Kedvelj minket a Facebookon!

LEGYEN EGÉSZSÉGES ÉS ÉLETERŐS

 

Létünk születésünk előtt kilenc hónappal kezdődik fiziológiai, azaz élettani szempontból. Sokan sokkal előbbre teszik a szülők felkészülését hónapokkal vagy akár évekkel. Olvastam egy 19. századi polihisztor orvos, Oliver Wendeil Holmes mondását: „Az egyén léte születése előtt száz évvel kezdődik”, ami talán túlzás, de emberi mivoltunk nagyságát felemeli. Holmes professzor kiemelten foglalkozott az anyákkal, s ezzel a mondásával is az élet folytatásának fontosságát hangsúlyozta – figyeljünk a leendő édesanyákra, mert nemcsak az ő vágya, hogy egészséges, életerős gyermeket hozzon a világra.

Az ember egészséges, ha sejtjei megkapják mindazt a nyomelemet, ásványi anyagot és vitamint, amelyek segítségével normálisan, kifogástalanul építheti fel teste egészét. Egy állapotos kismamánál erre még jobban oda kell figyelni, hogy a tápláléka minőségi legyen, mert a magzat fejlődéséhez minden szükségeset meg kell adni.

Következtetés: egy kismama étke, legyen természetes, hogy a táplálékból ne hiányozzon egyik fontos elem, alapanyag sem, környezete segítségével élete legyen kiegyensúlyozott.

Gondoljunk csak a nomád, állandóan vándorlásos életmódra, amit például őseink tettek. Nem volt idő arra, hogy az anya a szülés után hosszú ideig pihenjen, tehát fontos tényező volt, hogy ereje gyorsan visszatérhessen. Ez nyilván ma is cél, pláne, ha vannak az új családtagnak testvérei, akik szintén igényt tartanak édesanyjuk figyelmességére.

Tehát a kismama megfelelő táplálkozása nagyon fontos. Nem hinném, hogy itt és most bárkinek tanácsot adhatnék ez ügyben, de néhány dolgot számba vehetünk, amelyet érdemes átgondolni: A finomított, fehér gabonát érdemes felváltani rozsra vagy teljes kiőrlésűre. Ha a tej már amúgy is megalvad a gyomorban, akkor ehet inkább túrót, amivel már kevésbé terheli a szervezetét. A húsok közül is a fehéret, a könnyebben emészthetőt válassza, de még jobb, ha többnyire halat eszik. Sokak által ajánlott a heti egyszeri máj fogyasztás is. Cukrot pedig leválthatja a mézzel. Amik kimondottan ajánlottak: a zöldfélék, a saláták, a nyers ételek, amit még javasolt teljessége végett napi egy tojással kiegészíteni. A gyümölcsök rendszeres fogyasztására is ügyelni kell, kiválóan alkalmas a minden évszakban megtalálható alma, igen tápláló az áfonya, és a szőlő sem elhanyagolható a magzat fejlődésének szempontjából. A tartósított és adalékos ételeket pedig teljesen el kell felejteni. (A fentiek nem teljességet mutatnak, csak irányadók, mert a táplálkozást sok tényező befolyásolhatja.)

 

A termékenység megsegítése természetes módon való írásban említettem:

„Mi, akkori kismama-körösök boldogan megfogalmaztuk, hogy a csoda a természetesben rejlik, és tovább fogyasztjuk az ’italunkat’ és ajánljuk másoknak.” Igen, a természetes almaecetes, mézes italt fogyasztottuk, s hónapról hónapra gyűltek kedvező tapasztalataink.

 

Kismamáknak ajánlott ital:

Egy pohár vízbe egy kiskanál almaecet, azonnal felkelés után, nappal egy almát, de kiváló a szőlő is.

Napi szinten minimum 2 kiskanál méz magában vagy ételben édesítőként.

A mézes-almaecetes ital fogyasztása a terhesség alatt az anya szervezetében segíti az emésztést, megakadályozza az erjedést és nagyon gyorsan szívódik fel, valamint hashajtó hatása megelőzi a székrekedést. A méz a vér számára fontos elemeket tartalmaz, valamint nyugtató hatású.

A klasszikus arány: 2-4 teáskanál almaecet, 2 teáskanál méz és egy pohár víz keveréke.

Rosszullét és hányinger esetén meleg alamecetes kendőt is lehet tenni a kismama hasára, ha kihűlt ismételhető.

A mézes-almaecetes ital hatása a magzatra:

A méz jó hatással bír a magzat idegrendszerének fejlődéséhez.

A napi “csodaital” fogyasztása hozzájárul a dús hajhoz, a körmökhöz és fogakhoz, az izomzat erőssége korán megmutatkozhat a babánál (hamar emelgeti a fejecskéjét), mind testi és szellemi fejlődésére kiváló hatással bírhat.

A méz és almaecet fogyasztását együtt és külön-külön ajánlom a kismamáknak mind a saját és mind a magzat, majd újszülött gyermekük helyes fejlődése érdekében, hogy megkapják az almaecet komplex ásványi anyag, nyomelem és vitamin tartalmát. A méz egy természetes, tiszta energiaforrás, melyben megtalálható az a vitamin mennyiség is, amivel a cukor fel tud szívódni, és szervezetük hasznosítani tudja.

 

Kedves Olvasó!

Ha ön az almaecetet és/vagy a mézes ital változatát fogyasztja, adódik megosztani kívánt tapasztalata, sikere mások segítésére, az küldje el a tudatosszulo@tumag.hu emailcímre. A TUMAG magazin gyűjteményt készít, hogy ismereteinkkel segítsük egymást e témában.

Almaecet és a méz együtteséről ez a 7. cikk. Hétről hétre jelenik meg tapasztalatos információ a csodaitalról. Korábbi cikkek megtalálhatóak az EGÉSZSÉG rovat PREVENCIÓS STRATÉGIÁK​

Valami bajunk van, mindig el kell dönteni, hogy mit választunk. Vannak problémák, mikor az orvos segítsége szükséges, éppen ezért a tanácsokat, tapasztalatokat olvasva, mindenki maga dönti el, hogy szükséges-e orvos segítsége az ő esetében, mert ha már állapota túllépte a „csak népgyógyászati kezelés” határát, akkor ne kockáztasson, forduljon szakemberhez. A népgyógyászati kezelést ilyen esetben a gyógyulás közben, vagy után használjuk betegségek megelőzéséhez, egészségünk megőrzéséhez.

Felhasznált források:
D.C. Jarvis: Az almaeceté és a méz
Margot Hellmiss: Természetes gyógymódok almaecettel
Oliver Wendell Holmes