Kedvelj minket a Facebookon!

A TUDATOSAN ÉHEZŐ ERZSÉBET CSÁSZÁRNÉ KEDVENC DESSZERTJEI

 

A 172 centiméter magas Sisi testsúlya egész életében 45-50 kilogramm körüli volt, csípőbősége 62-65 (ehhez hozzá kell tennünk azt, hogy akkoriban fentebb mérték a csípőméretet), derékbősége pedig 45-50 centiméter, amelyet szívesen hangsúlyozott azáltal, hogy szoros fűzőket viselt, és ruháiba belevarratta magát. Naponta egyszer-kétszer megmérette a testsúlyát, valamint a derékbőségét is feljegyeztette.

8 és 9 óra között fogyasztotta el reggelijét, amely teából, pékáruból, gyümölcsből, marhából és hideg felvágottakból állt. A főétkezése délután 5 óra körül volt esedékes, amelyen sovány húsokat fogyasztott: vadat vagy szárnyast. Általában kétféle levest szolgáltak fel neki: zöldség- és gyümölcslevest. Az étkezést szinte minden esetben az ibolyafagylalt zárta, amely a kedvenc desszertje volt. (Lichtscheidl- Wohlfart, 53)

Udvari étkezéseknél Sisi nagyon keveset evett, valamint igyekezett elkerülni az este 6 óra utáni étkezést, mivel az udvari konyha zsíros, tartalmas ételeket szolgált fel a hivatalos vacsorákon. A bécsi udvari szokás öt étkezést írt elő, amelyet Erzsébet, aki időnként tej-, illetve narancsnapokat (ilyenkor vagy csak tejet, vagy csak narancsot fogyasztott) tartott, szigorúan elutasított. Ha mégis megjelent a hivatalos udvari vacsorán (Császári vacsorák), amelyen akár tizenhét fogásos menüt szolgáltak fel, valószínűleg nem minden meghívott örült neki, hiszen aki azt gondolja, hogy jól belakmározhattak a császári vendégek, nagyon téved. Ferenc József nagyon gyorsan evett, Erzsébet pedig alig evett. Mivel a császár asztalbontása után etikett elleni vétség lett volna tovább étkezni, a hoppon maradt családtagok a Sacher Szállodában tölthették meg a hasukat, a megmaradt fogásokat pedig a szolgák eladták.

 

Valóban éheztette magát Erzsébet?

 

A császárnéról elterjedt az, hogy éheztette magát és különféle étkezési zavaroktól szenvedett, azonban Olivia Lichtscheidl és Michael Wohlfart legújabb, tavaly (2016-ban) megjelent könyvében felhívja a figyelmünket arra, hogy Erzsébet kiváló, sportos erőnléte, valamint vastag, bokáig érő, gyönyörű, egészséges haja cáfolja azt a nézetet, miszerint súlyos étkezési zavaroktól szenvedett volna, mint például az anorexia (amely az általános egészségi állapot romlásával is jár). Tehát Sisi nem volt anorexiás (sem bulimiás), ahogyan sok újságcikkben olvashatjuk… (Egy későbbi cikkben szó lesz Sisi „erőleveséről”, és egyéb különleges, erőnlétet biztosító étkeiről is. Erzsébetnek idegi eredetű étkezési zavara volt, amely leginkább talán az anorexiához áll a legközelebb - mindemellett Sisi erőnléte tökéletes volt. Szintén hosszassan lehetne fejtegetni ezt a témát...)

Udvarhölgye, Sztáray Irma grófnő szerint a császárné igenis képes volt hatalmas mennyiségű ételt jó étvággyal elfogyasztani. Ezt tette közvetlenül a halálát megelőző napon is, amelynek menüsora máig megőrződött. Mielőtt a genfi Beau Rivage Hotelt elhagyta, csendben, lassan elfogyasztott egy csésze friss tejet, amelyet annyira szeretett. Ez volt az utolsó tápláléka. (A merényletről itt olvashatsz: Merénylet Erzsébet királyné ellen)

Sisi betegesen vigyázott karcsú vonalaira, azonban időnként, ha jó társaságban volt (például testvérei körében) nagyon szeretett enni, a desszerteket pedig különösen kedvelte. Az alábbiakban három kedvenc receptjét mutatom be. Először a legkedveltebb desszertjét, az ibolyafagylaltot, majd kedvelt aprósüteményét és palacsintáját olvashatjuk.

Császári Ebédlő a bécsi Hofburgban © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H./Wagner

 

A híres ibolyafagylalt - Szabó Margit: Gödöllői királyi szakácskönyv

Az alábbi receptet a fenti könyvből szó szerint idézzük (45. oldal).

Hozzávalók: 1 marék ibolyavirág, 125 g cukor, kevés langyos víz

Egy maréknyi ibolyavirágot mozsárban szétnyomunk, majd hozzáadunk kevés langyos vizet és 125 gramm cukrot. Egy óra alatt megköt a masza, ekkor jégre tesszük.

Az osztrák cukrászdákban napjainkban is gyakran kínálnak ibolyafagylaltot, -parfét vagy -sörbetet. Természetesen már nem vízzel, hanem tejszínnel készítve és néhány csepp pezsgővel ízesítve.

Erzsébet császárné

 

Erzsébet-karikák ahogyan Sisi udvari szakácsnője, Theresia Teufel sütötte

Chris Stadtlaender: Sisi császárné titkos szépségreceptjei

 

Hozzávalók: 300 g liszt, 180 g vaj vagy margarin, 120 g cukor, 1 tojás, fahéj (ízlés szerint tehetünk a tésztába), reszelt citromhéj. A bevonathoz ízlés szerint: cukormáz és/vagy lekvár és/vagy porcukor

A hozzávalókat összedolgozzuk, majd sütemény kiszúróval karikákat szaggatunk ki belőle. Minden második közepébe lyukat vágunk (vagy linzertészta kiszúrót használunk). Megsütjük. Az egész karikákat lekvárral megkenjük, és rátesszük a lyukas közepű karikákat. Ízlés szerint porcukorral vagy cukormázzal díszítjük. (Ez a recept a fentebb említett Gödöllői királyi szakácskönyvben is hasonlóan olvasható.)

Theresia Teufel-t nemcsak a császárné, de a császár is nagyra tartotta, aki felesége halála után továbbra is alkalmazta őt, majd Teufel kisasszony Mária Valéria főhercegnő konyháját vezette egészen 69 éves koráig. (Szabó Margit, 25)

Sisi különösen a délutáni kávéjához kedvelte a róla elnevezett süteményt, amely alapanyaga a linzertészta egy alternatívája. A császárné betegesen aggódott karcsú vonalai miatt, ezért Teufel kisasszonynak minden egyes étel receptjét be kellett mutatnia neki, és csak akkor készíthette el, ha úrnője kellően diétásnak ítélte azt (Stadtlaender, 47). Mai szemmel nézve fenti recept minden, csak nem éppen diétás. (Erzsébet királyné étrendjéről egy későbbi cikkben olvashatunk.)

1. A császári kisebédlő © Gödöllői Királyi Kastély 2. Családi étkező a bécsi Hofburg császári lakosztályainak nagy szalonjában © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H./Knaack

Palacsinta, ahogyan Sisi szerette: Palacsinta-legyezők eperrel és fagylalttal - Maria Wiesmüller: Sissi's favourite recipes

 

Hozzávalók (4 személyre): 8 vékony palacsinta (a lenti recept szerint); 420 g érett, friss eper; 3-4 evőkanál porcukor; fél kezeletlen citrom reszelt héja és leve; 4 gombóc vaníliafagylalt; friss menta; porcukor a tálaláshoz

Készítsük el a palacsintákat a következő recept szerint - Palacsinta recept (8 palacsintához):

240 g liszt; 4 tojás; 1,5 csésze tej (vagy: 1 csésze tej és fél csésze szódavíz) - 1 csésze = 2,5 dl; 1 csipet só; 60 g vaj a sütéshez; porcukor a tálaláshoz

A lisztet, a tojást, a tejet és a sót simára keverjük egy robotgép segítségével. Hagyjuk állni legalább 30 percig. Melegítsünk fel egy kis vajat (a megadott mennyiség egy nyolcadát) egy közepes méretű serpenyőben, majd öntsük rá a palacsinta tészta egy nyolcadát. A palacsinták mindkét oldalát süssük aranysárgára. Hajtsuk legyező alakúra, és hintsük meg porcukorral.

Tegyünk 2-2 palacsintát legyező alakzatúra hajtva mind a négy tányérra. Mossuk meg az epret, és csepegtessük le a levét, majd helyezzük a palacsintákra a felét. Pürésítsük az eper másik felét a porcukorral és a citromlével a legmagasabb fokozatra állított robotgép segítségével, majd passzírozzuk át egy szitán a levét. Végül osszuk el a négy tányéron, majd tegyünk minden tányérra egy-egy fagyaltot.

Erzsébet királyné

Ha a legfrissebb írásokról értesülni szeretnél, kedvelt Erzsébet királyné-t a Facebookon!

Felhasznált szakirodalom:
Olivia Lichtscheidl - Michael Wohlfart: Elisabeth. Empress and Queen. Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.
Ingrid Haslinger - Olivia Lichtscheidl - Michael Wohlfart: The Residence of Empress Elisabeth. Imperial Apartments, Sisi Museum, Imperial Silver Collection. Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.
Szabó Margit: Gödöllői királyi szakácskönyv. Aquincum Kiadó
Chris Stadtlaender: Sisi császárné titkos szépségreceptjei, Magvető Kiadó
Maria Wiesmüller: Sissi's favourite recipes. Kompass-Karten, 2011