2024-11-13 18:37
Jelenleg online: 3 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
avagy a répatorta-muffin esete
Tartozom egy vallomással, még soha nem sütöttem répatortát!
Hát… most sem jött össze :)
Húsvét előtt mindig nagy kedvem van hozzá, most is elővettem száz receptet, de olyan vacak a sütőm, annyira erősen süt, hogy képtelenség 45 meg 50 percekig benne hagyni bármit is…
Így hát kigondoltam a répatorta muffint, répás is, diós is, de kisebb, mint egy torta, így hamarabb kész. Ráadásul cukin lehet díszíteni a tetejét, ugye? :)
Jó, hát elsőre nem tökéletes egyetlen találmány sem, az enyémnek is sötétebb lett a teteje a kelleténél, mert későn kaptam észbe, de ez az aranyos krém szépen betakarta a problémás területet :)
Húsvét után pedig jöhet az új sütő!
Hozzávalók, 12 darabhoz:
100 g liszt, kb. egyharmada lehet teljes kiőrlésű
120 g cukor, lehet nád- vagy kókuszvirágcukor is
300 g reszelt sárgarépa
80 g aprított dió
100 g olvasztott vaj
4 kisebb tojás
1 citrom reszelt héja
2 csapott teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál fahéj
krém:
250 g mascarpone
2 evőkanál 20 %-os sűrű tejföl
3-4 evőkanál porcukor
fél citrom leve
díszítéshez tojáscukor
Elkészítés:
1. A répát lereszelem. A diót darabosra aprítom. A vajat megolvasztom.
2. Keverőtálba mérem a cukrot, és a vajjal, tojásokkal együtt habosra keverem, robotgéppel legalább 3-5 percig.
3. Kimérem a lisztet, hozzáadom a fahéjat, a sütőport, a diót és belereszelem a citrom héját.
4. A lisztkeveréket és a répát 3 adagban a vajas masszához adom, fakanállal összekeverem.
5. Papírkapszlikat teszek a muffinsütőbe, és egy-egy jó evőkanálnyit töltök mindegyikbe, majdnem tele legyen.
6. Ha a masszát középen hagyom alacsonyabban, és a széleit kicsit feljebb húzom, egyenesebb lesz a felülete a megsült muffinnak, nem olyan, mint egy vulkán :)
7. 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm, ha nagyon pirul, időben letakarom, legalábbis legközelebb…
10 .Míg sül, alaposan összekeverem a krém hozzávalóit.
11. Ha teljesen kihűltek a muffinok, jöhet a díszítés: nekem most nem volt kedvem még egy nyomózsákot is összekenni, így csak rusztikusan rákanalaztam a krémet, és a tojáscukrokkal díszítettem.
Még több sütemény-ajánlat az ünnepre:
végül egy sós apró
A Finom & nőies már a Facebookon is!
Javában tart a húsvéti készülődés, gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)