Kedvelj minket a Facebookon!

POCAHONTAS III.1. rész

 

Mindannyian ismerjük az amerikai bennszülött indián törzsfőnök leányának, Pocahontas-nak és az új gyarmati város, a Virginia-beli Jamestown egyik vezetőjének, John Smith kapitánynak a történetét; ha máshonnan nem, a Walt Disney 1995-ben bemutatott rajzfilméből. Azt tudjuk-e, hogy Pocahontas valóban élő alakja volt a történelemnek, sőt mi több, a kis indián “hercegnő” volt az első bennszülött amerikai nő, aki Európába látogatott?

 

Pocahontas igenis létezett, és még gyermeket is szült egy angol telepesnek. A fiú a keresztségben a Thomas Rolf nevet kapta, és több híresség, köztük két amerikai First Lady is az ő leszármazottjának tartja magát. Vajon Pocahontas valóban szerelmes volt John Smith-be? És ki volt a gyermekének az apja, ha nem a férfi?

Pocahontas európai szemmel nézve hercegnőnek számított, John Smith is ekként hivatkozik rá az önéletrajzi könyvében, amelyben részletesen dokumentálta a jamestowni eseményeket. Az indián lány valószínűleg 1595-ben született. Apja, Powhatan, a tízezer főt számláló póheten nevű törzsszövetségnek a főnöke, anyja Powhatan egyik felesége a sok tucat közül. A Pocahontas becenév, valószínűsíthetően “kis ledért” jelent. A lány valódi utóneve Matoaka, beszélő név, „játékos kedvű”-t vagy „legkedvesebb lányom”-at jelenti, akinek még apja azt is elnézte, ha szembeszegült az akaratával annak ellenére, hogy Pocahontas-t több fiú és lánytestvér előzte meg az öröklési sorban.

John Smith és társai 1607-ben alapították meg Jamestown-t. A környező őslakos törzsek egy része barátságosan, más része ellenszenvesen fogadta az angol telepeseket. Smith éppen egy folyó területét fedezte fel a csapatával, amikor Powhatan testvére és emberei megtámadták őket. Őt, mint egyetlen túlélőt a törzsfőnökhöz vonszolták, majd kivégzését készítették elő. Smith feje már a kőtömbön várakozott, amikor odaszaladt Pocahontas, és a testével védte meg életét. Powhatan kegyelmet adott, azonban továbbra is fogságban tartotta a férfit.

Tényleg megmentette Pocahontas Smith-t a kivégzéstől, vagy ez csak egy legenda? OLVASD EL ITT: Pocahontas III/2.rész

 

Felhasznált források: Pocahontas ; Pocahontas: Her Life and Legend; Kép - Pocahontas (1883)