elénk, és ha még megspékeli ragyogó napsugarakkal, már tátva is marad a szánk. Itt rendezik meg minden évben a Dél-Alföld legnagyobb strandfesztiválját, a Körös-toroki Napok alkalmával. Ez Csongrád kimagasló rendezvénye.

A Körös-toroknál helyezkedik el az óváros, a kiemelkedő nemzeti értéket képviselő Csongrád ősi ,,belső városa”, a halászfalu. Ez az Alföld egyetlen település-méretű műemlék együttese. 

Érdemes elhozni gyermekeinket, hogy végig sétálhassanak a XVIII. században kialakított nádfedeles falusi házak között. Csongrád a legrégebbi településeink közé tartozik. A monda szerint 896 körül Árpád fejedelem ezt a vidéket adta Ond vezérnek és törzsének. Ond fia Ete építtetett itt Földvárat az itt élő szlovénekkel együtt, amelyet ”Csernigrádnak”, vagyis Feketevárnak neveztek. 1075-ben írásos dokumentumban már említették. Valószínű, hogy ebből származik a Csongrád elnevezés.

 

Csongrád Körös-torok területén kemping és szálláshely, valamint bőséges étkezési lehetőség van. Az ófaluban, amely néhány perc távolságra van, nádfedeles vendégházban lehet lakni. "Mindent felejtő napok", vagy egy hét eltöltése teljes kikapcsolódásra ad lehetőséget, és arra, hogy bejárjuk a kicsiny halászfalu közelében lévő tengerpartot, és a további természeti szépségeket rejtő helyeket. Szálláslehetőség: Körös-torok Kemping és Szabadstrand környéki szálláshelyek 

A Csongrádi Napok minden évben hetekig tartanak, borkóstolással és számos szórakozási lehetőséggel. Ezzel párhuzamosan a Körös-toroban is bőven találni szórakozást, és sokaknak a vízitúra nyújtja az igazi kikapcsolódást a természetben.