Kedvelj minket a Facebookon!

MITŐL VAN ÉVRŐL ÉVRE TÖBB ASZTMÁS?

Az asztma világnapja

 

Napjaink egyik fő problémája az asztma, amely évről évre egyre több ember életét keseríti meg. Szerencsére sokan ismerik fel, hogy van megoldás arra, hogy megszabaduljunk tőle, és tünetmentesen éljük életünket. Erre helyezi a hangsúlyt az 1998 óta elindult Világmozgalom az Asztmásokért, amelyet azóta is minden május első keddjén tartanak. Az Asztmások Világnapjának célja a figyelemfelhívás, hogy könnyebben felismerhessük a tüneteket, eljuthasson hozzánk a tájékoztatás a gyógymódokról, a kezelésekről.

Az élethez szükséges legfontosabb anyag az oxigén, amelyet a legtöbb aerob élőlény, így mi, emberek is anyagcserénkhez használunk fel. A tüdőbe belélegezve ez a véráramba kerülve az érrendszeren keresztül jut el sejtjeinkbe vörösvértestjeink segítségével, ahol az anyagcserefolyamatokban energiát szabadít fel szén-dioxid fejlődése közben, amely visszatér a tüdőbe, hogy kilégzésünkkel megszabaduljunk tőle. Ez a páros szervünk a szív mellett talán a legfontosabb szervezetünkben, így érdemes szinten tartanunk vagy növelnünk működését.

A légzés szempontjából ugyancsak fontos a levegő minősége, amelyet belélegzük, és ez is kihat tüdőnk működésére. Amennyiben van lehetőségünk arra, hogy egyre jobban szennyezett világunkban tiszta levegőhöz juthassunk, további lépéseket tehetünk légzőszervrendszerünk megóvására. 

Sóbánya - Wieliczka, Lengyelország

 

Most végezzünk el egy megfigyelést arra nézve, hogyan veszünk levegőt. Belégzéskor a bordaközi izmok összehúzódnak, így a bordák fölfelé és kifelé tolódnak, a rekeszizom pedig lefelé. A rekeszizom lefelé tolódása következtében a has is megemelkedik. A levegő kifújásával pedig minden visszahúzódik, a légzőizmok elernyednek. Fél liter levegő áramlik ki és be a tüdőnkbe egy-egy levegővételnél. A beszívott levegő fölmelegszik az orrban vagy a szájban és a légcsőn keresztül a két hörgőbe (bronchiolus) kerül, és ott több száz apró ágra oszlik, s mind egy mikroszkopikus méretű léghólyagocskában (alveolus) végződik. Ezeket apró vérerecskék szövik át, itt történik az oxigéncsere, amit a vér szállít tovább.

 

Az asztma szó görög eredetű, zihálást jelent, ami fontos tünete a búgó-sípoló hangot adó légzés. Ennek oka a következő: a hörgő-nyálkahártya gyulladása miatt a hörgők izomzata beszűkül, és ez a ki-és belégzés folyamatánál nehézséget okoz. Ezt kiválthatja pollen vagy a szmog, de a nehéz fizikai munka is.

 

Azt, hogy mennyi asztmás lehet Magyarországon, képtelenség megmondani, erre utalnak a különböző adatok: 2-3-%t-ól akár 8%-ra is becsülik a betegek számát, és ez sajnos évről évre növekszik. A nagy eltérésnek oka lehet, hogy ez egy nagy tünet-csoport, és a betegség lehet súlyostól az enyhe lefolyásúig is, többféle szinten. A kialakulás okától függően megkülönböztetünk például szívasztmát (Asthma cardiale), amikor a belégzés nehezített és tüdőasztmát (Asthma bronchiale), amikor kilégzés a nehezített. A betegség kialakulása nagyobb százalékban mondható az allergiát okozó pollenek  javára. A többször előforduló hurutos betegségek sűrűsödésekor is utalhatunk asztma jelenlétére, de a nehezen gyógyuló megfázások, erősebb mozgásnál a nehezebb légzés, levegő utáni kapkodás, és az éjszaka, főként három óra utáni köhögési rohamok is már másfajta kezelési módot igényelnek. 

Mégis miért vagyunk asztmások, hiszen nagyanyáink idéjén még alig ismerték ezt a betegséget? Ennek legfőbb okának a technikai fejlődés során levegőbe került káros anyagok tekinthetők, amelyek szmog formájában okoznak problémát nemcsak nekünk, hanem fizikai környezetünknek is. A másik fő ok, hogy szervezetünk ezekhez a változásokhoz olyan rezisztenciát alakít ki, amely túlérzékenységhez vezet bizonyos anyagokkal szemben. Az allergiát sokan összevonják az asztmával, holott két különböző, mégis egymással összefonódó betegségről beszélünk.

 

További káros faktorok lehetnek még azok a tényezők, amelyek szervezetünkre, mint stresszforrások, hatalmas terhet tesznek rá: a felgyorsult, zaklatott életforma, az örökös teljesítési kényszer, amely ugyancsak okozhat ilyen tüneteket.  Selye János distress-nek nevezte el. A distress-élmény egy kellemetlen feszültséges állapot, amikor valaki teljes kilátástalanságot lát és érez, és nem tud cselekedni, pedig szeretne kilépni ebből az állapotból. A fizikális és lelki túlterheltség is hozzásegíthet az asztma kialakulásához. A lemerült szervezet könnyen lehet céltáblája a betegségeknek, így, mikor az asztma okainak feltérképezése zajlik, a kialakulás körülményei is fontos szerepet kapnak.

A szobalevegő ártalmai is kiváltó okai lehetnek az asztmának, így mindenképpen érdemes ügyelnünk arra, hogy házunkban vagy lakásunkon belül tiszta, szennyezőanyagoktól mentes levegőhöz juthassunk. Ha a benti légtér túl száraz, akkor a frissen mosott ruhák falakon belül szárítása, és a gyakori szellőztetés sokat segíthet. A túl párás, nedves levegő ugyancsak okozhat károkat, így ennek elkerülésére párátlanító berendezéseket érdemes használnunk, hogy a légtér vízgőztartalmát lecsökkenthessük. Amennyiben városi, forgalmas környezetben élünk, ahol a szmog mindennapos, érdemes a forgalommentes időszakra időzítenünk helyiségeink szellőztetését. (Ajánlott írás: A szmog nem ismer országhatárokat)

Az asztmára visszatérve a kezdeti jeleket könnyebb kezelni, ezért fontos a korai felismerés.  A gyakran visszatérő légúti betegégek még nem tekinthetőek asztmának, azonban könnyen azzá fejlődhetnek az évek folyamán, ha nem figyelünk rájuk. Mindenképpen fontos a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, hiszen a megfelelő életformával akár ki is küszöbölhetjük megbetegedésünket. Ha ez nem sikerül, és már érzékeljük a tüneteket, akkor mindenképpen fontos az orvosi kezelés, és mellette az alternatív és népi gyógyászathoz fordulnunk. Szakemberek szerint, ha sikerül kideríteni a lelki, kémiai és egyéb fertőző okokat, akkor ma már sok esetben egy hosszadalmas kezeléssorozattal gyógyítható az asztma. Ezt egyedül nem lehet megoldani, merjünk segítséget kérni, hogy saját erőnket inspirálva megszabadulhassunk napjaink népbetegségétől.

 

Mire ügyeljen az asztmás, légúti beteg?

 

Nagyon fontos odafigyelni a jelekre, amennyiben ezeket érzékeljük, forduljunk orvoshoz! Érdemes egy allergiatesztet is elvégeznünk, hogy tudjuk, mik azok az anyagok, amelyeket kerüljünk el. Továbbá mozogjunk eleget, és töltsünk sok időt a természetben! Hasznosak a fizioterépiás légzéstechnikák és a nyugtató relaxációk is, emellett a mindennapokat sokféle természetes módszerrel és alternatív kezeléssel lehet kiegészíteni.

Dr. Müller Veronika tanácsai az asztmásoknak a Család-barát műsorában

 

Végezetül gyermekem tapasztalata, amin keresztül mentünk hosszú éveken át, hogy leküzdjük az asztmát:

Gyermekeim története: 

Nagyobbik gyermekemmel rendszeresen jártunk köhögéses betegségekkel az orvoshoz, aztán a kisebbik is "utánozta". Később előjött a befulladás, a "sípolós" levegővétel, az azonnali ügyeletre száguldás, majd kivizsgálás, meg kórház következett. Egyik gyermekemnél tüdő asztmát, másiknál krónikus bronchitist állapítottak meg. A gyógyszerek mellett is voltak gondok. Így tanultam meg autodidakta a reflexmasszázst , és mindennapossá vált a talpmasszírozás, amely nagyon leritkította a betegség tünetét. Mellette a népgyógyászati dolgok felé fordultam, gyógyteák, mézes-almaecet, zsíros pakolás és hasonlók. Ritkultak a befulladások, minimalizálódott a köhögés és az orvoshoz járás. 

Nagyobbik lányom sohse hiányzott az iskolából betegség miatt az érettségiig, s utána sem. Közben maga akarata elhagyni a gyógyszert is, mert már nem volt indokolt, de ekkor még következetesebben végeztük az alternatív és népi gyógymódokat.

Teljes tünetmentességet az 1996-os év hozta meg, mikor vásároltam egy levegőtisztítót, ami tiszta oxigénnel árasztotta el a szobát, és az allergiát okozó anyagok eltűntek a lakás levegőjéből. Ezt követően minden helyiséget, még az autót is felszereltük egy-egy készülékkel, és bárhova mentünk, vittük magunkkal. 

Mai napig használjuk a levegő tisztítókat, mert a jó levegőre teljesen "rászoktunk".

Május 7-én gyakorlati tanácsokat adok A Tudatos Magazin oldalán köhögésre, asztmatikus fulladási roham azonnali enyhítésére.

Végre fellélegezhetnek az allergiások, asztmások is! Tiszta levegőben mindennap!

Tiszta levegőért kattints a képre!

Felhasznált források:
Mindennapi pszichologia: Életbátorság - Dr. Bagdy Emőke válságainkról és a kilábalásról
ötvenentúl.hu: Honnan tudhatod, hogy asztmás vagy?
Tudásfája