Kedvelj minket a Facebookon!

ANNIE EDSON TAYLOR, AKI LEGURULT A NIAGARÁN

a macskája társaságában 1901. október 24-én

 

Ma van 115 éve annak, hogy a 63 éves Annie Edson Taylor, az egykori michigani iskolai tanár egy hordóban legurult a Niagara-vízesésen. Nem egyedül vállalkozott arra, hogy egy hordóban szerencsét próbáljon. Volt egy társa is, aki elkísérte: a macskája. Tény, hogy a macskák talpra esnek - legalábbis ezt állítják róluk, valamint azt is, hogy kilenc életük van. Annie macskájának minden bizonnyal volt legalább kettő: élve megúszta a Niagarát. És a vakmerő Annie?

Mi késztet egy 63 éves nőt arra, hogy egy zárt hordóban levesse magát a több mint 50 méter magas Niagara-vízesésen? Kalandvágy, egyedüllét, pénz vagy hírnév utáni sóvárgás? Miért hívta ki Annie maga ellen a sorsot?

 Library of Congress, Prints & Photographs Division, [reproduction number LC-DIG-ggbain-05575 (az eredeti negatív digitalizált formája)]

 

Néhány évvel fia és férje halála után (Annie élete – lásd a cikk alatt) a 60 éves Annie kénytelen volt szembenézni azzal, hogy a szegényházban végezheti.  Az egykori tanár vállalkozó szellemű volt, így azt vette a fejébe, hogy egy egyedi készítésű hordóban megkísérli a lehetetlent, és útra kel a Niagara-vízesésen, ráadásul a három közül a legnagyobbon, a Patkó-vízesésen. Ha élve megússza, akkor hírnév és pénz vár rá, ha meghal, habár nem úgy, ahogyan tervezte, de elkerüli a szegényházat.

Annie matraccal bélelte ki a hordót, majd a macskájával együtt belemászott 1901. október 24-én. A vakmerő kísérletet hatalmas tömeg kísérte szemmel. A lezárt hordót csónakkal engedték el a Niagara folyó fő áramlatán. A hordó perceken belül eltűnt a vízesésben utasaival együtt, majd újra megjelent, és 15 perc múlva kikötött a Niagara-vízesés kanadai partján. Amikor kivonszolták a partra a hordót, és felnyitották, Annie és macskája sértetlenül mászott ki belőle, leszámítva azt a kis sebet Annie fején, amelyet a hordó felfeszítése okozott. Ezután a nő így nyilatkozott a sajtónak: “Ha az utolsó leheletemmel is, de arra figyelmeztetnék mindenkit, ne hívja ki maga ellen a sorsot. Előbb sétálnék be egy ágyú szájába tudva, hogy darabokra fog robbantani, minthogy újra megtegyem ezt az utat.”

Andos_pics via VisualHunt / CC BY-NC-SA

 

Sok pénzt hozott a kaland, de mégsem lett gazdag

Annie azzal keresett pénzt ezután, hogy élete nagy kalandjáról mesélt, és a hordójával fényképeztette magát, illetve bárkit, aki fizetett érte. Nagy vagyont azonban nem tudott felhalmozni. Miután menedzsere, Frank M. Russell, megszökött a hordóval, Annie az összes megtakarítását detektívekre költötte. 82 éves korában halt meg, 1921. április 29-én. A Niagara-vízesés közelében, az Oakwood temetőben nyugszik. Azóta a hordója előkerült, és újra turista látványosság lett.

Annie Edson Taylor rövid életrajza

Az 1838-ban, a New York állambeli Auburnban született Annie-nek hét testvére volt. Édesapja, egy malom tulajdonosa, még Annie gyerekkorában elhunyt, azonban hagyott annyi vagyont hátra, amely kényelmes életet biztosított népes családjának. Annie főiskolai tanári képesítést szerzett. Még a tanulmányai alatt megismerte későbbi férjét, David Taylort, született egy fiuk is, aki gyermekkorában meghalt, és hamarosan David is követte. Fia és férje halála után ilyen-olyan munkákban, vagy munka nélkül, illetve lokálokban tengődött. Végül a Michigan állambeli Bay City-ben kötött ki, ahol tánciskolát alapított. 1901-ben innen is elköltözött, hogy zenét tanítson. Ekkor már elmúlt 60 éves. Sem megtakarítása nem volt, sem gyermeke, aki eltartsa, így nem sok jóra számíthatott idős korában.

Ajánlott cikk: AMIT MÉG NEM TUDTÁL A NIAGARA-VÍZESÉSRŐL

Felhasznált források: Annie Edson Taylor; INFO NIAGARA - Niagara Central Reservations