Kedvelj minket a Facebookon!

MR. DARCY PEMBERLEY-JE: Lyme Hall

 

Jane Austen 1813-ban megjelent Büszkeség és balítélet című könyvének eddig több mint tíz filmfeldolgozása született. Aki látta már a Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével az 1995-ben forgatott minisorozatot, bizonyára emlékszik Lyme Hall-ra, a filmrendező, Simon Langton Pemberley-jére.

 

Colin Firth beleugrik a tóba, vagy mégsem?

 

A BBC-féle hatrészes sorozat negyedik epizódjában pillantja meg Elizabeth Mr. Darcy Pemberley-i kastélyát Derbyshire-ben. A film egyik leghíresebb jelenete az, amikor Darcy, vagyis Colin Firth, beleugrik a tóba, majd tetőtől talpig vizesen találkozik Elizabeth-tel, vagyis Jennifer Ehle-vel. Habár a találkozás Jane Austen könyvében is kínosan zajlik le, az, hogy a birtok tulajdonosa a tóba veti magát, a rendező, Andrew Davies forgatókönyvének szüleménye. Kép forrása: norika21 via Visualhunt / CC BY-SA

Davies máshogy álmodta meg a jelenetet, amelyet Firthnek meztelenül kellett volna kiviteleznie.

Ezt az ötletet sem ő, sem a BBC nem támogatta, ezért csuromvizes öltözetben pillantja meg őt Elisabeth Bennett. A jelenethez még az is hozzátartozik, hogy valójában nem Firth, hanem egy dublőr ugrott bele a vízbe azért, mert a filmet biztosító társaság nem engedélyezte, hogy a színészt kitegyék az esetleges fertőzés veszélyének a nem túl tiszta tóban.

A film Pemberley-i jeleneteit az észak-nyugat angliai, Derbyshire-rel határos Cheshire megyében található Lyme Hallban forgatták. A kastély a XVI. század végén és a XVII. század elején épült az eredeti lakóingatlan helyén. A hatalmas épületet mesterségesen kialakított kertek és egy vadaspark veszi körül. Nevét arról a családról kapta, akinek a birtok 1388-tól 1946-ig a tulajdonában állt.

Kép forrása: OKButton via VisualHunt.com / CC BY-SA

 

Masztiff, az arisztokrata kutya

 

A Legh család birtokába házasság útján került az uradalom 1398. január 4-én, amikor Margaret D'anyers, egyetlen élő leszármazottként megörökölte azt. A lady egy évvel azelőtt, 40 évesen ment hozzá harmadik férjéhez, a 28 éves Piers Legh-hez, aki II. Richárd király kegyeltjeként nemesi címert kapott. Sajnos, egy évvel később fordult a férfi szerencséje, és az új uralkodó, IV. Henrik kivégeztette. Mivel az újdonsült özvegynek a második házasságából született fiát Johnnak hívták, a kastély új örököse pedig II. Piers Legh-ként vonult be a történelembe, így feltételezhető, hogy a lady egy fiúgyermeket hozott világra Piers-től, aki a korban divatos szokás szerint apja keresztnevét kapta.

Az úrfinak sem volt túl sok szerencséje, mert egészen korán, 1415-ben egy csatában halálos sebet szerzett. Kutyája, egy masztiff, amely ereiben római harci vér csörgedezett, igazi őrző-védő állatként a haldokló férfit a testével védte.

Gazdája halála után a hűséges kutya visszakerült az uradalomba, és nagy megbecsülésre tett szert. A Legh család a hős kutya vérvonalából honosította meg az angol masztiff tenyészetet a szigetországban. Leszármazottjai a XX. század elejéig éltek.

Mindenki Piers

 

Egészen IX. Piers-ig valószínűleg minden elsőszülött fiú a Piers keresztnevet kapta, csupán 1636-ban ért véget a Piers nevű címvárományosok töretlen sora. Ezután többnyire Peter, Thomas vagy Richard nevű örökösökről tudunk. A cím jelenlegi várományosa azonban szintén egy Piers, az 1979-es születésű Piers Richard Legh.

A birtok és pompás kastélya 1946-ig volt a Legh család tulajdonban, akik a XX. század derekán, sok más arisztokratához hasonlóan, az országos National Trust gondjaira bízták az uradalmat. Visszatérve Pemberley-re, ne keressük a birtokot a térképen, mert az csak Jane Austen nagyszerű szüleménye, amely minden bizonnyal méltó „hasonmásra” talált a Lyme Hallban.

 

Felhasznált források: Lyme Hall hivatalos honlapja: National Trust ; Lyme Hall és a Legh család A film híres jelenetéről itt tudhatunk meg további érdekességeket: Why Darcy never did dive into that lake...