Kedvelj minket a Facebookon!

100 ÉVES A „ZÓNAELMÉLET”

Mai alkalmazási módja gyakorlati tanácsokkal egészségünk megőrzésére

 

“Vigyázz magadra!” “Előzd meg a betegségeket!” “Figyelj jobban magadra, te legyél az első!” Ezek mind szépek kedvesek egy búcsúzkodáskor, de a tanácsnak, figyelmeztetésnek nincs folytatása. Ha körbe nézünk, kevés olyan kézzel fogható dolgot találunk egészségünk megőrzésére, ami rövid, egyszerű és bárki által, bárhol megvalósítható különösebb anyagi befektetés vagy komolyabb tanulás ráfordítása nélkül. Az alábbiakban egy olyan módszert mutatok be, amelynek a megoldásáért csak le kell hajolni, mert pontosan a lábunk előtt hever, és anyagi ráfordítás nélkül, minimális tanulás és időráfordítás nélkül bárki el tudja sajátítani, s be tudja építeni az életébe.

Dr. Williem Hope FitzGerald 1900-as évek elején kidolgozta a “Zónaelmélet” rendszert, amelyet a modern reflexmasszázs előfutárának tartanak. Dr. FitzGerald (1872-1942) felfedezte, hogy a nyomás alkalmazása a zónákon nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem az okot is csökkenti, sőt el is mulaszthatja. Fül-, orr- és torokszakorvosként dolgozott Boston City Kórházában, valamint a Connecticut-i Szent Ferenc Kórházban, ahol csaknem minden páciensénél alkalmazta a módszert, megfigyelését, feljegyzéseit cikkek formájában publikálta. Közben Dr. Edwin Bowers társult hozzá, és javaslatára éppen 100 éve, 1917-ben mutatta be orvos kollégáinak elméletét, eredményeit, és első könyvét ZONE THERAPY címmel.

 

A Zona Therapy teljes magyarázata nem ismeretes, és Dr. FitzGerald soha nem tette közzé, hogy mi alapján jutott el a tíz zóna felismerésére, és nem utalt semmikor sem keleti befolyásra, vagy bármilyen általa megismert eredeti forrásra. Viszont ami ismert, hogy korábban Európában dolgozott néhány évet, és 1899-ben Bécsben megismerhetett egy  nyomástechnikát az ottani orvosi gyakorlatból. Dr. Edwin Bowers is írta könyvében, hogy Dr. FitzGerald 1909-ben fedezte fel a zóna terápiát, de nem adott utalást, hogyan ismerkedett meg elmélete alapjaival. Ő maga későbbi könyvében írt arról, hogy a nyomások fájdalomcsillapításának hatásából jött rá, és nagy reményekkel próbálkozott tovább. Többen találgattak, hogy vajon az indiánok gyógyításait figyelte-e meg, de ő sohse volt indián törzsek társaságában. A módszer már a kezdetektől sokaknak segített, s nem ismert, hogy bárkinek is rosszabbodott volna az állapota. Rövid idő alatt több mint 500 orvost jegyeztek, akik teljes megelégedettséggel alkalmazták mind saját és mind betegeik gyógyulása érdekében a zóna therápia módszerét. Kezdetben többnyire orvosok és ápolók körében terjedt el terápiás alkalmazása.  

Dr. Whitw véleménye Dr. FitzGerald munkájáról:

„Egy teljes héten át nyilvánvaló jeleit láttam kis modern csodáknak, amelyeket nem más, mint a zóna terápia, vagy ha más szóval szeretnénk meghatározni, reflexológia idézett elő. A legutóbbi általános ülésen Dr. White azt mondta, hogy 'Dr. FitzGeraldnak teljesen igaza van abban a már bebizonyított feltételezésében, mely szerint az emberi test tíz zónára van osztva, amelyek az impulzusokat szállító idegek által kapcsolódnak egymáshoz. Éppen ezért megérdemli a hálát minden egyes embertől, akik meg szeretnének előzni a betegségeket, valamint meggyógyítani jelentős százalékukat a modern orvostudomány rémisztő költségei nélkül. Ez valójában egyáltalán nem egy gyógymód, hanem egy hatalmas dobás azok számára, akik használják.’”

A módszer: Dr. FitzGerald az emberi testet hosszirányban öt zónába helyezte a bal oldalon és öt zónába a jobb oldalon. Egy adott zónában lévő bármely szerv problémáját úgy lehet kezelni, hogy a zónában a végtagon nyomást gyakorlunk. 

 

 

Hogyan használhatjuk mi a Zóna Therapy módszert a mindennapjainkban egészségünk megőrzésére, jobbítására ma?

 

A fentebb mellékelt rajzokon megtaláljuk az öt-öt zónát, ami a talpaktól és a kezektől végig halad hosszirányba az egész testen és belefoglalja a fej és az agy területét is. Találunk még haránt vonalakat, amelyek nagy segítséggel vannak a test alsó és felső területeinek a meghatározásában. Dr. Shelby Riley azon orvosok körébe tartozott, akik szorosan együttműködtek Dr. FitzGeralddal, és tovább fejlesztette a zónaelméletet úgy, hogy vízszintes zónákat alakított ki a kezeken és a lábakon a longitudinális zónákat figyelembe véve. Ő is, mint Dr. FitzGerald, állandó nyomást gyakorolt ​​a reflex területre vagy az érintkezési pontokra. Dr Riley mellett dolgozott fizikai terapeutaként Eunice D. Ingham, akit lenyűgözött a Zona Therapy módszere, és 1930-1938 között feltérképezte a test teljes területét, így elkészítette a láb és a kéz reflexzóna-térképét. Európai szinten nagyon sokat tett a gyógymód elterjesztéséért és további fejlesztéséért Hanna Marquardt, aki Eunice D. Ingham mellett tanult éveket.  

Maradjunk az alapoknál, és most nézzük meg, hogy az egyszerűnek látszódó, a testet öt-öt részre osztott zónákkal mit kezdhetsz Te, most akár az otthonodban az egészséged jobbításáért, megőrzéséért.  

 

Gyakorlati alkalmazás a zónaelmélet alapján önállóan:

 

1. Végy fel a földről sétád során jó pár különböző nagyságú, nem éles kavicsot.

2. Mosd meg, és tedd bele egy párnahuzatba.

3. Helyezd el a szobában a fotel vagy szék mellé (olyan helyre, ahol nem botlasz bele, és mégis központi helyen van egy családi beszélgetéskor, vagy épp ahol szoktál tévézni, és látod a képernyőt).

4. ÁLLJ RÁ, ÉS KEZDD EL TAPOSNI, taposni, és taposni, közben pedig támaszkodj a szék támlájára, nehezedj kicsit a fotel karfájára.

5. A KAVICS TAPOSÁST FOKOZATOSAN VIDD AZ ÉLETEDBE, napról napra hosszabb ideig és mindig részletesebben.

6. MINDIG KAPASZKODJ KAVICS TAPOSÁS KÖZBEN! Bármikor erősebb fájdalmat érezhetsz, amikor felkaphatod a lábad. 

7. Egy-két perces taposás után már jól bemelegedett a lábad.

8. Ezt követően kezdheted részletesebben a lábujjaktól a sarok felé haladva úgy, hogy a talp kisebb felületen érintkezzen a kaviccsal, vagyis először a nyak váll harántzóna területe, majd a tüdő reflex-területe lesz kezelve a taposással, és tovább haladva a teljes talp.

9. Ha már kellő gyakorlatra tettél szert, akkor egy-egy harántzónán belül vedd figyelembe a hosszanti zónákat, és a belső láb oldalán kifelé haladva nehezedjél rá a zónákra.

10. Taposhatod a hosszanti zónákat követve is, talán legfontosabbak a belső és külső hosszanti zónák, amikhez kicsit fordíthatod oldalra is a lábad (támaszkodj közben).

11. Végül ismét taposd könnyedén a teljes talpi felületen.

12. Befejezéskor ülj le, és a lábháti részt is simítsd át. Ennek kivitelezésére kiválóan alkalmas az egyik sarokkal a másik lábháti részt, majd cserélve.

 

Ha végigmész az öt-öt hosszanti zónán, akkor a tested átjárja egy kellemes pezsgés, frissebbnek, energikusabbnak érezheted magad. Ha bárhol fájdalmat érzel, ott kicsit kapaszkodva (ezzel könnyíted a nyomás erősségét), de fokozatosan engedd rá részlegesen vagy teljesen tested súlyát, vagy csak óvatosabban járj el. Erős fájdalom esetén figyelmesen, kicsit ránehezedve nem túl sokáig gyakorold a nyomást tested segítségével, vagy kerüld el. Gondolj csak bele, hogy életedben hányszor léptél rá gyerekjátékra, és nyilalló éles fájdalmat éreztél, vagy ha cipő nélkül gyalogoltál bárhol, bármikor, érezhettél némi fájdalmas nyomást talpadban. Valamint emlékezz arra, mikor egy cipőd nyomta a lábad, és még fél órát, vagy többet is kellett benne menned. Milyen nyomás volt az, mire levehetted cipőd, a bőröd, az izmaid, inaid milyen fájdalmat szenvedtek el? Tehát egy-egy ponton szinte másodpercekben, esetleg félpercekben mérheted az időt, míg néhányszor ránehezedsz.

Ha többet szeretnél tudni a módszerről, akkor találkozhatunk itt, A Tudatos Magazin oldalain a folytatásban. Addig is az a dolgod, hogy létrehozz egy kavicspárnát az otthonodban, és kezdd el a próbálkozásokat, majd alakítsd ki saját tempódnak, idődnek és érzéseidnek megfelelően ezt a több ezer éves alapokon nyugvó technika alkalmazását, a mezítlábas, egyenetlen talajon való járást.

A kavics taposás elsajátítása testileg lelkileg frissít, jó kedvet hozhat, és segítségedre lehet egészséged megerősítésében, megőrzésében, valamint testtartásodra is kedvező hatással bírhat.

 

Kedves olvasó, ez a gyógymód a tapasztalati tudományok közé tartozik, mindenki belátása szerint alkalmazza az orvosi kezelés mellett vagy szervezete frissítésére, egészsége megőrzésére. Vannak problémák, amikor az orvos segítsége az elsődleges és szükséges, éppen ezért mindenki saját felelősségére, állapotának megfelelően döntse el, hogy orvoshoz kell-e fordulnia, vagy a fenti alternatív megoldást alkalmazza a jobb közérzete elérésére vagy egészsége megőrzéséhez.

Felhasznált szakirodalom:
Dr. Franz Wagner: Reflexmasszázs mindenkinek
History of Reflexology
Foot Reflexology: A Brief History
The History of Reflexology​
The History Of Reflexology​