Kedvelj minket a Facebookon!

FOLYADÉK DIÉTA ÉTKEZÉS MELLETT

 

Tudjuk jól, hogy a kellő folyadék bevitele szervezetünkbe nagyon fontos. Sokan igyekeznek meghatározni, hogy mennyi az ideális, ami biztos többeket stresszel, emiatt sokan már bele sem kezdenek tisztában lévén azzal, hogy nem tudják teljesíteni a napi másfél vagy akár három liter “előírt” adagot.

Megértem azokat, akik alapból kevés folyadékot vesznek magukhoz. Elsősorban őket hívom meg a lap aljáig, hogy saját és a környezetemben élők tapasztalatait összefoglalva segíthessek a problémán elgondolkodni. Természetesen akiket nem érint a téma, azoknak se árt olykor megerősíteni magukban, hogy milyen jót tesznek az egészségük megőrzése érdekében.

Talán hat éve történt velem: Régen voltam vérvételen, és elfelejtettem, hogy innom kell, csak enni nem szabad reggel. Arra koncentráltam, hogy vérvétel, korán kell menni, parkolni is kell a nagy hóban, így nem ettem, nem ittam, de már azt megelőző estétől. A tízórás folyadék megtagadás annyit tett, hogy a nővérrel alig tudtuk kinyomkodni a kellő mennyiségű vért a vizsgálathoz. A színe már a fekete felé hajlott, nagyokat pislogtam, hogy milyen butaságot csináltam. Végiggondoltam, hányszor megteszem az ivás megtagadását, csak hogy ne kelljen idegen helyen a mellékhelyiséget használni. Azután emlékeimből előjött számtalan név és arc, akik egész nap nem isznak. Ezt én nem sűrűn tettem meg, de ez a szembesülés rémisztően hatott. A nővér nem csodálkozott, elmondása szerint nap mint nap találkozik ezzel a problémával, és közömbösségét véltem felfedezni hangjában a témával kapcsolatban. Aztán hozzátette: “Évekig próbálkoztam az embereket meggyőzni a folyadékívás fontosságáról, de mikor sokadszor mondtam ugyanazoknak, és sokadszor se tudtam rendesen levenni a vért, akkor abbahagyta, teszem a dolgom.”

 

Mivel van, amit én sem csinálok jól, más meg más tévedésben van az egészségével kapcsolatban, ezért teljesen megértem ezeket az embereket, pláne a legutóbbi vérvétel után. Egyetlen dolog SEGÍTHET rajtuk, HA FELISMERIK, BEISMERIK, hogy nehezen megy a folyadék “bevitele”, és ha dacosan is, SZEMBESÍTIK MAGUKAT A PROBLÉMÁVAL. Valamint segítséget kérnek környezetüktől, hogy figyelmeztessék őket, ÉS MEGPRÓBÁLNAK TÖBBET INNI SAJÁT EGÉSZSÉGÜK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN. Egy idő után szokás kérdése lesz mindez.

Mit eredményezhet a kevés folyadék bevitele, és milyen betegségek formájában jelentkezhet?

Kiszáradást, sűrű vért, ami csak csörgedezik az erekben, lassan működő vesét, szomjas sejteket, méreganyag felszaporodását bárhol a testben. Érszűkület, rögösödés, agyvérzés, vesehomok, kristály, és kőképződés, korai ráncosodás, nyirokpangás, hideg kezek és lábak, lerakódások sora az erekben, a belekben, toxinok felhalmozódása a testen és a testben bárhol, renyhe máj- és bélműködés, savasodás formájában jelentkezhet a betegség – mondjam még? (Tudjuk, ezek a betegségek mástól is kialakulhatnak, de a folyadék hiánya is tud ilyeneket produkálni.)

Az évtizedek alatti kevés folyadékbevitel idősödő korra betegségek sorát indítja el a szervezetben, és gyorsíthatja az öregedést is. De sajnos egyre több fiatalról hallani, hogy stresszes helyzetek sorozatában szervezete nem bírja tovább, és komolyabb jelzést ad a kiszáradás ellen.

 

Mázlista, akinek semmi baja nem alakul ki mondjuk 70 éves korára, mert keveset “kortyolt”. Azt veszem észre, hogy sok idősnél, ha “belemászunk” a baja történetébe, kilyukadunk oda, hogy keveset ivott élete során, így most hosszadalmasan tud meggyógyulni, vagy éppen csak jó szintre hozni egészségét, mert sejtjei annyira megsínylették a szárazságot. Fiataloknál, ha betegségnél kiderül a sejtek szomjúsága, hamarabb vissza lehet állítani a normális életvitelt, de ehhez szükség van egy tudatos hozzáállásra is.

De ne ugorjunk, előre, előzzük meg a probléma, a betegség kialakulását! Mélyüljünk bele saját automatikus cselekedeteinkbe tudatosan, és vizsgáljuk meg italozási szokásainkat. Emlékezzünk vissza, akár fel is jegyezhetjük egy lapra, mikor milyen intenzitással vetjük bele magunkat a pohárba. Ha merjük önmagunknak bevallani “kevés folyadékot iszom és ez káros az egészségemre”, “elkezdek többet inni…”, akkor már a fél siker felé haladunk.

Egy tipp a folyadékivás elkezdésére!

Itt a nyári nagy meleg, mikor “kénytelenek” vagyunk inni nem kevés folyadékot, ami átmossa a testünk minden porcikáját. Tehát itt a nagy lehetőség, hogy valami jót tehessünk sejtjeinkkel, ereinkkel, és kimossuk a lerakódásokat. Ehhez segítségként egy csodás népgyógyászati dolgot ajánlok, ami az évszázadok során már sokaknak bevált. Az ereket tisztítani kell, és ezért mi magunknak kell tenni. Napi másfél liter folyadéktól a három literig mondják, hogy igyunk, de hát ez sokkoló is lehet, és függhet például a munkától, a hőmérséklettől, testünk súlyától.

A hangsúly, az életforma váltáson van, “több vizet akarok inni az egészségem megőrzése céljából”, s ha már így van, tegyünk bele egy kis gyógyító hatású esszenciát, hogy fokozhassa a több folyadék hatását, a szervezet még jobb közérzetét. Ez a támogató esszencia, a jótékony almaecetet. 

Az almaecetes víz talán sokaknak a könyökükön jön már ki, pedig ez egyszerű, olcsó, mindenki számára elérhető népi gyógymód. Ajánlatom napi 3-5 pohár vízet 2-2 teáskanál almaecettel inni, vagy a fele napi ivóvízbe beletenni 3-5 evőkanál almaecetet 1 liter víz esetén, amit reggel előkészítünk a napi “kötelező” vízívásra. Az almaecetről több ITT!

De hogyan tudja az almaecetes víz a fentebb felsorolt betegségeket megelőzni?

Sejtjeinknek vízre van szükségük, hogy minden tápanyag, oxigén eljusson hozzájuk, egyben ahhoz is, hogy továbbjuthassanak a toxinok, hulladékok. Akik kevés folyadékot isznak, azoknak ez mind lassabban történik, sőt helyenként nem jut el a táplálék időben a sejtekhez, vagy éppen ott marad a hulladék. Ez gyengíti hosszú távon az életfunkciójukat. De ahhoz, hogy testünk vízháztartása rendben legyen, ezt szabályozni kell a testen belül, és ehhez káliumra is szükség van, különben megrövidül a sejtek élete. Ugyanis a kálium a nátrium ellenpólusaként a testsejtek vízháztartását szabályozza.

Minden, ami az almában van, benne van az almaecetben. Így a többi elem mellett a kálium is megtalálható az almaecetben. A kálium hozzájárul a sejtek víztelenítésére, így a méreganyag és az egyéb hulladék könnyebben távozhat. Ha nincs egyensúlyban a kálium és a nátrium, akkor a vízzel teli sejtek könnyen elpusztulhatnak, ez a szövetek károsodásához vezethet.

 

Tehát az almaecet hozzájárul a vérerek feszességéhez, a véredények tisztításához, így a szívizom munkájához, valamint a jó vérkeringéshez is.

Most a nagy melegben a sok folyadék bevitele a szervezetünkbe  elengedhetetlen, s miért ne kezdjük el most egy pohár almaecetes vízzel, minek az arányát tetszés szerint a legelfogadhatóbbra keverhetjük a saját pillanatnyi ízlésünk szerint; mert ez természetes, nincs kimondott szabály, amit be kellene tartani, csak azt, hogy fogyasszuk sejtjeink és szívünk egészségre.

 

Kedves Olvasó!

Ha Ön az almaecetet és/vagy a mézes ital változatát fogyasztja, adódik megosztani kívánt tapasztalata, sikere mások segítésére, az küldje el a tudatosszulo@tumag.hu emailcímre. A TUMAG Magazin gyűjteményt készít, hogy ismereteinkkel segítsük egymást e témában.

Nemsokára az olvasóinktól  kapott levelekből közlünk jó néhányat az almaecet és a méz együttesének tapasztalataiból.

Almaecet és a méz együtteséről ez a 12. cikk. Hétről hétre jelenik meg tapasztalatos információ a csodaitalról. Korábbi cikkek megtalálhatóak az EGÉSZSÉG rovat PREVENCIÓS STRATÉGIÁK​

 

Felhasznált szakirodalom:
D.C. Jarvis: Az almaeceté és a méz
Margot Hellmiss: Természetes gyógymódok almaecettel