Kedvelj minket a Facebookon!

MAGYARORSZÁG AZ ÉN HAZÁM

A szlovák-magyar határnál

 

A szlovák-magyar határ átkelése a nyolcvanas években már nem is volt olyan macerás. Igaz, hogy a vámostól függött, hogyan is fog lezajlani az ellenőrzés, de általában semmi gond nem akadt. Besorakoztunk az autók után, és talán valahol a tizedik helyen voltunk, ami nem is olyan rossz. A feleségem kicsit fészkelődött az izgalomtól, mert pár ezer forintot, ami talán egy éjszakai szállásra elég, elrejtett a pénztárca oldalfiókjában - mi van, ha a fináncok felfedezik!?

Én kicsit higgadtabban ültem a volán mögött, hiszen mit tehetnének velünk azért a nyavalyás hatezer forintért. A két fiam, János és Szilveszter nyugodt volt. A hátsó ülés teljesen az övék volt, és ki is használták. Vidáman tologatták játékautóikat, és még versenyeket is rendeztek. Mi, felnőttek voltunk a gyerekesebbek. Reszkettünk, mi lesz, ha a vámos megtalálja a dugipénzünket. Persze, ezt a dugipénzt tisztességesen vettük, de hivatalosan ennyit nem lett volna szabad áthozni.

Budai Vár (Pixabay)

Jött a vámos… Én a kormánykereket szorongattam, a feleségem a zsebkendőjébe kapaszkodott, a gyerekek meg nyugodtan játszottak. Nem is lett semmi baj. Átnézték a csomagjainkat, még a feleségem pénztárcájába is betekintettek, mégsem találtak semmi rendellenességet.

Mikor átértünk a határátkelőn, én is, a feleségem is a toalettet kerestük, a gyermekeinknek meg semmi baja nem volt. Indultunk volna tovább, de a gyerekek felfigyeltek a nagy izgalomra, és János, az idősebbik, meg is jegyezte: Miért féltetek, hiszen hazajöttünk Magyarországra! Itt van a hazánk, miért bántanának itt minket?!

 

A másik történet a Szőlőhajtás Kisgéresi gyermek citerazenekar próbáján esett meg.

A zenekarban van egy nagyon jó hangú kislány, és a Trianon gyásznapján megemlékező ünnepséget rendezett a kulturális szervezet. Úgy gondoltam, eljátsszuk a „Magyarország az én hazám” népdalt, és ez a kislány fog énekelni. De amikor az éneklésre került volna sor, a kislány sírva fakadt: „Laci bácsi, én ezt nem tudom elénekelni, mert a szívem fáj, mikor eszembe jut, hogy Magyarország a hazám, mégis Szlovákiában élek.

A kislány szavai hallatára én is sírtam…

Budai Vár - Belső templom (Pixabay