Kedvelj minket a Facebookon!

EGREGY - SZENT ANNA TEMPLOM

 

Majd’ minden évben ellátogatunk Hévízre néhány napra. Most is ezt tettük. Talán a tó miatt, vagy a fekvése lehet az oka, hogy páratlan zöldben burjánzik minden növény tavasztól késő őszig.

A kedvenc helyem Egregy, azon belül is a Szent Anna Árpádkori kis templom. A gyönyörű időben sétáltunk egyet a hegy tetején húzódó erdőben. Bónuszként hozzánk csapódott egy édes kis szálkás szőrű tacskó. Miután megsétáltatott minket, hazabaktatott uzsonnázni.

 

 

Valamiért szakrálisnak érzem ezt a régi temetővel körbeépült építményt. Hosszasan ücsörögtünk most is a hatalmas fák adta árnyékos padon és szívtuk magunkba a nyugalmat, amit áraszt. A kőtemplom építésének pontos ideje nem ismert. Egyes források szerint a XIII. század második negyedében keletkezett. Ugyan a homlokzaton található táblán meghatározták az építésének az idejét, a belső térben már kérdésesnek tüntették fel.

Mindenesetre, az első okleveles adat 1341-ből származik. Egyike a legszebb falusi román kori templomainknak.

Ha valaki a környéken jár, ne hagyja ki, érdemes megnézni. Arról nem is beszélve, hogy az egregyi szőlőhegyen található, finomabbnál finomabb helyi borokat meg lehet kóstolni közvetlenül a gazdáktól.

 

Képek forrása: Barcsik Valéria saját fotói