Kedvelj minket a Facebookon!

NAGYKAPOS II. RÉSZ

 

A cikksorozat első része, II/1. itt olvasható: I. RÉSZ

(Kép fent: A római katolikus templom)

Nagykapos most már négy templommal is büszkélkedhetik. A római katolikus templom 1807-ben épült klasszicista stílusban. Simon-Júda apostolok ünnepén van a búcsúnapja, és a Mécs László téren található.

(Képek fent: A református templom és bejárata - kattints a képekre a diavetítéshez)

A református (Helvét-Kálvini) templomot 1784-ben építették barokk-klasszicista stílusban.

(Kép fent: Erdélyi János szobra)

A templom keleti falán a város híres szülötte, Erdélyi János tiszteletére, akit ebben a templomban kereszteltek, emléktábla van.

(Kép fent: A Holokauszt emlékmű)

A református templom előtt a Holokauszt áldozatainak faragott emlékműve áll, amelyet Ferenc György szobrászművész, a város polgára faragott.

(Képek fent: A Városháza és II. András szobra - kattints a képekre a diavetítéshez)

A 90-es évek elejétől új városházával büszkélkedhetik Nagykapos, és 1996-ban a Honvisszafoglalásunk emlékére a környező falvak, és magánszemélyek adományából turulmadaras emlékszobor lett felállítva a városháza elé.

(Kép fent: Szent István szobra)

A református templom keleti oldalán egy kis díszkertben található Szent István szobra, és a városháza előtt még megtalálhatjuk II. András kőből faragott mellszobrát, a Dobó István téren Dobó István, az egri híres várkapitány mellszobrát, amelyiket szintén Ferenc György készített.

(Kép fent: A görög katolikus templom)

A közelmúltban még két templom épült Nagykaposon. A királyhelmeci kereszteződés szomszédságában található a görög katolikus templom, amelyet könnyű felismerni, mert egy kör alapra épült. Még száz métert sem kell gyalogolnunk, és a legújabb, de egyben legkisebb templomhoz, a pravoszláv (görögkeleti) templomhoz érünk. A 80-as évek elejéig még egy kis kórháza is volt a mezővárosnak. Ami az egészségügyet illeti, különböző szakrendelők tevékenykednek itt.

A közelmúltig vonattal is a városkába lehetett utazni. Sajnos, gazdasági okokra hivatkozva ezt megszüntették, és Nagykaposra nincsen személyi vonatközlekedés. Egyetlen tömegközlekedési eszköz az autóbusz.

A városban szlovák, és magyar nyelvű alapiskolában tanulnak a gyerekek. Már 1957-től tanulhatnak a diákok a helyi gimnáziumban magyar, vagy szlovák nyelven. A közelmúltig oktatta diákjait a Mezőgazdasági szakközépiskola magyar, később szlovák és magyar nyelven. Mivel 1966-tól a környező üzemeknek szükségük volt a jó szakemberre, szakközépiskola is működött a városkában. Mostanra ez a két iskola egyesült, és ott lehet a mezőgazdasági, gépészeti, elektrotechnikai tudást elsajátítani. Nagykaposon mindig pezsgő kulturális élet folyt, és szerencsére ez nem lankadt a mai napig. Már hagyományosan évtizedek óta jól működik az Erdélyi János vegyes énekkar. Régen híres néptánc-csoportja a Komócsa, amelyik talán 15 évig pihent, most újraéled. 1995-ben megalakult a Fabotó citerazenekar, amelyik külföldre is elviszi a népünk és népdalaink iránti rajongását. A magyar alapiskola tanárai rendszeresen felkészítik a tanulókat vers- és prózamondó, színjátszó versenyekre. Az utóbbi időben Nagykaposon a szlovák kulturális élet is pezsgőbb lett. Standard táncklub alakult, és a táncosok jeles versenyekről hoztak díjakat. Nagy hírnévnek örvend, és országos díjazott a Vánok néptánc-csoport.

A városka mindig híres volt a sportéletéről is. Még Grosics Gyula, az aranycsapat kapusa is védett Nagykaposon, mikor egy baráti meccsen mérte össze erejét Tatabánya és Nagykapos focicsapata.  A foci természetesen a legnépszerűbb sport, de van a városnak röplabda, és más sportklubja is. Meg kell még említeni a Nimród íjász csapatot, melynek soraiban olyan íjász is sportol, mint Kocsis Ferdinánd, aki egy időben a világ 15. legjobb íjászának számított. Világcsúcstartó, aki 24 óra leforgása alatt 16403 nyílvesszőt lőtt céltáblába. Igaz, hogy mezőgazdasági jellegű kisvárosról van szó, mégis nagyon felvilágosult, és művelt emberek lakták, lakják. Itt született Erdélyi János polihisztor, etnográfus, író, költő, színházigazgató.

(Kép fent: Mécs László szobra)

Itt tevékenykedett tíz éven keresztül Mécs László, a híres papköltő. Kiállítóterme van Robert Capának, a híres harctéri fotográfusnak, fotóművésznek, akinek szintén vannak nagykaposi gyökerei. Kassától 75 kilométerre délkeletre fekvő csendes, békés kisvárosról beszélünk, ami nagyon szívesen fogad minden kedves látogatót.

 

A képeket Vajda László készítette