Kedvelj minket a Facebookon!

POCAHONTAS III./3. rész – LEGENDA?

Szerelmes volt Pocahontas John Smithbe?

 

A cikk előzménye itt olvasható:  POCAHONTAS III.2. rész

„Amikor meglátta, megfordult és eltakarta az arcát…” - Pocahontas találkozása a halottnak hitt John Smith-szel

 

Az első amerikai bennszülött nő Európába való látogatása politikai okokból is jelentős, hiszen a lány a "civilizált vadember" jó példája volt. Pocahontas, vagyis Rebecca Rolf 1616-ban Angliába követte férjét, ahol a királyi pár előtt és magasabb körökben indián hercegnőként mutatták be. Egy bál alkalmával találkozott egykori barátjával, John Smith-szel, akit addig halottnak hitt. Pocahontas rövid beszéde, amelyet Smith jegyzett le, tanúsítja, hogy okos nő volt.

 

 

Smith a találkozás után feljegyezte, hogy a lány, amikor meglátta, megfordult és eltakarta az arcát, majd két-három órára eltűnt a társaság elől. Miután visszatért, beszélgetettek. Pocahontas emlékeztette őt arra, mennyire udvariasan viselkedtek az indiánok Smith-szel és az embereivel, valamint arra is, amit apjának ígért a férfi, miszerint “ami a tied, az az övé is, és fordítva”. Ezután Smith-t apának szólította, ami nemtetszést váltott ki a férfiban, mivel ezzel őt magasabb rangúnak állította be, mint valójában. Smith nem volt egyenrangú az indián törzsfőnökkel, de az apa megszólítással Pocahontas ezt éreztette vele. Majd emlékeztette arra, hogy a férfi maga is apának szólította Powhatant, amikor még Virginiában voltak. Ezután egy magára erőltetett arckifejezéssel a következőt mondta Smith-nek:

“Nem féltél attól, hogy apám országába jöjj, és félelmet kelts benne és a népében, kivéve bennem, és most idejőve én hívjalak téged apának? Annak foglak hívni, te pedig gyermeknek kell, hogy hívjál engem, ezért én örökkön-örökké a honfitársad leszek.”

Nehéz értelmezni a fenti sorokat, de némi gúnyt felfedezhetünk bennük. Végezetül azt monda Smith-nek, hogy ő maga, és társai halottnak gondolták őt, azonban az apja kétkedve fogadta a hírt, mert meggyőződése szerint az angol telepes népe sokat hazudik. A források szerint nem szövődött szerelem a 27 éves Smith és a 12 éves Pocahontas között, de nem ismerjük az indián lány érzelmeit. A kortárs felső osztály tagjai kétféleképpen ítélték meg az indián nőt: a legtöbben hercegnőként bántak vele, de voltak néhányan, akik csak úgy emlegették, mint a "virginiai nő"-t. Pocahontas következő évben megbetegedett, és meghalt Angliában. Hazája, Virgínia nagyon sok helye és nevezetessége, valamint terméke viseli a mai napig a nevét.

Pocahontas az Új Világ történelmének közvetett módon egy meghatározó személye volt. Virginia első telepes családjainak leszármazottjai a családfájukat egészen a megkeresztelkedett indián nőig, Rebecca Rolfig, illetve annak apjáig, Powhatanig vezetik vissza. Hogy csak néhány nevet említsünk: két elnökfeleség, “First Lady”, Edith Wilson és Nancy Reagan; Virginia kormányzója,  Harry F. Byrd; az amerikai westernfilm színész, Glenn Strange; a csillagász Percival Lowell, valamint Pauline de Rothschild, divattervező, a Rothschild család tagja.

Egy török orient Magyarországon

A Turkish Orient in Hungary

Felhasznált források: Pocahontas ; Pocahontas: Her Life and Legend; Kép - Pocahontas (1883)
Képek forrása: Sedgeford Hall Portrait - Ismeretlen művész, 1830 körül készítette