Kedvelj minket a Facebookon!

A HIDEG ÉSZAK CSILLAGAI - VÄRTTINÄ ÉS MARI BOINE A MÜPÁBAN

 

Európa legészakibb, leghidegebb része sokunk látószögéből kiesik, de aki egyszer odalátogat, az folyamatosan, újra és újra visszavágyik a csodálatos északi fény, az éjféli nap, valamint a különleges kultúra miatt. Ezen a tájon még mindig élnek azok a régi legendák és mesék, amelyek dacolva az idővel, a mai napig is sokak életéhez járulnak hozzá, mint az a bizonyos népmesei só, amely nélkül gyökértelen, nádszálként a szélben ide-oda csapódó generációk egyre védtelenek lennének az egyre jobban uniformizálódó, globalista világban.

A Kalevala ősi történetei, hősei, a runo versek titokzatos varázslata, a Lappföld megfoghatatlan misztikuma azonban nem számít ódon dolognak, mivel vannak néhányan még, akik ezeket a kultúrkincseket újra és újra felfedezik, és a modern idők nemzedékeinek egy olyan időtlen, mégis könnyen értelmezhető köntösben adják át, amely sokak számára nyújt új távlatokat és hidakat az ősi világ felé. December 18-án egy különleges koncert során hazánkba látogat a finn Värttinä zenekar a lapp népzenét átértelmező Mari Boine társaságában. Az eseménynek a Művészetek Palotája ad otthont.

Fotó:© Seppi Samuli/Värttinä

Magyarországra a Värttinä már szinte hazatér, mivel az elmúlt évtizedek során gyakran hazánkban több alkalommal is láthatta őket a közönség a Sziget Fesztiválon. A különleges vokális harmóniákkal dolgozó formáció 1983-ban alakult meg a karjalai Rääkkylä faluban. A hagyományok ápolása és az együtt zenélés azonban hamar kinövi a kis települést, és néhány évvel később már a világ egyik legkülönlegesebb és legsikeresebb világzenei formációjáról beszélünk, akik különleges hangulatokkal, szokatlan megoldásokkal vegyítik a finn népzenét. A legutóbbi, 2013-as Viena a gyökerekhez vezet vissza egy letisztult, könnyen befogadható, mégis a Värttina-ra jellemző vokális megoldásokban gazdag módon.

Mari Boine művészi pályája jóval kanyargósabb, mivel hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy visszataláljon lapp gyökereihez, és felvállalja számi kulturális örökségét. Az identitáskeresés azonban létfontosságú az énekesnő-dalszerző részére, mivel a célig vezető út során számtalan zenei megoldást épített be művészetébe, amely sokat merített a protest song világából. Legyen szó dzsesszről, elektronikától vagy a rockzenéről, mindegyikre rátalálhatunk az ősi számi népzenével vegyített, már-már kísérletibe hajló, az énekesnőre jellemző hangzásvilágban.

A különleges koncert eseménye itt érhető el

Jegyvásárlás