Kedvelj minket a Facebookon!

HADDON HALL, ROMANTIKUS SZERELMI TÖRTÉNETEK SZÍNTERE

Az egyik legromantikusabb angol kastély

 

Anglia legromantikusabb középkori állapotában fennmaradt vidéki kastélya minden bizonnyal a Haddon Hall, amely amellett, hogy a nagyközönség előtt is nyitva áll, ma is az arisztokrata Manners család otthona. A kastély gyakran forgatások helyszíne, itt vették fel például a 2011-es Jane Eyre jeleneteinek nagy részét Mia Wasikowska és Michael Fassbender főszereplésével. Aki olvasta a könyvet, és megtekinti a képgallériánkat, megállapíthatja, hogy Charlotte Brontë 1847-ben megjelent regényének Thornfieldje méltó dublőrre talált Haddon Hallban.

 

Jane Eyre - Hivatalos trailer - Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell - PictureBox Films

 

A XI. században épült, és később fokozatosan kibővített kastélyhoz egy híres legenda kapcsolódik. A birtok egykori urának, Sir George Vernonnak másodszülött lánya, Dorothy szerelmes lett John Mannersbe. A férfi apja Rutland első grófja volt, azonban Johnnak, másodszülött fiú révén nem voltak jók az anyagi kilátásai, így Sir George Vernon helytelenítette a házasságot. Lehetséges, hogy eltérő felekezethez tartozásuk szintén nyomós indok volt arra, hogy az apa eltiltotta a lányát a férfitól. Az ifjú pár szerelme a tiltás ellenére csak fokozódott. John lányszöktetést és titkos esküvőt tervezett. Nem is kellett sokáig várniuk, hiszen kapóra jött Dorothy lánytestvérének a házassága alkalmából rendezett nagylétszámú bál. A legenda szerint Dorothy, kihasználva a nagy tömeg által okozott zűrzavart, a kerteken keresztül szökött meg: leszaladt a 76 fokból álló mészkő lépcsősoron egészen a kertek alatt levő gyalogos hídig, ahol szerelme lovakkal várt rá.

 

 

Az esküvő végül létrejött, és az örömapa valószínűleg megbocsátott, mert amikor meghalt két évvel később, a lányára és a vejére hagyta a birtokot. Az kérdéses, hogy valóban volt-e lányszöktetés, és hogy a legenda szerint történt-e. Az viszont biztos, hogy a lépcsősort, amelyen Dorothy állítólag leszökött a szerelméhez, körülbelül száz évvel később építették. Ez a legenda azonban rejtélyessé és romantikussá teszi a családi történetet arról, hogyan került a Haddon Hall a Mannersék tulajdonába az 1560-as években. A birtok jelenleg is a család otthona. A hercegi cím örököse, David Charles Robert Manners, Rutland tizenegyedik hercege, aki főként egy másik kastélyát használja életvitelszerűen, viszont öccse, Eddie, vagyis Lord Edward Manners, itt él feleségével és iker fiaival, és tevékenyen részt vesz a kastély programjainak a szervezésében.

 

Ha szeretnéd látni Lord Edward Mannerst és a családját, valamint betekintést nyerni a kastélyba, nézd meg az alábbi, 6 perces dokumentumfilm (angolul) - Hot Cake TV - Haddon Hall

 

Számos irodalmi alkotás feldolgozta Dorothy szökését és titkos házasságát. Színpadra és vászonra is vitték; ez utóbbit az 1924-ben készült némafilmben, amelyben a híres Mary Pickford játssza Dorothy Manners szerepét.

Nemcsak Cary Joji Fukunaga rendezésével forgattak Haddon Hallban Jane Eyre-t (2011), hanem Franco Zeffirelli és a BBC szintén itt vette fel a saját Jane Eyre című filmjét másfél évtizeddel korábban, 1996-ban. Egy másik nagy kedvenc, a Keira Knightley főszereplésével forgatott Büszkeség és balítélet (2005) néhány jelenete szintén a kastélyban került felvételre. Két, Tudor-kort megelevenítő filmet érdemes mindenképpen megemlíteni. A másik Boleyn lány (2008) Natalie Portmannel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben; valamint Shekhar Kapur filmrendező Elizabeth (1998) I. Erzsébet angol királynő életét bemutató filmdráma szintén használta a kastélyt egyik forgatási helyszínként. Ez utóbbi film címszerepében Cate Blanchett-et láthatjuk.

 

 

A Tudor-kori kastély

 

A kastély jellegzetes a Tudor-kori építészeti stílusjegyeiről, amely késő gótikus és reneszánsz elemeket ötvöz. Megfigyelhetjük például az úgynevezett Tudor-ívet, amely a magas és keskeny ablakok csúcsíves formájában nyilvánul meg. Ezek, valamint az ablaküveg kicsi táblákkal való kitöltése szintén Tudor-kori építészeti sajátosság, úgy, mint a plafon keresztgerendás szerkezete, amely dekorációs szerepet is betölt.

A XX. században John Manners, Rutland kilencedik hercege és a felesége állíttatta helyre és tette újra lakhatóvá az akkorra már rossz állapotban álló épületet. Alapos, és körültekintő munkájuknak köszönhető, hogy a hatalmas és impozáns kastély kitűnő formájában maradt ránk. A különleges középkori atmoszférát a jó állapotú faliszőnyegek és bútorok is tovább erősítik. A hatalmas épületben sétálva egy középkori angliai kastélyban érezhetjük magunkat. További különleges érdekesség a – természetesen – szintén középkori kápolna, és a lenyűgöző látványt nyújtó, úgynevezett hosszú galéria.

A kastély májustól szeptemberig minden nap nyitva, és az év további hónapjaiban is számos programmal várja a látogatóit, például az Advent alatt gyakran megrendezett eseménnyel, a Tudor-kori tánctanítással.

 

 

Felhasznált források (szakirodalom és képek): Hugh Montgomery-Massingberd – Christopher Simon Sykes: Great Houses of England and Wales. Concise Edition. Laurence King Publishing Ltd, London, 2000 (22-28. oldal); Haddon Hall hivatalos honlapja; Haddon Hall Képek forrása: 1. The Library of Congress via VisualHunt / No known copyright restrictions; 2. ell brown via Visualhunt / CC BY-SA; 3. DncnH via VisualHunt / CC BY; 4. ell brown via Visual Hunt / CC BY-SA; 5. Brian Smithson (Old Geordie) via Visualhunt.com / CC BY; 6. Dun.can via VisualHunt / CC BY; 7. DncnH via Visual Hunt / CC BY; 8. Brian Smithson (Old Geordie) via VisualHunt / CC BY; 9. ell brown via VisualHunt.com / CC BY-SA; 10. mendhak via VisualHunt / CC BY-SA; 11. DncnH via VisualHunt / CC BY