Kedvelj minket a Facebookon!

AMIKOR GÖRCSÖL A VÁDLI…

 

Ki ne érezte volna már azt a kellemtelen, szűnni nem akaró fájdalmat, mikor hirtelen odakap a vádlijához, mert izmai görcsbe rándultak? Ilyenkor, ha megfeszítjük, és megmasszírozzuk, hamar enyhül a panasz, s jobb esetben nem tér vissza. Vajon mit jelez ezzel a szervezet? Ezt a témát járom körbe, a teljesség kizárásával, hiszen komplexumra csak egy nagy tanulmány készítésével juthatunk, több szakember részvételével.

 

Kiknél jelentkezik leggyakrabban ez a probléma, vagy milyen esetben?

A sportolók, a kismamák és idősek körében a leggyakoribb, de bizonyos gyógyszerek és betegségek tünete is lehet, ezért komolyan kell venni, s ha többször jelentkezik, feltétlen a saját panaszainkból kiindulva a megfelelő kivizsgálásra kell jelentkeznünk. Az ok tisztázása mindenféleképpen fontos, mert ennek megfelelően juthatunk a hatékony megoldáshoz. Az alábbiakban a legáltalánosabb eseteket veszem sorra, és egy bevált megoldást mutatok be a népgyógyászatból.

 

Sportolók esetében a legjellemzőbb az izzadás révén létrejövő ásványianyag-vesztés, amit a szervezet az izom görcsével jelez.

Kismamáknál nagy figyelmet kell fordítani a megnövekedett vitamin és ásványianyag szükségletre, hiszen az új élet növekedéséhez ez elengedhetetlen.

Idős korban pedig csökkenhet az étvágy, lelassulhat az emésztés, a táplálék sem mindig kellő vitamint és ásványianyagot tartalmaz, így mind ezek felszívódásának milyenségére, mind bevitelük csökkenésére hívja fel testük a figyelmet.

Gyógyszerek okozhatnak mellékhatásként izomgörcsöt, a hashajtókat emlegetik általában.

Betegségek esetén akár az egyik tünet is lehet az izomgörcs, ilyen a cukorbetegség is.

 

Tapasztalatok:

Valamikor a nyolcvanas évek vége felé ismerősöm nyugdíjas klubot vezetett, s elhívott néhányszor, hogy ismertessem meg a kedvenc mézes-almaecetes “italomat”, amit hatalmas kancsókkal készítettünk el a találkozásra. Ez a klub egy nagyváros melletti faluban volt, ahol sokan mezőgazdasági munkát végeztek születésük óta, és sikerült olyan idős-idősekkel, 80-90 évesekkel is találkozni, akik szerették, amit csináltak, szinte sohase voltak betegek, s talán elvétve kaptak csak gyógyszert. Nagyon felemelő olyan idős emberek között lenni, akik életükre visszatekintve élvezettel beszélnek, boldogok és elégedettek. Néhányan hallottak már az almaecetről, de csak salátának használták, a mézet meg teába, süteménybe és kenyérre tették. Szóval jó hangulatban teltek ezek a találkozók, és a nénik, bácsik megkóstolták, és vittek magukkal haza, hogy kúraszerűen fogyaszthassák. Egy hónap múlva Anna néni, aki addig csendes, mosolygós hallgatóm volt, és aki nem ismerte a betegséget, megszólalt: „Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy Zsuzsika ide eljött, mert ez az ital hiányzott az életemből. Mióta iszom, egyre erősebb vagyok, és ismét több dolgot tudok megcsinálni, mint régen.”  Ezek a szavak azóta is a fülemben csengnek, mert huszonévesen szokatlan volt, hogy valaki ennyire hálásan gondol arra, hogy megismert, pláne egy 82 éves néni.

Pali bácsi arról panaszkodott, hogy éjszaka erősen begörcsöl az egész lába, mozdulni se tud, míg magától el nem múlik. Neki javasoltam külsőleg is bedörzsölni a lábát. A beszélgetés során azt találtuk ki közösen, hogy az lesz a legjobb, ha lefekvéskor bedörzsöli vele a lábát, és az ágyához készíti, hogy amint görcsöl, azonnal használhassa. Az eredmény: egy hét alatt enyhülés, egy hónap alatt teljes panaszmentesség.

Sok probléma enyhült ebben klubban, ahol rendszeres mézes-almaecet fogyasztókká váltak ezek a kedves idős emberek.  

 

A vázizomzat görcsei lehetnek a test bármely részén, de legjellemzőbbek a vádli és a lábfej izomzatában, amik az akaratlan idegi ingerlés következtében alakulnak ki. Az említett élethelyzetek lehetnek okozói, de kimerültség, fáradtság, keringési zavarok is, ekkor általában a kálium- és a magnéziumszint lecsökkenésekor nem működik megfelelően az izomösszehúzódás.

 

Következtetés: Kálium és magnézium rendszeres bevitele a szervezetünkbe fontos.

Az almaecet is, a méz is tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat, és bőségesen tartalmaz megfelelő arányban nyomelemeket, ásványianyagokat, amikre komplexen szükségünk van.

 

Hogyan alkalmazzuk izomgörcs elmulasztására a mézet és az almaecetet?

  • Minden étkezés előtt fogyasszunk 2 kiskanál mézet – a görcsök megszűnése után is ajánlott; és/vagy
  • végezhetünk almaecetes bedörzsölést rendszeresen, és amikor a görcs van, (praktikus, ha az almaecet műanyag tetejét kilukasszuk, és cseppenként adagoljuk bőrünkre); és/vagy
  • hosszabb időn át fogyasszunk legalább reggelente egy pohár klasszikus mézes-alamecetes italt (1 pohár víz, 2-4 teáskanál almaecet és 1-2 teáskanál méz); és/vagy
  • készíthetünk fürdőt 1-2 csészényi almaecettel, s a víz alatt kefével vagy szivaccsal dörzsölhetjük a bőrünk a jobb hatás elérése érdekében. Utána jó, ha pihenünk.

 

Több almaecet fogyasztót megkérdeztem: Vannak-e izomgörcsei?

A válasz “nincsenek”, de egy hölgy “igen”-nel válaszolt, se külön magnézium, se a rendszeres almaecet fogyasztásával sem múlt el fájadalma. Tudnunk kell, hogy az almaecet és a méz nem mindenre gyógyír, tehát nem hagyhatjuk ki az akadémikus orvoslás tudományát.

Felhívom mindenki figyelmét, hogy az almaecet nagyon jó, mert évszázadokon, sőt évezredeken keresztül fogyasztották gyógyírként, de népgyógyászati produktum, ezért tekintsük kiegészítőnek betegségek idején vagy utókezelésnek a gyógyszeres kúra után egészségünk mielőbbi megerősítéséhez, majd megőrzéséhez.

 

Kedves Olvasó!

Ha Ön az almaecetet és/vagy a mézes ital változatát fogyasztja, adódik megosztani kívánt tapasztalata, sikere mások segítésére, az küldje el a tudatosszulo@tumag.hu emailcímre. A TUMAG Magazin gyűjteményt készít, hogy ismereteinkkel segítsük egymást e témában.

Almaecet és a méz együtteséről ez a 10. cikk. Hétről hétre jelenik meg tapasztalatos információ a csodaitalról. Korábbi cikkek megtalálhatóak az EGÉSZSÉG rovat PREVENCIÓS STRATÉGIÁK


Felhasznált szakirodalom:
D.C. Jarvis: Az almaeceté és a méz
Margot Hellmiss: Természetes gyógymódok almaecettel
Webbeteg
Dr. Mihailescu: A méz és az egészség (Bukarest, 1982.)
Walter Pedrotti: A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai