Kedvelj minket a Facebookon!

POCAHONTAS III.2. rész - LEGENDA?

Pocahontas a testével védte meg John Smith kapitány életét?

 

A cikk előzménye itt olvasható: POCAHONTAS III.1. rész

A történet szerint John Smith feje már a kőtömbön várakozott, amikor odaszaladt Pocahontas, és a testével védte meg életét. Powhatan kegyelmet adott, azonban továbbra is fogságban tartotta a férfit. A Walt Disney 1995-ben bemutatott rajzfilmében megismerhettük ezt a romantikus történetet. Felmerülhet a kérdés: mi a valóságalapja a sztorinak? John Smith nem dokumentálta az eseményt az önéletrajzi könyvében annak ellenére, hogy részletes naplót vezetett. Vajon azért, mert megalázó helyzetben érezte magát a kegyelem miatt? Vagy ez az egész meg sem történt?

Tény, ami tény, tíz évvel később ő maga számol be erről az eseményről Anna királynénak írt levelében. Így került be a sztori a történelmi köztudatba. Itt is felmerülhet egy kérdés: csak politikai indokkal találta ki az egészet? Egy újabb tény szintén elbizonytalanít. Smith ugyanis beszámol egy olyan esetről a naplójában, amikor Pocahontas saját életét kockára téve figyelmeztette őt az apja támadására, megmentve ezzel a telepesek életét. A könyvből kiderül, hogy Smith hálával gondolt a lányra, aki négy-öt naponta vitt élelmet az éhező telepeseknek.

Miután Smith-t leváltották, a férfi visszautazott Angliába, Pocahontas-t azonban úgy tájékoztatták az angolok, hogy megsebesült és meghalt.

A nehezen fejlődő Jamestown kormányzója 1613-ban Thomas Dale volt, aki nyílt háborúban állt az őslakosokkal. Egyik kapitánya tőrbe csalta, és elfogta a lányt, annak reményében, hogy manipulálhatják az apját. Pocahontas-szal szépen bántak, angol szokásokra és keresztény hitre oktaták. Megkeresztelésekor a Rebecca nevet kapta. A lány jól érezte magát az angolok között, így akkor is a maradás mellett döntött, amikor lehetősége lett arra, hogy elmenjen. A fogságban megismerkedett egy John Rolf nevű telepessel, akivel apja beleegyezésével 1614. április 5-én házasságot kötött, és Rebecca Rolf lett az új neve. A kötelék, amely Észak-Amerika történelmének első rasszok közötti házassága volt, nyolc évre békét teremtett az őslakosok és a gyarmatosítók között. Pocahontas, illetve Rebecca Rolf 1615. január 30-án hozta világra egyetlen gyermekét, Thomast. 1616-ban Pocahontas Angliába követte férjét, ahol a királyi pár előtt és magasabb körökben indián hercegnőként mutatták be. Az első amerikai bennszülött nő a kontinensre való látogatása politikai okokból is jelentős, hiszen a lány a "civilizált vadember" jó példája volt. Pocahontas 1617 elején egy társasági összejövetelen találkozott újra Smith-szel, akit addig halottnak hitt.

 

A folytatás itt olvasható: III. RÉSZMit mondott az indián hercegnő, amikor viszont látta halottnak hitt barátját?

Felhasznált források: Pocahontas ; Pocahontas: Her Life and Legend; Kép - Pocahontas (1883) Kép forrása: John Gadsby Chapman - Pocahontas megkeresztelése