Kedvelj minket a Facebookon!

SZIGETVÁRI EMLÉKFUTÁS 2.0

 

Ha már ősz, akkor irány Baranya! Nyári kiruccanásunk során bemutattuk a Bőköz Fesztivált, ősszel pedig kicsit tovább barangolunk a megyében, uticélunk ezúttal Szigetvár. Most nem a Várba vagy a Magyar-Török Barátság parkjába csábítjuk olvasóinkat, hanem egy nagyszerű kezdeményezésre hívjuk fel az idelátogatók figyelmét.

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Zrínyi 1566 Emlékfutás Szigetváron. Az esemény kitalálója és megszervezője Lutz Éva tanárnő – akit már olvasóink jól ismernek – a tiszteletadás mellett nem kisebb célért, mint egy szigetvári futópálya létrehozásáért mozgósítja ismét a futás szerelmeseit és tisztelőit. Elmondása szerint látva azt, hogy a futók milyen körülmények között tudnak hódolni szenvedélyüknek, a helyi közösség összefogását szorgalmazva igyekszik megvalósítani tervét. Az időjárással dacoló, de jó hangulatú Emlékfutást először a Zrínyi Emlékév keretein belül 2016 áprilisában szervezte meg a tanárnő. Ennek célja a tiszteletadás volt. Már akkor is hatalmas összefogást és segítőkészséget tapasztalt a helybeliektől és a távolabbi ismerőseitől és támogatóktól. Ezen fellelkesülve szeptemberben futóverseny szervezésébe fogott, aminek már nem titkolt célja volt a futópálya létrehozása is. Ezen az eseményen sikerült közel 100 000 Ft-ot összegyűjteni, ami kevés, de biztató alap a folytatásra. 2017. szeptember 17-én az Emlékfutás és a futóverseny egy napon kerül megrendezésre, így a tanárnő egyszerre kívánja megvalósítani mindkét célt, a megemlékezést és a futópálya létrehozásának támogatását.

Éva amatőr futóként maga is számos felkészülésen és versenyen tapasztalta a különböző futópályák, futóútvonalak előnyeit és hátrányait. Jól ismeri a minőségi futópályák jótékony hatását, ezt szeretné a szigetvári futók és sportszeretők számára is elérhetővé tenni.  A tanárnő kitartása példamutató, elszántsága pedig a korábbi helyi, országos és nemzetközi futásokon elért eredményeiből nyilvánvaló. Jótékonysági tevékenysége (2 jótékonysági futás a Bátor Tábor javára, gyűjtés a kórház gyermekosztálya javára, adakozás az állatmenhely javára stb.) pedig jól példázza, hogy tetteivel nemcsak saját magának, hanem szűkebb és tágabb környezetének is segíteni szeretne. Abban bízik, hogy ezen az eseményen ismét megmutatkozik a közösség és az összefogás ereje, és lassan, de biztosan megvalósul a cél.

A korábbi eseményekhez hasonlóan a segíteni vágyók több módon támogathatják a rendezvény megvalósulását. Önkéntesekre van szükség a futóesemény előkészítése és lebonyolítása során, hiszen ki kell jelölni a pályát, frissítőállomásokon és az útbaigazításban kell szorgoskodni. A futáson való részvétellel is a célkitűzéseket támogatjuk, minden résztvevő a nevezési, illetve a regisztrációs díjával hozzájárul a futópálya megvalósításának költségeihez. A futóknak befutócsomagot, a győzteseknek nyereményeket szeretnénk átadni. Ezeket a korábbi eseményeken sikerült támogatásokból megvalósítani, reméljük, most is így lesz. Aki pedig a futóeseményen és a megrendezésében nem kíván részt venni, 1000 Ft-os „Méterjegy” vásárlásával járulhat hozzá a futópálya létrehozásához. A segítség minden formában önkéntes, önzetlen, és a helyi közösséget fogja erősíteni.

Akit érdekel ez a remek kezdeményezés, akár futóként, akár támogatóként, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Évával a következő elérhetőségen: Korido.hu – online, valamint emailben a lutzeva2000@yahoo.com emailcímen, illetve személyesen a Zrínyi Miklós Gimnáziumban Lutz Évánál. Aki viszont a helyszínen szeretne, az megteheti szeptember 17-én reggel 9 és 10 óra között.

Képek forrása: Lutz Éva