2024-12-14 17:59
Jelenleg online: 6 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Gyümölcsözön
Múltkor a spárgás pitét végül egy kisebb formában sütöttem, így maradt a tésztából egy kis gombócnyi.
Nem volt szívem kidobni, inkább apró kosárkákat készítettem édes-gyümölcsös töltelékkel, és pár szem kesudióval bolondítottam meg.
Nagyon jól tettem, finom és csinos nyári desszert lett belőle!
A kosárkák megtöltése, díszítgetése jó kis kreatív elfoglaltság lehet szünidőben a gyerekeknek is. Csak a kis pitéket kell előkészíteni nekik, máris indulhat az alkotás!
Hozzávalók:
tészta, kb. 6-8 apró formához
100 g liszt, mehet bele egy rész teljes kiőrlésű is, de picit nehezebb összegyúrni úgy
1 kis csipet só
50 g hideg vaj
2-3 evőkanál jéghideg víz
tetejére:
gyümölcsök: málna, cseresznye, szeder, áfonya
lekvár
kesudió
1 csomag vaníliás pudingpor
fél liter tej
4-5 evőkanál cukor
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a sóval, felkockázom a vajat és összemorzsolom. (Ha van aprítógép a háznál, abban egy pillanat alatt kész is van.)
2. A vizes homokszerű morzsalékot tálba teszem, és apránként adagolva a hideg vizet, gyorsan összeállítom a tésztát. Folpackkal letakarva a hűtőbe teszem fél órára.
3. Közben megfőzöm a pudingot, lefóliázom, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és félreteszem.
4. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, a formáknál kicsit nagyobb köröket szaggatok belőle, és kibélelem velük a kosárkákat.
5. Villával megszurkálom a tészta alját és oldalát is körben, hogy ne púposodjon fel, majd rácsra vagy tepsire téve a formákat, 180 fokon, kb. 12-15 perc alatt megsütöm.
6. Míg sül, megmosom a gyümölcsöket.
7. A vajas tészta könnyen kiugrik a formából, ezért nem kellett kikenni-lisztezni sem.
8. A kissé lehűlt kosárkákba 1-1 teáskanál lekvárt teszek, erre pudingot kanalazok úgy, hogy egy pici pereme maradjon.
9. Dugig töltöm a gyümölcsökkel, és 1-2 szem kesudiót illesztek közéjük.
10. Kis fátyol porcukor nagyon jól áll nekik :)
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)