2024-12-14 18:00
Jelenleg online: 6 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Ettél már idén spárgát? Most fogsz!
Sokáig nagyon nem kedveltem a spárgát, macerásnak tűnt meghámozni, és a főtt spárga íze is olyan semmilyen volt. Ma már kétnaponta készítem ilyenkor, szezonban.
Már csak zöld színűt veszek, azt nem kell hámozni, és főzés helyett sütöm, vagy pár pillanatig párolom, grillezem. Annyira finom!
Nagy kedvencünk ez a friss, tavaszi sós pite. Ha csak egy spárgás ételt próbálnál ki idén, ez legyen az!
Csak szaporán, a szezon nem tart sokáig, sajnos.
A spárgát most legjobb barátai, a póréhagyma, a sonka és a tejszín kísérik.
Hozzávalók:
tészta, 28 cm-es formához
200 g liszt, mehet bele egy rész teljes kiőrlésű is, de picit nehezebb összegyúrni úgy
1 mokkáskanál só
100 g hideg vaj
4-5 evőkanál jéghideg víz
töltelék
1 póréhagyma
1-2 újhagyma
300 g zöldspárga
pár szem koktélparadicsom
100 g sonkaféle, lehet füstölt is
100 g sajt, ami épp van otthon
100 g fetasajt
200 g tejszín
1 evőkanál tejföl
só, bors
2 tojás
szerecsendió, citromhéj, petrezselyem
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a sóval, felkockázom a vajat és összemorzsolom. (Ha van aprítógép a háznál, 2 adagban egy pillanat alatt kész is van.)
2. A vizes homokszerű morzsalékot tálba teszem, és apránként adagolva a hideg vizet, gyorsan összeállítom a tésztát. Folpackkal letakarva a hűtőbe teszem fél órára.
3. Ezalatt előkészítem a tölteléket: a spárgát eltöröm, sós, lobogó forró vízben 2 percig előfőzöm, majd hideg vízbe teszem, hogy szép zöld maradjon. A hagymákat felkarikázom, és kevés vajon pár percig párolom a sonkával együtt. A sajtokat megreszelem. A tojásokat összekeverem a tejföllel, tejszínnel, a morzsolt fetával, csipet szerecsendióval. Felaprítom a petrezselymet. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
4. A forma alját bevajazom, belisztezem. A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom, és kibélelem a formát vele.
5. Vaksütéssel elősütöm: a tésztát villával megszurkálom, sütőpapírt terítek rá, erre szárazbabot, és kb. 10 perc alatt félkészre sütöm. (A felhasznált babot megfőzni már nem lehet, de vaksütésre még sokszor alkalmas lesz, érdemes eltenni.) Mindez arra szolgál, hogy a tészta ne púposodjon fel, és az alja is jól átsüljön.
6. Az elősütött tésztába halmozom a hagymás sonkát, a spárgát, a reszelt sajtot, majd nyakon öntöm a tojásos tejszínnel. Végül a paradicsomokat is elhelyezem rajta. A tetejére frissen őrölt borsot, reszelt citromhéjat, petrezselymet szórok.
7. 20-25 perc alatt szép pirosra megsütöm.
8. Tálalás előtt pár percig pihentetem, hogy a töltelék kicsit visszaszilárduljon, és szépen tudjam szeletelni.
9. Ha tévedésből maradna belőle, hidegen is isteni! :)
Szívesen kipróbálnál további pitéket?
Ígérem, nem fogsz csalódni ebben a gyors gombás-sajtos változatban sem!
Ha inkább édesre vágysz, akkor ezt a tejpitét ajánlom, most akár eperrel is!
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)