Kedvelj minket a Facebookon!

POWIS VÁRA - WALES

Háromszáz éves emeletes-teraszos kertek

 

A nyolcszáz éves Powis Várának teraszos kertjeit több brit uralkodó is megcsodálta, többek között a fiatal Viktória királynő édesanyjával 1832-ben, később fia, VII. Edward király 1909-ben a kisebbik fiával és utódjával, V. György királlyal és annak feleségével, Máriával, II. Erzsébet királynő édesanyjával.

A vár, amely valaha a walesi hercegek erődje volt, stratégiai okokból egy mészkőcsúcson épült fel az 1200-as években. Az épületegyüttes a természet védelmét élvezte: egyik oldalon a sziklák, három másik oldalán pedig vizesárok vette körül. Ma különösen a többszáz éves, mesterségesen kialakított teraszos kertjeiről, a csodálatos parkjáról és a vadasparkjáról ismert.

 

Családi tragédiák

A vár utolsó ura, Powis negyedik grófja az egyik fiát az első, a másikat a második világháborúban veszítette el. A súlyos családi veszteség hozzájárult ahhoz, hogy a kastélyt és kertjeit a National Trust gondozására bízta, mindössze néhány lakosztályt megtartva a maga és az utódai számára.

Powis Vár 300 éves, emeletes-teraszos kertjei

 

A Powis Vár meseszép kertjei ma is lenyűgöző látványt nyújtanak a szemlélőnek. Gondoljunk csak bele abba, hogy 300 évvel ezelőtt mekkora döbbenettel társuló csodálatot válthatott ki a látogatókból (a kertek történetét lásd a cikk alatt). Akkoriban a kastélyt keletről lehetett megközelíteni, és nem nyugatról, a kertek felől.

 

A főrangú vendégek csak akkor részesültek ebben a látványban, amikor a vár teraszára kiértek, és látták, hogy a legnagyobb meglepetésükre egy pompás, lépcsőzetes felépítésű kert terül el a lábuk előtt. Az akkori szemlélő a dán vizes kertek felől a reneszánsz stílusú teraszokon át felnézhetett az ősi kastélyra, amelynek a háta mögött egy középkori vadaspark terült el. A későbbi évszázadokban sok módosításon esett át, az 1770-es évek végi ízlésnek megfelelően a mesterséges kerteket igyekeztek, amennyire csak lehetett, természetes látszatúvá formálni.

A 300 éves kert és a kitűnő állapotban fennmaradt 800 éves vár még ma is ámulatba ejti a látogatókat.

A vár utolsó ura, Lord Powis, több mint húsz évvel élte túl feleségét, Violetet. Miután 90 évesen, 1952-ben meghalt, a grófi nemesi címet és a lakosztályt unokatestvére, Edward Robert Henry Herbert örökölte meg, és hagyományozta tovább utódjaira.

A teraszos kertek története

 

A kertek története egészen az 1680-as évekig nyúlik vissza, amikor William Herbert (1626–96), Powis első márkija, megbízta William Winde építészt több sor, lépcsőzetesen elterülő terasz kialakításával, valamint mesterséges füves lejtők létrehozásával. Winde két évtizeddel azelőtt hasonló kertet épített a buckinghamshire-i Cliveden-ben. Nem sokkal később, 1688-ban William Herbert márki száműzetésbe menekült II. János királlyal, így a kert befejezetlen maradt, mígnem fia, akit szintén William Herbertnek hívtak (1665–1745), 1703-ban visszatért Britanniába. Powis második márkija a Hollandiában dolgozó francia kertépítőt, Adrian Duvalt bízta meg a kert befejezésével. Duval látványos vizes kertet (eredeti nevén Pleasure Ground-ot) alakított ki holland mintára.

Felhasznált források:
Hugh Montgomery-Massingberd: Great Houses of England & Wales Hardcover. Concise edition. (30-39. oldal); National Trust ; Earl of Powis
Képek forrásai:  Borítókép és 1. kép ; 2.  (módosítva);  3.  ;  4. ; 5. (módosítva) ; 6. (módosítva) ; 7.