Kedvelj minket a Facebookon!

MI FÁN TEREM A MondoCon?

 

Van egy hely, amely minden évszakban megnyitja kapuit az érdeklődök számára, és sokszínű programlistájával garantált szórakozást biztosít minden kedves arra látogatónak.

A MondoCon 2009 októbere óta évi négy alkalommal várja a szórakozni vágyókat a nagy befogadó térrel rendelkező Hungexpo területén. Kezdetben a rendezvény célja az volt, hogy a hazai Japán kultúrával, az animékkel és a mangákkal foglalkozó szubkultúra rajongóinak biztosítson egy találkozót, ahol kellemes társasággal és jó programokkal tudják elütni az időt. Időközben persze a rendezvény híre bejárta az egész országot, és jelentős rajongótáborra tett szert.

De mire is számíthatunk, ha ellátogatunk a MondoCon-ra?

Az évek elteltével az esemény szervezői egyre változatosabb, minden réteghez elérő programokat állítottak össze, melyek garantáltan képesek lekötni az összes korosztály figyelmét szórakoztató jelleggel. Különböző csarnokokban más-más programok várnak minket, többek között cosplay performance-ek, filmvetítés, táncos blokkok, kvízek, a kreativitásukat kiélni vágyók pedig résztvehetnek a manga rajzoló versenyeken, vagy szabadjára ereszthetik a hangjukat a karaoke teremben. Mindemellett állandó büfék működnek, ahol a szendvicseken kívül a japán ételekbe is belekóstolhatnak az érdeklődök.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít magának a MondoCon-on az eSport is, melynek következtében az ilyen témájú programoknak egy saját csarnokot nyitottak, ahol különböző játékok kipróbálásán túl nézőként is résztvehetünk a meccseken, illetve akár szerepjátékokban is kipróbálhatjuk magunkat.
Az eSportok nem csupán a programok szempontjából, de a cosplayerek körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Kévés Viktória (Bekiie) – Heartseeker Ashe (League of  Legends)

Mi az a cosplay?

Maga a cosplay egy jelmez, amely valamely általunk kedvelt karaktert jelenít meg. A karakterek kiválasztásának semmi sem szab határt. Származhatnak egy játékból, egy animéből, egy filmből vagy akár spontán, a fejünkből kipattanó ötletet is megvalósíthatjuk a jelmezek által.

A cosplay kifejezés jelentése eredetileg „costume play”, amely az előadó művészet egy olyan ága, ahol a szereplők különböző karakterhű jelmezeket és kiegészítőket hordva igyekszenek megvalósítani az általuk választott figurát. Ez nem csupán egy jelmezviselet, de egy szerepjáték is, melyben a cosplayer akár egy-egy kép erejére elsajátítja az adott karakter szokásait, mozgását vagy arcjátékát.

A cosplayerek közül vannak olyanok, akik hosszú hónapokon keresztül készítik el önállóan a jelmezeiket, de léteznek külön erre a célra varrónők is, akik bizonyos összeg fejében megvalósítják a legmerészebb elképzeléseket is.

Löscher Deborah (Kimiko) - Yuzuriha Inori (Guilty Crown)

Összefoglalva tehát ez a rendezvény mindenképpen ajánlott azoknak, akik szeretnének pár napra kicsit kiszakadni a megszokott környezetükből, megismerni új kultúrákat, új világokat, új ételeket kipróbálni, barátokat szerezni, és egészen egyszerűen csak jól szórakozni egy különleges rendezvény keretein belül.

A következő MondoCon október 8-9-én kerül megrendezésre a már említett Hungexpo területén.
További információk itt: http://www.mondocon.hu/2016autumn/