Kedvelj minket a Facebookon!

HAMAROSAN ÚJRA BŐKÖZ FESZTIVÁL!

 

Minden nyáron Magyarország a fesztiválok országa lesz – nem telik el úgy hét, hogy valahol egy többnapos rendezvény ne kerülne megrendezésre. Annak ellenére, hogy nagyon sokan csak szkeptikusan legyintenek annyit mondva, hogy „nincsen új a nap alatt”, mindenképpen érdemes azért körülnézni, ha valami különlegeset és egyedit szeretnénk.

Baranya megye - csodálatos és változatos természeti adottságai ellenére -  valahogy a közelmúltig kimaradt a fesztiválozók látószögéből; az utóbbi években azonban a Fishing on Orfű és az Ördögkatlan egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Tavaly indult el nagy sikerrel a Bököz Fesztivál, amelynek célja az, hogy az Ormánság kultúráját megismertesse az ide látogatókkal.

A Dráva-síkon elhelyezkedő Ormánság nemcsak egyedi népművészete miatt ismert, hanem a csodálatos és változatos tájai miatt is megér egy látogatást. Erre pedig kiváló alkalom lehet az augusztus 25-én kezdődő, három napon át tartó rendezvénysorozat, amely a helyi értékek mellett sok kiváló programot biztosít az ide látogatók számára.

A Bőköz Fesztivál létrehozásáért három ormánsági kistelepülés - Kémes, Szaporca és Tésenfa  - fogott össze, hogy a környék kultúrkincsei mellett az ökoturizmus fontosságára is felhívja a figyelmet, valamint arra is, hogy Budapesttől több, mint 200 kilométerre is van létjogosultsága egy olyan fesztiválnak, amely a helyi értékekre helyezi a hangsúlyt.

A fesztiválszervezőség a tavalyihoz hasonlóan sokszínű és igényes programkínálattal várja az ide látogatókat. A rendezvény szívében, a nagyszínpadon fellép többek között a Boban Markovic Orcestar, a Kaláka és a Szélkiáltó együttesek, a Besh o droM, Pápai Joci és zenekara, valamint Szirtes Edina Mókus. A kémesi jazzudvarban (Jazz-kém) fiatal muzsikusok kiállítással, koncertekkel és jazzszekérrel várják a közönséget. A Nemzeti Színház ifjú művészei – Vidnyánszky Attila rendezésében – a János Vitézt mutatják be egy különleges, természeti helyszínen.

Természetesen a komolyzene is kiemelt szerepet kap; templomkoncertekre is újra sor kerül. A Filharmónia Magyarország és Varnus Xavér talán a két legnagyobb húzónév a programban, de láthatjuk-hallhatjuk a Bartók Férfikart, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskarát, valamint a Kapolcska Fúvós Kamarazenekart is. Különleges koncerttel készül a Készenléti Rendőrség Zenekara. Kiváló zongoraművészünk, Érdi Tamás zongoraművész az aprócska Hétöles-tónál ad éjszakai koncertet a csillagos ég alatt.

A zenei programok mellett érdemes meglátogatni a képzőművészet kitelepülő képviselőit is, hiszen kiállítással és folyamatos vetítéssel költözik Szaporcára a Cseh Tamás Archívum. Szurdi Éva kerámiái, Tóth György „Újraértelmezett falusi tárgyai” és Cseh András kültéri installációi mellett egy archív ormánsági fotókiállítás nyílik Szaporcán. A fesztivál fővendége a faművész-szobrász Szatyor Győző, akinek három tárlatát is megtekinthetik - három településen a Janus Pannonius múzeum segítségével.

A népművészetet a Hagyományok Háza programjai, a Tanac táncegyüttes, a Forrás Táncegyüttes és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület „Lovas Bőköz” képviselik. Újra látogatható lesz a tavaly nagy sikert aratott „Roma Ucca” Tésenfán, valamint ismét lesz Kínai Ház a Konfuciusz Intézet szervezésében.

A gyerekek is kiemelt szerepet kapnak a fesztivál ideje alatt; az ő figyelmük lekötéséről a többek között Bóbita Bábszínház és a Karzat Színház művészei gondoskodnak, valamint tiszteletét teszi a nemzetközi sakknagymester, Krizsán Edit is, aki interaktív foglalkozásokkal készül  a játék iránt érdeklődőknek.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont is nagyszerű programokkal várja az érdeklődőket: szakvezetett túrákkal, bemutatókkal és természetvédelmi foglalkozásokkal készülnek.

A legtöbb programon való részvétel ingyenes, további információkért és programokért érdemes megtekinteni a fesztivál honlapját és Facebook-oldalát.

Az Ormánság különleges vidék, tele felfedezésre váró titkokkal és csodákkal. Varázslatos népművészete és egyedi kultúrája az egész világon ismert, azonban még mindig egy elvarázsolt vidék; egy vad tündérkert, amely sokak látószögéből kiesik. Ha időt szánunk arra, hogy ezt a tájat kicsit mélyebben megismerjük, nem fogunk csalódni. Erre pedig remek alkalom a Bőköz Fesztivál.

Képek forrása: A fesztivál honlapja valamint Facebook-oldala