2024-11-13 18:21
Jelenleg online: 4 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Téli gyökérzöldségekből
Visszafogott egyszerűségre vágytam a nagy karácsonyi eszem-iszom után… Ez a krémleves pont ilyen, selymes, könnyű és gyomorkímélő, egyfajta karácsony utáni detox :)
A bele kerülő zöldségeket mindig az otthoni készlet alapján válogatom.
Az is a hangulatomtól függ, mit teszek a tetejére, az egyszerű levesalap sokféle fűszert, sajtot, magvakat, kenyérkockát elbír, de egész szelet pirítós, sőőőt, sajtos pirítós is illik hozzá, úgy már komplett vacsorának is nevezhetjük, így januárban…
Hozzávalók 4 személyre:
2-3 szem krumpli
1 szál nagyobb fehérrépa vagy paszternák
kisebb zellergumó
jó arasznyi póréhagyma vagy 1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél karalábé
1 liter alaplé, vagy 1 bio leveskocka
só, bors, szerecsendió
1-2 szál petrezselyem vagy zellerlevél (elhagyható)
1-másfél deci tejszín
fél citrom
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom.
2. Az összeset lábosba teszem, és felöntöm: az alapléhez még egy liter vizet teszek, vagy két liter vízhez a leveskockát.
3. Sóval, borssal, 3-4 reszelésnyi szerecsendióval fűszerezem, és felforralom.
4. Ha minden megpuhult, a petrezselyem- és zellerlevelet kiveszem, a levest botmixerrel pürésítem, és a tejszínnel összeforralom.
5. Tálaláskor kevés reszelt sajt, chili, fűszerek kerülhetnek rá, a pár csepp citromot viszont nem érdemes kihagyni, pikáns, friss, különleges lesz tőle!
További krémleveseket itt találsz:
A Finom & nőies már a Facebookon is!
Ízek, ötletek, hangulatok.
Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)